Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9

Is een heftruckcertificaat verplicht of niet?

Wanneer medewerkers binnen een organisatie heftrucks besturen is een heftruckcertificaat niet wettelijk verplicht of nodig. Wel is de werkgever verantwoordelijk voor ‘voldoende’ opleidingsniveau van de chauffeurs. Een heftruckcertificaat halen bewijst heel duidelijk dat er een deskundige opleiding is geweest.

Het laatste waar je je mee bezig wilt houden na een incident is een discussie over instructies met de verzekering. De verplichtingen worden gesteld door de ARBO-wet en verzekeraars. Er mag dus niet zomaar gereden worden op een gevaarlijke machine als een heftruck. Let dus altijd op de geldigheid van een heftruckcertificaat.

Indien een heftruckcertificaat is verlopen, is het verplicht om dit heftruckcertificaat te verlengen. Een certificaat voor de heftruck heeft een geldigheid van liefst vijf jaar. De Nederlandse Arbeidsinpectie controleert of bestuurders een heftruckcertificaat of grondige instructies bezitten.

 

Gevolgen heftruck besturen zonder (geldig) heftruckcertificaat

Een ongeluk zit in een klein hoekje. Jaarlijks zijn er meer dan 4000 voorvallen met heftrucks in heel Nederland. Ook de beste heftruckchauffeur heeft wel eens zijn dag niet. Stel dat er een ongeval met een heftruck plaatsvindt. De heftruck valt om, omdat de chauffeur met geheven lading rijdt. Volgens de werkgever heeft de chauffeur een grondige instructie gekregen, maar hij heeft geen heftruckcertificaat. Hierdoor kunnen lastige discussies ontstaan, omdat de betekenis van het woord ‘grondig’ door de Nederlandse Arbeidsinspectie en de werkgever anders geïnterpreteerd kan worden. 

Wanneer een bedrijf niet goed kan aantonen dat de chauffeur wel een grondige instructie heeft gehad, kan dit vervelende gevolgen hebben voor een bedrijf:

 • de Arbowet kan een boete opleggen bij een ongeval als de chauffeur geen geldig heftruck certificaat heeft
 • de verzekering keert geen geld uit bij schade of letsel;
 • in het ergste geval kan de Nederlandse Arbeidsinspectie besluiten om het magazijn te sluiten.

Daarnaast komt er een hoop papieren rompslomp bij kijken. Wanneer een chauffeur wel in het bezit is van een heftruckcertificaat, kunnen dit soort zaken voorkomen worden. Een heftruck certificaat halen voldoet ruim aan een ‘grondige’ instructie.

WAAROM KIES JE VOOR EEN OPLEIDING VAN BLOM?

BLOM opleidingen zet zich in voor de heftruckchauffeur. Bij BLOM begrijpen we hoe belangrijk jij als heftruckchauffeur bent en van hoeveel waarde jouw dagelijkse werkzaamheden zijn. Juist daarom is het belangrijk dat jij die werkzaamheden veilig en efficiënt kunt uitvoeren.

 • Ruim 30.000 cursisten per jaar
 • 22 opleidingslocaties: altijd in de buurt.
 • Flexibel in planning en uitvoering
 • Gemiddeld beoordeeld met een 8.8
 • Gemakkelijk betalen met iDEAL

Welk instructie is voor jou geschikt om het heftruckcertificaat te verdienen? Wat kost het?

Het heftruckcertificaat halen of verlengen hoeft bij BLOM opleidingen niet duur te zijn. Het is al mogelijk vanaf € 201,- ex. btw. Lees hier meer over de kosten voor een heftruckcertificaat

Binnen onze heftruckopleidingen richten we ons vooral op de praktijk. Bij BLOM vinden we het namelijk belangrijk dat een heftruckchauffeur niet alleen theoretisch onderbouwd is. Door de praktijkervaring staat het heftruckcertificaat ook voor vakkundigheid en veiligheid in de praktijk.

Voor elke doelgroep is er een eigen programma met bijpassende opdrachten. De opdrachten worden gereden op een 3 –en 4 wiel heftruck van verschillende A-merken (Still, Jungheinrich, Toyota, Linde, Nissan of Hyster). Het gewicht van de heftruck varieert van 1,5 – 2 ton en de bediening is zowel met joystick als hendel.

Het allerbelangrijkst is de rijtijd. Rijtijd is nodig om kijkgedrag en andere basisvaardigheden voor veilig werken aan te leren. De beginner zit 10 uur op de heftruck, de gevorderde 5 uur en de expert 2,5 uur. De volgende punten zijn belangrijk voor een heftruckdiploma of heftruck certificaat halen:

 • visueel inspecteren en de werking van heftruck controleren via een LMRA (video)
 • het vaardig sturen met een 3 -en 4 wiel heftruck
 • het stapelen van losse pallets (video)
 • het juist voordraaien met een 3 -en 4 wiel heftruck
 • pallets uit de stellingen halen tot 4 hoog (video)
 • stapelen van gaasboxen en koud stapelen van IBC's (video)
 • de juiste manier om pallets in een inrijstelling te plaatsen (video)
 • het plaatsen van een lading in zeecontainer en juist gebruik oprijbaan (video)
 • het oppakken en hanteren van een brede lading (video)
 • het manouvreren met een brede balk (video)
 • het veilig laden van trailers en gebruik kopschot (video)
 • parkeren op de juist plek en gebruik parkeerrem (video)
 • lading stapelen met EPT/stapelaar en veilig wegzetten in stelling (video)

Bij BLOM opleidingen kunnen onervaren heftruckchauffeurs binnen twee dagen het heftruck certificaat halen. Hiervoor bieden wij een tweedaagse opleiding aan. Na het voldoende afsluiten van de cursus ontvangen deelnemers hun diploma. Dit heftruckchauffeur certificaat heeft een geldigheid van vijf jaar.

Ook voor het verlengen van een heftruckcertificaat kunnen jouw medewerkers tegen een lage prijs bij ons terecht. De heftruckcertificaat kosten vallen dus mee. Deze opfriscursus heftruck duurt slechts een halve dag. 

 

Download het gratis beoordelingsformulier

 

Nieuw heftruckcertificaat (beginner)

Wanneer jij of jouw medewerker nog niet in het bezit is van een geldig heftruckcertificaat, is het volgens de arbo-wet en verzekeraars verplicht om een heftruckbestuurder grondige instructies te geven. Makkelijker is het voor de bestuurder om een heftruckdiploma te halen.

Zonder dit certificaat is er vanuit de arbo-wet en verzekeraars altijd discussie over de grondigheid van de gegeven instructies, met dit certificaat neem je alle onzekerheden daarover weg. Voordat heftruckchauffeurs daadwerkelijk hun heftruck certificaat halen moeten ze eerst onze gecertificeerde Basisopleiding heftruck volbrengen. Daarmee neem je elke twijfel of discussie weg bij de Arbo-wet of verzekeraars. Cursisten leren bij BLOM op een veilige en efficiënte manier de heftruck besturen. En dat zorgt voor extra veiligheid op de werkvloer. 

Alleen nog een heftruckcertificaat (gevorderd)

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij of jouw medewerker al (enige) ervaring als heftruckchauffeur heeft maar nog niet in het bezit is van een heftruck certificaat. Bij BLOM opleidingen leiden we heftruckbestuurders zo op dat het verplichte heftruckcertificaat alsnog behaald wordt zonder dat je de opleiding hoeft te volgen als beginner.

Binnen deze heftruckopleiding is de theorie uiteraard erg belangrijk, maar richt BLOM zich vooral op de praktijk. Uiteindelijk moet er gereden worden met een loodzware machine en dit moet vakkundig gebeuren. Wanneer heftruckchauffeurs in het bezit zijn van een heftruckcertificaat van BLOM zijn ze zich in elk geval bewust van alle mogelijke gevaren op de werkvloer.

Geldigheid verlopen? Heftruckcertificaat verlengen! (expert)

Is of gaat de geldigheid van jouw heftruckcertificaat verlopen? Dan wordt het tijd om dit heftruck certificaat te verlengen. Je heftruck certificaat verlengen bij BLOM opleidingen is zo geregeld. Een herhalingscursus voor het verlengen van jouw heftruckcertificaat is door heel Nederland in te plannen. 

Het behalen van een verlengt diploma duurt bij BLOM opleidingen slechts een halve dag. Je bent dan de komende vijf jaar weer voorzien van een geldig heftruck certificaat. En jij of jouw medewerker heeft na het behalen van de verlenging weer een frisse blik op de gevaren die een heftruck binnen de organisatie met zich meebrengen. De heftruck opleiding bevat speciale oefeningen om het eerder geleerde op te frissen. 

Heftruckcertificaat Code 95 

Soms kan het verplicht zijn om als heftruckchauffeur code 95 te behalen. Deze code wordt aangegeven op uw vrachtwagenrijbewijs of heftruckcertificaat en heeft een geldigheidsduur van vijf jaar. Na 5 jaar moet je je heftruckcertificaat vernieuwen als je nog steeds een heftruck wilt besturen. 

Bij het aanvragen van een heftruck cursus kun je aangeven dat je een heftruckcertificaat code 95 wilt. Dit is niet in alle gevallen verplicht, maar tegen een kleine extra vergoeding is het certificaat voorzien van alle verplichtingen. Daarnaast ben jij of is jouw heftruckchauffeur de komende tijd voorzien van 7 uur nascholing en hoeft de geldigheid van het certificaat pas na vijf jaar verlengd te worden. 

Het heftruckcertificaat van BLOM staat voor veiligheid en efficiëntie

Behalve dat chauffeurs met een geldig heftruckcertificaat van BLOM opleidingen goed verzekerd zijn, hebben zij ook geleerd om veilig en efficiënt te werken. Veilig werken klinkt vaak als een saai begrip maar daarmee bedoelen we naast de veiligheid van de chauffeur en zijn collega’s ook dat de cursisten leren hoe ze minder schade rijden. Bijvoorbeeld schade aan het magazijn, de heftruck maar ook aan de producten in uw magazijn.

Daarnaast richten we ons ook op efficiënt werken. Beter insturen scheelt in de praktijk veel tijd. Wanneer de heftruck direct netjes voor de stelling staat hoeft er niet gecorrigeerd te worden met de vorken. Dat scheelt enorm veel tijd en daardoor kan de productie omhoog. 

Minimum leeftijd voor besturen heftruck

Aan het besturen van een heftruck zit net als bij een auto een minimum leeftijd van 18 jaar verbonden. De chauffeur mag dan zelfstandig, voorzien van voldoende instructie, op de heftruck rijden. Daarnaast mogen 16- en 17-jarigen onder deskundig toezicht een heftruck besturen.

Wat ‘deskundig’ precies betekent staat niet omschreven in de wet en ook verzekeraars stellen vooraf geen duidelijke eisen waaraan deskundig toezicht moet voldoen. Wat we zeker weten is dat de deskundige in elk geval:

 • ouder moet zijn dan 18 jaar
 • aantoonbare ervaring heeft met het besturen van een heftruck
 • zicht heeft op de minderjarige en in staat is met hem of haar te communiceren

Een vork- heftruck certificaat halen: Alles op een rij

Een vorkheftruckcertificaat of het heftruck certificaat halen in slechts twee dagen is een standaard. Wanneer je meer ervaring hebt kan dat korter. Het BLOM heftruckcertificaat heeft een geldigheid van vijf jaar. Wanneer jouw heftruckcertificaat is verlopen dien je deze te verlengen en kun je kiezen voor een herhalingscursus van slechts een halve dag.

Een heftruck certificaat is niet verplicht maar wel raadzaam. Een heftruckcertificaat halen is geen kleinigheid. BLOM opleidingen beschikt over 21 eigen opleidingslocaties, er is dus altijd een locatie bij jou in de buurt. Inplannen is zo voor elkaar en je hoeft niet lang te wachten op jouw cursusdag. Een vakkundige heftruckopleiding en het behalen van jouw heftruck certificaat is binnen handbereik.

Twijfel niet langer, maak die veilige keuze en haal jouw heftruckcertificaat bij BLOM opleidingen. Een heftruck certificaat halen, is nog nooit zo makkelijk geweest.

 

Veelgestelde vragen over het heftruckcertificaat

Een heftruckcertificaat behaal je door het volgen van een gedegen instructie voor het veilig werken met de heftruck. Deze instructie bevat een theorie -en praktijkdeel. Beide delen sluit je af middels een examen. Slaag je voor beide examens ontvang je als bewijs een heftruckcertificaat.

Een heftruckcertificaat is niet wettelijk verplicht of nodig. Wel is de werkgever verantwoordelijk voor ‘voldoende’ opleidingsniveau van de chauffeurs. Een heftruckcertificaat halen bewijst heel duidelijk dat er een deskundige opleiding is geweest.

Nee, het behalen van een heftruckcertificaat hoeft niet moeilijk te zijn. Indien je bereid bent om te leren en te oefenen kan iedereen met een positieve instelling en de juiste instructies een heftrucktraining met examens succesvol afronden.

In onderstaande tabel vind je meer informatie over de prijzen per type opleiding.

Type opleiding Niveau Prijs* Duur
 Herhalingscursus Heftruck Expert € 201,- 1 dagdeel
 Basisopleiding Heftruck Beginner € 635,- 2 dagen
 Veilig werken met de Heftruck Gevorderd € 334,- 1 dag

* Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW.

De duur van een heftruckopleiding kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het ervaringsniveau van de deelnemer. Voor degenen zonder eerdere ervaring met het besturen van een heftruck, kan een basiscursus meerdere dagen duren. Voor bestuurders die al een heftruckcertificaat hebben maar een opfrissing nodig hebben (meestal vereist na een bepaalde periode, zoals vijf jaar), zijn er kortere opfriscursussen.Er kunnen ook online of hybride cursussen beschikbaar zijn, waarbij een deel van de theorie online wordt gegeven en de praktijktraining op locatie plaatsvindt. Dit kan de totale tijd die nodig is voor de opleiding beïnvloeden.

 

Download het gratis sollicitatiepakket

Naar top