De VCA Cursus van BLOM opleidingen
VCA staat voor VGM Checklist Aannemers (VGM= Veiligheid, Gezondheid, Milieu). VCA is niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Steeds meer bedrijven hebben VCA of vragen om VCA-certificering van bedrijven en medewerkers. Deze ondernemingen voeren regelmatig risicovolle werkzaamheden uit in risicovolle omgevingen. Wanneer je werknemer of contractor bent van een aannemer en jouw opdrachtgevers stellen het VCA-certificaat verplicht kun je een VCA cursus bij BLOM opleidingen volgen. DezeVCA cursus kun je al in één dag afronden of je kunt kiezen voor een zelfstudieprogramma VCA, wanneer u bij BLOM opleidingen het VCA-certificaat(042) haalt kunt u de komende 10 jaar veilig aan de slag. Een specifieke vooropleiding is daarvoor niet nodig.
VCA Nederland
VCA bestaat sinds 1994 in Nederland. De ontwikkeling van het VCA-certificatiesysteem werd in 1989 in Nederland opgestart door de Landelijke Werkgroep Contractor Veiligheid. Vertegenwoordigers van petrochemische bedrijven en aannemers wilden een systeem opzetten om aannemersorganisaties objectief te toetsen op hun veiligheidsbeleid en -prestaties. Inmiddels wordt de VCA in Nederland algemeen erkend als industriestandaard omdat een van de verplichtingen om volgens de VCA-norm te werken is dat je eist van partijen waar je mee samenwerkt ook volgens de VCA-norm werken. Zo is het begrip VCA al snel ook actief geworden buiten de petrochemische sector. En niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving.
Basisveiligheid-VCA volgens de wet
VCA heeft in Nederland geen wettelijke grondlegging maar dient wel als erkende checklist voor aannemers onderling. Het is dus niet de wet die van jouw bedrijf eist dat je volgens de VCA-norm werkt maar een bedrijf waar je mogelijk mee samenwerkt of in de toekomst mee wilt werken. De meeste Nederlandse wetten kennen de regel dat je onschuldig bent tot je schuld is bewezen. Bij de Arbowet gelden andere regels. Bedrijven zijn schuldig tot dat zij kunnen aantonen dat ze al het mogelijke hebben gedaan om ongevallen en onveilige situaties te voorkomen. Een VCA-gecertificeerd bedrijf voldoet niet automatisch aan het bewijs van onschuld, maar helpt daar wel aanzienlijk in mee. Deze omgekeerde wijze van beschuldiging zorgt voor verbeterde veiligheidsomstandigheden in elk bedrijf.
VCA-VOL en B-VCA
VCA-VOL is geschikt voor leidinggevenden. Iedereen die operationeel leiding geeft binnen de VCA dient een cursus VCA-VOL te hebben gevolgd. Operationele medewerkers dienen de B-VCA te volgen. Voor bedrijven zijn er drie verschillende soorten bedrijfscertificaten. Er is de VCA één ster voor kleine bedrijven met minder dan 35 medewerkers die werkzaam zijn als onderaannemer, een VCA twee sterren voor grote bedrijven vanaf 35 medewerkers of kleine bedrijven die als hoofdaannemer optreden en VCA-petrochemie, is in wezen hetzelfde is als VCA twee sterren met een aantal extra onderdelen waaraan voldaan moet worden. Om te voldoen aan het juiste bedrijfscertificaat van uw bedrijf kun je jezelf en je medewerkers aanmelden voor een VCA cursus voor bedrijven. Je kunt bij BLOM opleidingen jouw VCA-VOL maar ook jouw B-VCA cursus volgen.
Een VCA-cursus overal in Nederland en nog meer opleidingen bij BLOM
BLOM opleidingen verzorgt verschillende trainingen, zo bieden we trainingen voor VCA (VOL-VCA & B-VCA) en BHV maar ook opleidingen voor intern transport zoals de heftruck, reachtruck, hoogwerker, hijsen, bobcat, autolaadkraan, reachstacker, stapelaar, verreiker en meer. BLOM opleidingen beschikt over 14 eigen opleidingslocaties door heel Nederland. Er is dus altijd een opleiding bij jou in de buurt. Je vindt onze locaties in: Etten-Leur, Tilburg, Schiedam, Amsterdam, Alkmaar, Houten, Hengelo, Venlo, Zwolle, Assen en Heerenveen. Behalve eigen opleidingslocaties beschikken wij ook over vaste instructeurs in loondienst, wij kunnen dus snel en door heel Nederland vakkundige VCA-opleidingen aanbieden.
VCA-cursus basisveiligheid
De VCA cursus basisveiligheid van BLOM opleidingen start doordeweeks om 08.30 en eindigt om 15.45. Om 16.00 uur begint het VCA-examen, voor het examen VCA word je automatisch ingeschreven en het examen begint om 16.00 en eindigt om 17.00 uur. Het VCA-examen duurt dus maar een uurtje. Dit examen wordt afgenomen onder officieel toezicht van de Examenkamer. De totale opleidingstijd en het doen van het VCA-veiligheidsexamen voor de klassikale VCA-opleiding van BLOM opleidingen bedraagt slechts één dag, bij het voldoende afronden van het VCA-examen ontvang je het PBNA-gecertificeerde VCA-diploma met een geldigheid van 10 jaar. De komende 10 jaar hoeft u zich niet meer druk te maken over een VCA-opleiding of het VCA-certificaat, natuurlijk blijft u zich wel bewust van de risico’s en blijft u volgens de VCA-norm werken.
Tijdens de opleiding basisveiligheid VCA
Tijdens het eerste deel van het VCA-opleidingsprogramma is er ruim aandacht voor de lesstof en jouw vragen daarover. Onze VCA-instructeur neemt de lesstof in groepsverband met u door, deze les is zeer interactief ingericht. Het zijn intensieve VCA-opleidingen in een herkenbaar jasje, onze VCA-instructeurs behandelen de stof met tastbare voorbeelden uit de praktijksituatie. In het tweede deel van de VCA cursus maak je het proefexamen en dit proefexamen VCA wordt daarna in de groep besproken en nagekeken. Zo leer je makkelijk en snel wat de juiste antwoorden op de vraag zijn en waarom.
De VCA-cursus telt 15 hoofdstukken, de volgende hoofdstukken komen uitgebreid aan bod tijdens de VCA-cursus:
1.Introductie
Tijdens het eerste hoofdstuk behandelen we de introductie van VCA, wat betekent het, waarom is het nodig en waar komt het vandaan?
2. Arbowetgeving
Tijdens het tweede hoofdstuk gaan we dieper in op de wetgeving omtrent de VCA. Zijn er wetten en regelgeving waaraan gehouden moet worden en waarom wel of juist niet?
3. Gevaren, risico’s en preventie
Tijdens het derde hoofdstuk van de VCA cursus wijzen we op mogelijke gevaren en hoe men risico’s uit voorzorg al tot een minimum van beperken.
4. Ongevallen: oorzaken en preventie
Tijdens het vierde hoofdstuk behandelen we de oorzaken van ongevallen en hoe deze voorkomen kunnen of hadden kunnen worden.
5. Veiligheidsgedrag
Tijdens het vijfde hoofdstuk behandelen we uitgebreid welk gedrag gewenst is op het gebied van veiligheid, wat doe je zelf om jouw werkplek zo veilig mogelijk te maken of te houden. Maak je gebruik van alle middelen die worden aangereikt en vraag je om deze middelen indien ze ontbreken?
6. Taken, rechten, plichten en overleg
Tijdens het zesde hoofdstuk van de VCA-cursus behandelen we wie welke taken en plichten heeft en hoe we alsnog veilig kunnen werken volgens de VCA-richtlijnen indien er iets misloopt.
7. Procedures, instructies en signalering
Tijdens het zevende hoofdstuk van de VCA-training leren we over gestelde procedures, de gegeven instructies en behandelen we hoe signalering (bijvoorbeeld in pictogrammen) gelezen moet worden.
8. Voorbereiding op noodsituaties
Tijdens dit hoofdstuk behandelen we hoe er voorbereid en gereageerd dient te worden in noodsituaties, weet je wat je moet doen en wie de noodsituatie afkondigt maar ook weer mag opheffen?
9. Gevaarlijke stoffen
Gevaarlijke stoffen zijn in de meeste werkgebieden binnen de VCA veel voorkomend, hoe ga je met deze gevaarlijke stoffen om, hoe werk je er veilig mee en waar moet je opletten om te weten waar de gevaarlijke stoffen zich bevinden?
10. Brand en explosie
Tijdens het tiende hoofdstuk behandelen we brand en explosie gevaar, wat doe je wel en wat doe je absoluut niet, hoe kun je explosies en brand voorkomen.
11. Arbeidsmiddelen
In hoofdstuk elf van de opleiding VCA behandelen we de arbeidsmiddelen, hoe dien je deze te gebruiken en wanneer moeten ze juist helemaal niet meer gebruikt worden?
12. Specifieke werkzaamheden en omstandigheden
Tijdens het twaalfde hoofdstuk gaan we in op de specifieke werkzaamheden en omstandigheden, omdat binnen deze sector werkzaamheden vrijwel nooit in de zelfde situatie worden uitgevoerd.
13. Elektriciteit en straling
Tijdens hoofdstuk dertien van de VCA-cursus behandelen we elektriciteit en straling. Elektriciteit is heel erg handig, maar tegelijk ook erg gevaarlijk. VCA-cursisten dienen de directe en indirecte risico’s te kennen die elektriciteit met zich mee brengt.
14. Ergonomische werkplek
Tijdens het veertiende en één na laatste hoofdstuk binnen de VCA-training behandelen wij de ergonomische werkplek. Hoe bescherm je jezelf tegen harde geluiden of belasting van je lichaam tijdens het tillen?
15. Persoonlijke beschermingsmiddelen
Tijdens het laatste hoofdstuk behandelen we persoonlijke beschermingsmiddelen, hoe dienen ze te worden gebruikt en welke zijn er aanwezig. PBM dienen als laatste redmiddel, ook hier geld dat gevaren bij de bron moeten worden aangepakt.
Wat kunnen cursisten na de VCA-training?
Na afloop van de opleiding VCA weet de cursist hoe hij/zij veilig werkzaamheden kan uitvoeren en risico’s tot een minimum kan beperken en zijn of haar medewerkers zo aan te sturen dat zij de werkzaamheden veilig uitvoeren. Tijdens de VCA-VOL- en de B-VCA-opleiding behandelen we hoe ongevallen voorkomen kunnen worden en onveilige situaties worden vermeden. Er wordt gewezen op rechten, plichten en eigen verantwoordelijkheid, dat het werk ten alle tijden mag worden onderbroken of gestaakt indien er gevaar dreigt voor de mens. Ook behandelen we specifieke en algemene regelgeving. We wijzen op evacuatie- en noodplannen en wanneer een noodsituatie pas mag worden beëindigd en door wie. Gevaarlijke stoffen en hun symbolen komen uitgebreid aan bod en er is ook een hoofdstuk ingericht voor brand en explosies. De arbeidsmiddelen worden behandeld, deze dienen op een juiste manier gebruikt te worden en de instructieboekjes dienen voor ermee gewerkt wordt te worden gelezen, ook moet de machine gecontroleerd worden of deze nog veilig genoeg is om te gebruiken. Specifieke werkzaamheden vragen om specifieke aandacht. Slopen is vaak gevaarlijker dan bouwen, hier richten we ons dan tijdens de VCA-cursus op. Werken op hoogte vraagt om uiterste voorzichtigheid en een goede voorbereiding. Het algemene motto van de VCA cursus is om de risico’s bij de bron te bestrijden, want voorkomen is altijd beter dan genezen. De deelnemers van de VCA-cursus zijn goed voorbereid op het maken van het VCA-examen en hebben een grote kans van slagen.
Voor wie is de VCA cursus?
Deze VCA cursus is bestemd voor medewerkers die werkzaam zijn bij een aannemer, contractor of opdrachtgever die het VCA-certificaat verplicht stelt en die leiding geven aan operationele medewerkers in de industrie en bouwnijverheid.
Opleiding VCA halen met meerdere personen?
Wilt u zich opgeven voor de VCA-training met een groep van meer dan 10 personen? Dan kan het zijn dat u in aanmerking komt voor VCA-groepskorting. Neem contact met ons op en wij kunnen u vertellen wat de kortingsmogelijkheden zijn bij de VCA cursus. Ook is het dan mogelijk de opleiding incompany te geven. Jij en jouw medewerkers hoeven dan nergens naartoe, BLOM komt naar het bedrijf. Onze vaste instructeurs zijn zeer vakbekwaam en kunnen de opleiding gemakkelijk behandelen met veel voorkomende werksituaties die zich voordoen binnen het specifieke bedrijf. Zo kan er snel en gemakkelijk geleerd en gewerkt worden volgens de VCA-richtlijnen, een VCA cursus op maat waar jij en je collega’s daadwerkelijk iets aan hebben.
De opleiding VCA-VOL of basisveiligheid VCA kunt u ook thuis bestuderen
Het is ook mogelijk om deze VCA cursus thuis online voor te bereiden en te volgen.
Deze e-learning opleiding volgt u online, bijvoorbeeld thuis achter uw eigen computer. De tijd die u nodig heeft is afhankelijk van uw eigen studietempo, maar zal ongeveer 5 uur in beslag nemen. Deze tijd is mede afhankelijk van de doorlooptijd die de voice over heeft. Kent u een hoofdstuk van de VCA-cursus al? Dan kunt u dat gewoon overslaan. Aan het eind van elk hoofdstuk is een toets om te kijken of u alles goed heeft begrepen. Blijkt het dat u toch nog niet goed op de hoogte bent, dan kunt u alsnog het hoofdstuk gaan maken of nog eens herhalen. U kunt tussentijds elk moment pauzeren. Het systeem houdt uw voortgang bij (ook als bijvoorbeeld uw internetverbinding zou wegvallen). De doorlooptijd van de online VCA-cursus wordt bepaald door de voorlees-stem (voice over).
VCA cursus halen, klaar voor de komende 10 jaar
Het examen VCA vindt plaats op één van de 14 examenlocaties in Nederland. Tijdens de VCA-cursus kun je al een afspraak maken waar en wanneer je het VCA-examen wilt afleggen. Het VCA-examen duurt ongeveer een uur, u bent er dus niet veel tijd aan kwijt, niet in reistijd maar ook niet tijdens het VCA-examen zelf. Wanneer u het VCA-examen met een voldoende afrondt ontvangt u van BLOM-opleidingen het erkende VCA-diploma, ook wel PBNA-certificaat. Dit certificaat heeft een geldigheid van maar liefst 10 jaar.
VCA-certificering en controle
Elke drie jaar wordt uw bedrijf uitgebreid gecontroleerd op de naleving van de VCA-richtlijnen, de goedkeuring wordt afgegeven voor drie jaar, na die drie jaar zal de controle opnieuw plaatsvinden. Tussentijds is er elk jaar een kleinere controle. Tijdens deze controle word er bijvoorbeeld gekeken of alle medewerkers die langer dan drie maanden in dienst zijn bij het bedrijf beschikken over een geldig VCA-diploma. De behaalde VCA-diploma’s zijn sinds 2004 openbaar en door iedereen online te raadplegen.