Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9

Heftruck certificaat halen bij BLOM

Bij BLOM vind je verschillende cursussen voor beginners, gevorderden en experts voor het halen van een heftruck certificaat. Met 22 locaties door heel Nederland is er altijd een locatie bij jou of je medewerker in de buurt. Leer veilig en efficiënt werken met een heftruck!

 

Ga snel naar:

 

Onderdelen heftruck certificaat

Binnen onze heftruck opleidingen richten we ons vooral op de praktijk. Bij BLOM vinden we het namelijk belangrijk dat een heftruckchauffeur niet alleen theoretisch onderbouwd is. Door de praktijkervaring staat het heftruckcertificaat ook voor vakkundigheid en veiligheid in de praktijk.

Voor elke doelgroep is er een eigen programma met bijpassende opdrachten. De opdrachten worden gereden op een 3 –en 4 wiel heftruck van verschillende A-merken (Still, Jungheinrich, Toyota, Linde, Nissan of Hyster). Het gewicht van de heftruck varieert van 1,5 – 2 ton en de bediening is zowel met joystick als hendel.

Het allerbelangrijkst is de rijtijd. Rijtijd is nodig om kijkgedrag en andere basisvaardigheden voor veilig werken aan te leren. De beginner zit 10 uur op de heftruck, de gevorderde 5 uur en de expert 2,5 uur. 

 • Visueel inspecteren en de werking van heftruck controleren via een LMRA (video)
 • Het vaardig sturen met een 3 -en 4 wiel heftruck
 • Het stapelen van losse pallets (video)
 • Het juist voordraaien met een 3 -en 4 wiel heftruck
 • Pallets uit de stellingen halen tot 4 hoog (video)
 • Stapelen van gaasboxen en koud stapelen van IBC's (video)
 • De juiste manier om pallets in een inrijstelling te plaatsen (video)
 • Het plaatsen van een lading in zeecontainer en juist gebruik oprijbaan (video)
 • Het oppakken en hanteren van een brede lading (video)
 • Het manouvreren met een brede balk (video)
 • Het veilig laden van trailers en gebruik kopschot (video)
 • Parkeren op de juist plek en gebruik parkeerrem (video)
 • Lading stapelen met EPT/stapelaar en veilig wegzetten in stelling (video)

 

 

Bekijk alle heftruck opleidingen

 

NIEUW HEFTRUCK CERTIFICAAT

Opleiding voor beginners

Wanneer jij of jouw medewerker nog niet in het bezit is van een geldig heftruckcertificaat, is het volgens de arbo-wet en verzekeraars verplicht om een heftruckbestuurder grondige instructies te geven. Makkelijker is het voor de bestuurder om een heftruckdiploma te halen.

Zonder dit certificaat is er vanuit de arbo-wet en verzekeraars altijd discussie over de grondigheid van de gegeven instructies, met dit certificaat neem je alle onzekerheden daarover weg. Voordat heftruckchauffeurs daadwerkelijk hun heftruck certificaat halen moeten ze eerst onze gecertificeerde Basisopleiding heftruck volbrengen. Daarmee neem je elke twijfel of discussie weg bij de Arbo-wet of verzekeraars. Cursisten leren bij BLOM op een veilige en efficiënte manier de heftruck besturen. En dat zorgt voor extra veiligheid op de werkvloer.

 

ALLEEN NOG EEN HEFTRUCKCERTIFICAAT 

Opleiding voor gevorderden

Het kan natuurlijk zo zijn dat jij of jouw medewerker al (enige) ervaring als heftruckchauffeur heeft maar nog niet in het bezit is van een heftruck certificaat. Bij BLOM opleidingen leiden we heftruckbestuurders zo op dat het verplichte heftruckcertificaat alsnog behaald wordt zonder dat je de opleiding hoeft te volgen als beginner.

Binnen deze heftruckopleiding is de theorie uiteraard erg belangrijk, maar richt BLOM zich vooral op de praktijk. Uiteindelijk moet er gereden worden met een loodzware machine en dit moet vakkundig gebeuren. Wanneer heftruckchauffeurs in het bezit zijn van een heftruckcertificaat van BLOM zijn ze zich in elk geval bewust van alle mogelijke gevaren op de werkvloer.

 

HEFTRUCKCERTIFICAAT VERLENGEN

Herhalingscursus wanneer geldigheid verlopen is

Is of gaat de geldigheid van jouw heftruckcertificaat verlopen? Dan wordt het tijd om dit heftruck certificaat te verlengen. Je heftruck certificaat verlengen bij BLOM opleidingen is zo geregeld. Een herhalingscursus voor het verlengen van jouw heftruckcertificaat is door heel Nederland in te plannen. 

Het behalen van een verlengt diploma duurt bij BLOM opleidingen slechts een halve dag. Je bent dan de komende vijf jaar weer voorzien van een geldig heftruck certificaat. En jij of jouw medewerker heeft na het behalen van de verlenging weer een frisse blik op de gevaren die een heftruck binnen de organisatie met zich meebrengen. De heftruck opleiding bevat speciale oefeningen om het eerder geleerde op te frissen. 

 

Kosten heftruck certificaat

Het heftruckcertificaat halen of verlengen hoeft bij BLOM opleidingen niet duur te zijn. Het is al mogelijk vanaf € 201,- ex. btw. Bekijk hieronder de kosten voor een heftruckcertificaat per type opleiding.

Type opleiding Niveau Prijs* Duur
Herhalingscursus Heftruck Expert € 201,- 1 dagdeel
Basisopleiding Heftruck Beginner € 635,- 2 dagen
Veilig werken met de Heftruck Gevorderd € 334,- 1 dag
 Code 95 nascholingscursus heftruck (7 uur) Gevorderd € 364,- 1 dag
 Code 95 nascholingscursus heftruck (14 uur) Gevorderd € 695,- 2 dagen

* Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW.

IS EEN HEFTRUCKCERTIFICAAT VERPLICHT?

Wanneer medewerkers binnen een organisatie heftrucks besturen is een heftruckcertificaat niet wettelijk verplicht of nodig. Wel is de werkgever verantwoordelijk voor ‘voldoende’ opleidingsniveau van de chauffeurs. Een heftruckcertificaat halen bewijst heel duidelijk dat er een deskundige opleiding is geweest.

Wanneer een bedrijf niet goed kan aantonen dat de chauffeur wel een grondige instructie heeft gehad, kan dit vervelende gevolgen hebben voor een bedrijf:

 • De Arbowet kan een boete opleggen bij een ongeval als de chauffeur geen geldig heftruck certificaat heeft
 • De verzekering keert geen geld uit bij schade of letsel;
 • In het ergste geval kan de Nederlandse Arbeidsinspectie besluiten om het magazijn te sluiten.

Daarnaast komt er een hoop papieren rompslomp bij kijken. Wanneer een chauffeur wel in het bezit is van een heftruckcertificaat, kunnen dit soort zaken voorkomen worden. Een heftruck certificaat halen voldoet ruim aan een ‘grondige’ instructie.

Indien een heftruckcertificaat is verlopen, is het verplicht om dit heftruckcertificaat te verlengen. Een certificaat voor de heftruck heeft een geldigheid van liefst vijf jaar. De Nederlandse Arbeidsinpectie controleert of bestuurders een heftruckcertificaat of grondige instructies bezitten.

 

HET HEFTRUCK CERTIFICAAT VAN BLOM STAAT VOOR VEILIGHEID EN EFFICIËNTIE

Behalve dat chauffeurs met een geldig heftruckcertificaat van BLOM opleidingen goed verzekerd zijn, hebben zij ook geleerd om veilig en efficiënt te werken. Veilig werken klinkt vaak als een saai begrip, maar daarmee bedoelen we naast de veiligheid van de chauffeur en zijn collega’s ook dat de cursisten leren hoe ze minder schade rijden. Bijvoorbeeld schade aan het magazijn, de heftruck maar ook aan de producten in uw magazijn.

Daarnaast richten we ons ook op efficiënt werken. Beter insturen scheelt in de praktijk veel tijd. Wanneer de heftruck direct netjes voor de stelling staat hoeft er niet gecorrigeerd te worden met de vorken. Dat scheelt enorm veel tijd en daardoor kan de productie omhoog.

WAAROM KIES JE VOOR EEN OPLEIDING VAN BLOM?

BLOM opleidingen zet zich in voor de heftruckchauffeur. Bij BLOM begrijpen we hoe belangrijk jij als heftruckchauffeur bent en van hoeveel waarde jouw dagelijkse werkzaamheden zijn. Juist daarom is het belangrijk dat jij die werkzaamheden veilig en efficiënt kunt uitvoeren.

 • Ruim 30.000 cursisten per jaar
 • 22 opleidingslocaties: altijd in de buurt.
 • Flexibel in planning en uitvoering
 • Gemiddeld beoordeeld met een 8.8
 • Gemakkelijk betalen met iDEAL

Veelgestelde vragen over het heftruck certificaat

Een heftruckcertificaat behaal je door het volgen van een gedegen instructie voor het veilig werken met de heftruck. Deze instructie bevat een theorie -en praktijkdeel. Beide delen sluit je af middels een examen. Slaag je voor beide examens ontvang je als bewijs een heftruckcertificaat.

Een heftruckcertificaat is niet wettelijk verplicht of nodig. Wel is de werkgever verantwoordelijk voor 'voldoende' opleidingsniveau van de chauffeurs. Een heftruckcertificaat halen bewijst heel duidelijk dat er een deskundige opleiding is geweest.

Nee, het behalen van een heftruckcertificaat hoeft niet moeilijk te zijn. Indien je bereid bent om te leren en te oefenen kan iedereen met een positieve instelling en de juiste instructies een heftrucktraining met examens succesvol afronden.

In onderstaande tabel vind je meer informatie over de prijzen per type opleiding.

Type opleiding Niveau Prijs* Duur
 Herhalingscursus Heftruck Expert € 201,- 1 dagdeel
 Basisopleiding Heftruck Beginner € 635,- 2 dagen
 Veilig werken met de Heftruck Gevorderd € 334,- 1 dag

* Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW.

De duur van een heftruckopleiding kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het ervaringsniveau van de deelnemer. Voor degenen zonder eerdere ervaring met het besturen van een heftruck, kan een basiscursus meerdere dagen duren. Voor bestuurders die al een heftruckcertificaat hebben maar een opfrissing nodig hebben (meestal vereist na een bepaalde periode, zoals vijf jaar), zijn er kortere opfriscursussen. Er kunnen ook online of hybride cursussen beschikbaar zijn, waarbij een deel van de theorie online wordt gegeven en de praktijktraining op locatie plaatsvindt. Dit kan de totale tijd die nodig is voor de opleiding beïnvloeden.

Naar top