Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
Open filter

Een BLOM heftruckopleiding.

 

Een heftruck is niet zomaar een magazijn hulpmiddel. Een vorkheftruck is een machine die soms wel vijf ton weegt. Geen kleinigheid dus. Het is daarom belangrijk om veilig te werken met een heftruck. De heftruck cursussen van BLOM opleidingen kunnen daarin echt het verschil maken. Beschikken al jouw heftruckchauffeurs over een geldig certificaat? Elke organisatie die met vork- en of heftrucks werkt is, volgens de Arbowet en verzekeringen, verplicht om alle heftruckbestuurders te voorzien van grondige, maar ook juiste veiligheidsinstructies. BLOM opleidingen kan deze zorg voor uit handen nemen. Hiermee verbeter en verhef je de veiligheid in jouw magazijn of opslag. Boek nu jouw heftruck opleiding bij BLOM opleidingen.

 

Opleiding heftruckchauffeur 

Een cursus heftruck- of vorkheftruck rijden bestaat bij BLOM opleidingen uit verschillende onderdelen. Tijdens de opleiding heftruckchaffeur worden de volgende onderdelen uitgebreid behandeld. De nadruk ligt bij onze heftruck cursus op de praktijk. Want bij BLOM opleidingen vinden we het belangrijk dat het op de werkvloer veilig is.

Inhoud theorie heftruck cursus   Inhoud praktijk heftruck cursus
 • Veiligheid AI 14 en Arbowet 
 • Vakkennis     
 • Lastgrafiek en belasten van heftruck 
 • Dagelijkse controle     
 • Verkeersvoorschriften   
 • Schades en kosten   
 • Dagelijkse controle
 • Bediening en besturing vorkheftruck
 • Koud stapelen, pallet- en inrijstellingen
 • Laden en lossen van containers en trailers
 • Onderhoud batterij en motor
 • Bewustwording van gevaren en risico`s

 

Heftruckchauffeurs grondig instrueren

Een professionele heftruck opleiding is behalve heel erg belangrijk voor een heftruckbestuurder of heftruckchauffeur, ook noodzakelijk. Maak je als organisatie gebruik van heftrucks of vorkheftrucks? Dan ben je volgens de Arbowet en verzekeraars verplicht om heftruckbestuurders grondig te instrueren. Dit kan natuurlijk het beste door medewerkers een externe heftruck opleiding aan te bieden. Ronden jouw medewerkers deze training met een voldoende af? Dan zijn ze in staat om veilig te werken en gevaarlijke situaties te overzien én te voorkomen.

 

Een veilige en verzekerde werkomgeving.

De cursist ontvangt een heftruckcertificaat wanneer hij of zij de basis heftruck opleiding of een herhalingscursus voor de heftruck met een voldoende is afrondt. De medewerker mag zich dan officieel heftruckchauffeur noemen. Volgens de Arbowet en verzekeraars is de medewerker deskundig genoeg bevonden om een heftruck te besturen. Doordat jouw heftruckchauffeurs goed zijn opgeleid creëer je een veilige werkplek die voldoet aan alle eisen die de Arbowet en verzekeraars stellen. Gaat er onverhoopt toch iets mis gaan op jouw werkvloer? Dan zijn jouw chauffeurs en jij als organisatie goed verzekerd. Een hele geruststelling.

 

Waarom een externe heftruckopleiding?

Worden er grondige instructies gegeven door heftruckchauffeurs die al jaren bij je werken? Dan bestaat de kans dat de onervaren medewerker dezelfde blinde vlekken op het gebied van veiligheid krijgt. Met een heftrucktraining van BLOM opleidingen zijn de nieuwe, onervaren, heftruckbestuurders bekend met eventuele onveilige werksituaties. Deze nieuwe ervaring kunnen ze delen met de bestaande heftruckchauffeurs. Ook kunnen bestaande heftruckchauffeurs, waarvan het heftruckcertificaat is of gaat verlopen, bij ons een herhalingscursus volgen. Je bent er dan zeker van dat de training goed en grondig is uitgevoerd. Je vergroot hiermee de heftruck veiligheid binnen jouw opslag of magazijn.

 

Basisopleiding heftruckchauffeur voor beginners

Ga je of wil je binnenkort een heftruck of een vorkheftruck besturen? En wil je graag jouw basisopleiding veilig werken met een heftruck halen? Dan kun je bij BLOM opleidingen opleiding heftruckchauffeur volgen. Tijdens deze cursus geven we bij BLOM veel aandacht aan veiligheid, de praktijk en de theorie voor de heftruck. Je leert de heftruck besturen en we wijzen je op gevaarlijke situaties. Je wilt met een loodzware machine, zoals een heftruck, niet kantelen of tegen iets of iemand aanrijden. Binnen deze praktijkgerichte heftruck cursus schetsen we situaties waar je nu misschien nog niet bij stil staat. Met onze trainingen ben je in staat deze gevaarlijke situaties te voorkomen. Je kunt efficiënt en veilig werken met zware machines zoals de heftruck.

 

Veilig werken met de vorkheftruck voor gevorderden

Bestuur je al een heftruck of een vorkheftruck maar wil je graag een training volgen om jouw heftruckcertificaat te halen? Bij BLOM opleidingen bieden we voor iedereen een oplossing. Of je nu opzoek bent naar een herhalingscursus, een basisopleiding of net daar tussen in. Wij stellen veiligheid en veilig werken voorop in onze heftruck cursussen. We leiden je in één of twee dagen op tot heftruckbestuurder. Onze training is zo ingericht dat je straks in staat bent om jouw heftruck of vorkheftruck te inspecteren op veiligheid en mankementen. Je leert tijdens de heftruck cursus van BLOM gevaarlijke situaties te herkennen. Ook leer je hoe en waarom je eventueel veranderingen kunt aanbrengen in het magazijn. Om zo efficiënter en veiliger te werken binnen jouw organisatie. Daarnaast leer je tijdens de opleiding heftruckchauffeur je eigen machine te voorzien van onderhoud. Sluit je de training met een voldoende af? Dan ontvang je van BLOM opleidingen een heftruckcertificaat. Dit certificaat is vijf jaar geldig. Na deze vijf jaar kun je jouw heftruckcertificaat verlengen met een herhalingscursus.

 

Herhalingscursus heftruckchauffeur voor de expert

Heb je al een cursus heftruck gevolgd of ben je al in het bezit van een heftruckcertificaat maar is of gaat deze binnenkort verlopen? Bij ons kun je terecht voor een herhalingscursus voor de heftruck waar jij je theorie én praktijk kunt opfrissen. Bij BLOM opleidingen geven we tijdens onze heftruck herhalings cursus heftruck veel aandacht aan veilig werken in de praktijk. Een, in verhouding, klein gedeelte bestaat uit theorie. Aan het einde van de theorie gaan we jouw vakkennis testen. Het grootste gedeelte van de training besteden we aan de praktijk. Bij BLOM opleidingen vinden we het belangrijk dat jij en je collega’s veilig kunnen werken. Een herhalingscursus is belangrijk om je kennis op te frissen. Misschien rijd je dagelijks op een heftruck of vorkheftruck en ben je een doorgewinterde heftruckchauffeur. Misschien gebruik je de heftruck helemaal niet elke dag, hoe dan ook, een vorkheftruck kan een heel gevaarlijke machine worden. Dit gebeurt wanneer er niet (meer) voldoende gelet wordt op de veiligheid en het juist gebruiken van een heftruck. Deze heftruck cursus/training is speciaal ontwikkeld voor heftruckchauffeurs die hun heftruckcertificaat willen verlengen. Wordt heftruck opleiding met een voldoende afgesloten? Dan verlengt BLOM opleidingen jouw certificaat en ben je de komende vijf jaar weer een veilige, vakbekwame heftruckchauffeur!

 

Welke mogelijkheden biedt BLOM opleidingen nog meer?

Het is ook mogelijk om de heftruckopleiding te combineren met een reachtruck opleiding. Aan het einde van de dag haal je dan niet alleen het heftruckcertificaat, maar ook jouw reachtruckcertificaat. Naast deze opleidingen bieden wij ook een hoogwerkercursus, een Hijsenopleiding, een autolaadkraanopleiding, een verreiker cursus, een opleiding voor de minigraver, een reachstackeropleiding en een bobcattraining. Bij alle heftruck cursussen behandelen en trainen we ook de stapelaar. Hiervoor ontvang je aan het einde van de cursus automatisch een stapelaarcertificaat voor.

Je kunt deze basis heftruck opleiding veilig werken met de heftruck bij jou in de buurt volgen. Bekijk al onze vestigingen om een BLOM locatie bij ou in de buurt te vinden.

 

Veelgestelde vragen over de heftruck cursus

De moeilijkheidsgraad van een heftruck cursus kan variëren afhankelijk van de persoonlijke ervaring en bekwaamheid van de deelnemer. Over het algemeen zijn deze cursussen ontworpen om toegankelijk te zijn voor mensen met verschillende niveaus van ervaring, inclusief beginners.

In Nederland is het niet wettelijk verplicht om een specifieke opleiding te volgen om een heftruck te mogen besturen. Echter, de Nederlandse Arbeidsomstandighedenwet (ARBO-wet) vereist wel dat werkgevers ervoor zorgen dat hun werknemers voldoende geïnstrueerd en getraind zijn om hun werkzaamheden veilig uit te voeren.

Dit geldt ook voor het besturen van een heftruck. Volgens de ARBO-wet moeten heftruckbestuurders deskundig zijn, wat in de praktijk vaak betekent dat zij een relevante opleiding of training moeten hebben gevolgd. Een heftruckcursus biedt zowel theoretische kennis als praktische vaardigheden die nodig zijn om een heftruck veilig en efficiënt te kunnen bedienen. Het volgen van zo'n cursus is dus sterk aanbevolen en wordt vaak door werkgevers vereist.

Door het volgen van een erkende heftruck opleiding kunnen bestuurders een certificaat behalen, wat aantoont dat zij de nodige kennis en vaardigheden bezitten. Dit certificaat is vaak een vereiste in de logistieke en industriële sectoren. Hoewel een heftruckcertificaat dus niet wettelijk verplicht is, wordt het in de praktijk vaak wel verwacht of geëist door werkgevers.

De duur van een heftruckopleiding kan variëren afhankelijk van een aantal factoren, waaronder het ervaringsniveau van de deelnemer. Voor degenen zonder eerdere ervaring met het besturen van een heftruck, kan een basiscursus meerdere dagen duren. Voor bestuurders die al een heftruckcertificaat hebben maar een opfrissing nodig hebben (meestal vereist na een bepaalde periode, zoals vijf jaar), zijn er kortere opfriscursussen. Er kunnen ook online of hybride cursussen beschikbaar zijn, waarbij een deel van de theorie online wordt gegeven en de praktijktraining op locatie plaatsvindt. Dit kan de totale tijd die nodig is voor de opleiding beïnvloeden.

In onderstaande tabel vind je meer informatie over de prijzen per type opleiding.

Type opleiding Niveau Prijs* Duur
 Herhalingscursus Heftruck Expert € 201,- 1 dagdeel
 Basisopleiding Heftruck Beginner € 635,- 2 dagen
 Veilig werken met de Heftruck Gevorderd € 334,- 1 dag

* Alle genoemde prijzen zijn exclusief 21% BTW.

 

Naar top