Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9

Uw hoogwerkercertificaat halen bij BLOM opleidingen

Ga je of werk je al met een hoogwerker en vraag je jezelf af of een hoogwerkercertificaat verplicht is en wat dat kost? Het antwoord is niet zwart of wit. Een certificaat voor de hoogwerker is niet per se verplicht. Wat wel verplicht is dat uw werkgever u grondige instructies heeft gegeven voordat je de hoogwerker ging besturen, bjivoorbeeld een hoogwerker cursus. Wat grondige instructies precies zijn staat niet in de wet omschreven. Maar duidelijk is wel dat ‘daar stap je in en dit is de aan en uitknop’ onvoldoende instructie is.

Let op!! De minimale leeftijd voor deze training is 18 jaar.

 

Hoogwerker certificaat halen: Niet verplicht, wel verstandig!

Certificaten voor hoogwerkers bestaan daarom niet voor niets. Wanneer je een hoogwerkeropleiding volgt bij BLOM en het hoogwerkercertificaat wilt halen weet je zeker dat je voldoende instructies hebt gehad om de hoogwerker volgens de arbo-wet en verzekeraars te besturen. Dat geldt natuurlijk ook als de geldigheid van je hoogwerker certificaat is verlopen. Wij laten je kennis maken met ‘veilig werken met de hoogwerker’ en waar je tijdens de besturing op moet letten. Voor jezelf en voor een ander. Ook leren we je de hoogwerker te bedienen, het hoogwerkercertificaat behaal je pas wanneer er volledige controle is over de machine. Dat is niet alleen veilig, maar ook nog een hartstikke handig op de werkvloer. Je kunt daardoor veel sneller en zelfverzekerder aan de slag met een grote machine zoals een hoogwerker. Tijdens onze opleiding maak je kennis met 5 typen hoogwerkers. De schaarhoogwerker, knikarmhoogwerker, spinhoogwerker, aanhangerhoogwerker en telescoophoogwerker. Wanneer je de opleiding voldoende afrondt en je rijbewijs haalt voor de hoogwerkeropleiding heb je een diploma waarmee je alle 5 typen hoogwerkers mag en kunt besturen. Certificaat hoogwerker verplicht? Nee, ze zijn dus niet verplicht, maar zoals je net al gelezen hebt, ze bestaan niet voor niets.

 

Drie verschillende hoogwerkeropleidingen

BLOM opleidingen heeft veel verschillende soorten opleidingen. Voor de hoogwerkeropleiding zijn er drie te onderscheiden. De basisopleiding voor beginners, de internationale opleiding ‘veilig werken met de IPAF hoogwerker’ en de herhalingscursus voor experts. Deze laatste opleiding is geschikt voor personen die al eens een hoogwerker certificaat behaald hebben maar waarvan de geldigheid is of gaat verlopen. De kosten van deze drie verschillende opleidingen verschillen van elkaar.

Basiscursus voor een hoogwerker certificaat

Investering: € 334,- ex. BTW

Tijdens de basiscursus voor het halen van een hoogwerkercertificaat of diploma richten we ons voornamelijk op de praktijk. Bij BLOM vinden we het belangrijk dat wanneer de cursisten het rijbewijs voor ‘veiligwerken met de hoogwerker’ behalen ook voldoende hebben geoefend in de praktijk. Het is fijn om alle regeltjes uit je hoofd te kennen maar wanneer er in de praktijk niets mee wordt gedaan heeft het verplichte hoogwerkercertificaat geen enkele waarde.

 

Cursus: ‘veilig werken met de IPAF hoogwerker’

Investering: vanaf € 330,- ex. BTW

BLOM IPAF LidWanneer je al eens met een hoogwerker gewerkt hebt maar dat altijd hebt gedaan met minimale instructies en nu toch graag een Europees erkent diploma wilt halen kun je jezelf opgeven voor een ‘veilig werken met de hoogwerker IPAF 3A en 3B’. Deze cursus is iets korter dan de basiscursus omdat we er vanuit gaan dat er al enige ervaring is met de besturing. Deze cursus zal bestaan uit theorie en praktijk, wie aan het einde van deze cursus, alle onderdelen voldoende afsluit, zal het hoogwerkercertificaat of diploma halen, dan kun je veilig, zelfverzekerd en volgens alle eisen van de arbo-wet en verzekeraars werken met de hoogwerker.

 

Herhalingscursus certificaat hoogwerker verlengen

Investering: € 250,- ex. BTW

Wanneer je al eens een cursus veilig werken met de hoogwerker hebt gedaan, een hoogwerker certificaat hebt gehaald en de geldigheid van dit hoogwerkercertificaat is of gaat verlopen kun je de herhalingscursus kiezen. Deze cursus is er op ingericht om de eerder opgedane kennis met het behalen van je vorige rijbewijs op te frissen. Een hoogwerker certificaat halen is voor jou dan makkelijker. We gaan je dus niet vervelen met onderwerpen die je al lang weet, na het voldoen van de cursus kun je met opgefriste kennis en een hoogwerkercertificaat op zak weer veilig aan de slag.

 

Veelgestelde vragen over het hoogwerker certificaat

Volgens de Nederlandse wetgeving en werkplekvoorschriften moeten operators van hoogwerkers adequaat getraind zijn en over de juiste certificering beschikken. Deze trainingen en certificeringen waarborgen dat de operator de nodige kennis en vaardigheden heeft om de hoogwerker veilig en efficiënt te bedienen. Het behalen van een hoogwerker certificaat houdt in dat de operator een specifieke opleiding heeft gevolgd, waarbij zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden worden getest.

In Nederland en veel andere landen worden de certificaten voor hoogwerker operators vaak ingedeeld naar het type hoogwerker dat men bedient. Enkele gangbare categorieën zijn: Schaarhoogwerkers: Dit type hoogwerker beweegt recht omhoog en omlaag en wordt vaak gebruikt voor werkzaamheden op één specifieke hoogte. Telescoophoogwerkers: Deze hebben een rechte arm die in lengte kan variëren, wat handig is voor werk op verschillende hoogtes en op plaatsen die moeilijk bereikbaar zijn. Knikarmhoogwerkers: Deze hebben een scharnierende arm, waardoor ze meer flexibiliteit bieden in beweging en bereik. Aanhangwagen Hoogwerkers: Deze zijn gemonteerd op aanhangwagens en zijn makkelijk te transporteren. Zelfrijdende hoogwerkers: Deze kunnen zichzelf verplaatsen en zijn ideaal voor grote werkgebieden.

In onderstaande tabel vind je meer informatie over de prijzen per type opleiding.

Type opleiding Niveau Prijs* Duur
 Basisopleiding Hoogwerker (cat. 1b, 3a en 3b) Beginner € 334,- 1 dag
 Herhaling Hoogwerker (cat. 1b, 3a en 3b) Expert € 250,- 1 dagdeel
 IPAF Hoogwerker (cat. 3a en 3b) Gevorderd € 330,- 1 dag

* Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW.

In onderstaande tabel vind je meer informatie over de prijzen per type opleiding.De duur van een hoogwerkeropleiding kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het ervaringsniveau van de deelnemer. Voor degenen zonder eerdere ervaring met het bedienen van een hoogwerker, kan een basiscursus 1 dag duren. Voor bestuurders die al een hoogwerker certificaat hebben maar een opfrissing nodig hebben (meestal vereist na een bepaalde periode, zoals vijf jaar), zijn er kortere opfriscursussen. Er kunnen ook online of hybride cursussen beschikbaar zijn, waarbij een deel van de theorie online wordt gegeven en de praktijktraining op locatie plaatsvindt. Dit kan de totale tijd die nodig is voor de opleiding beïnvloeden.

Het vinden van uw hoogwerker certificaat hangt af van hoe u het certificaat heeft verkregen. Hier zijn enkele algemene richtlijnen:
  • Opleidingsinstituut: Als u een opleiding heeft gevolgd bij een erkend instituut zoals BLOM opleidingen, dan zou het certificaat door hen zijn verstrekt. Neem contact op met het opleidingsinstituut als u het certificaat niet heeft ontvangen of als u een vervangend exemplaar nodig heeft.
  • Werkgever: Als de training en certificering via uw werkgever zijn geregeld, kan het certificaat bij de HR-afdeling of bij de afdeling die verantwoordelijk is voor training en ontwikkeling bewaard worden.
  • Persoonlijke administratie: Als u een fysieke kopie van het certificaat had, is het raadzaam uw persoonlijke administratie te controleren.

In Nederland is een hoogwerkercertificaat vijf jaar geldig.

Naar top