Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 12 augustus 2015
  • Auteur: Tom van BLOM
  • Categorie: bedrijven

Hoe beoordeel je een heftruckopleiding? 15 voorwaarden!


Heftruckopleidingen worden door verschillende organisaties aangeboden. Bij BLOM opleidingen maken we ons wel eens zorgen om de kwaliteit van de (goedkope) heftruckopleidingen die online worden aangeboden. Een heftruckopleiding moet bijdragen aan de veiligheid binnen een organisatie. Bij BLOM opleidingen willen we de intern transportwereld verbeteren, een goede opleiding levert daaraan een enorme bijdrage. Of je nu bij ons of ergens anders een heftruckopleiding boekt: dit zijn de 15 punten waarop je een heftruckopleiding kunt beoordelen!

 

Vóórdat je een cursus boekt

Voordat je een training boekt, zijn er al veel punten waarop je heftruckopleiding kunt beoordelen: 

1) Het instituut heeft een CEDEO-erkenning

cedeo-BLOM

Een voorwaarde voor een goed opleidingsinstituut is een CEDEO-erkenning. Een CEDEO-erkenning geeft aan dat het bedrijf de kwaliteit van de diverse opleidingen heeft vastgelegd in een kwaliteitssysteem. Een CEDEO certificaat geeft dus een kwaliteitswaarborging aan. De meeste opleidingsinstituten die een CEDEO-erkenning hebben laten dit zien op de website. Meestal vind je deze op de ‘over ons’ pagina, maar hij kan ook op andere pagina’s op de website opduiken. Weet je niet zeker of het instituut een CEDEO-erkenning heeft? Via de website van het CEDEO kun je checken of het desbetreffende instituut een CEDEO-erkenning heeft. 

2) De opleider heeft een ISO-certificering

ISO9001-heftruck

Als je voor kwaliteit wilt gaan, kies je voor een opleider met een ISO-certificering. De ISO 9001 is een norm die eisen stel aan het kwaliteitsmanagementsysteem van een organisatie. Een ISO 9001 geeft aan dat de organisatie in staat is om te voldoen aan de eisen van de wet- en regelgeving én aan de eisen van de organisatie zelf. Net als bij de CEDEO-erkenning plaatsen bedrijven vaak het ISO-keurmerk logo op hun website als bewijs van kwaliteit. Je kunt dit verifiëren bij het desbetreffende bureau dat de erkenning heeft verleend. Onze erkenning vind je bijvoorbeeld op de website van Certiked.

3) De basiscursus duurt minimaal 2 cursusdagen

Hoe slim je ook bent, theorie en praktijk in één dag onder de knie krijgen is niet realistisch. Een goed opleidingsinstituut biedt minimaal 2 cursusdagen aan: 1 voor de theorie en 1 voor de praktijk. Biedt een opleidingsinstituut minder dan 2 dagen? Dan moet je je sterk afvragen of deze cursus geschikt is om de basis te leggen voor het (veilig) besturen van een heftruck.
   

Download het gratis beoordelingsformulier


4) Je ontvangt (indien geslaagd) een geldig certificaat

Heftruckcertificaat-BLOM

Misschien wel één van de belangrijkste voorwaarden: je ontvangt als je geslaagd bent een heftruckcertificaat. Een heftruckcertificaat krijg je niet, maar moet je verdienen. Hiervoor leg je ook een deugdelijk examen af. Het certificaat is voor werkgevers het bewijs dat je aan de basisvaardigheden van het besturen van een heftruck voldoet.

 

5) Opleider biedt mogelijkheid tot behalen CCV certificaat

Om een CCV veiligheidscertificaat te mogen afgeven, moet een opleider voldoen aan specifieke eisen. De locatie moet bijvoorbeeld aan bepaalde eisen voldoen. Er moeten bijvoorbeeld minimaal 2 gangpaden van 10 meter lengte aanwezig zijn en er moet een apart lokaal of ruimte beschikbaar zijn om het theorie-examen af te leggen. Wanneer een opleider de mogelijkheid biedt voor het behalen van een CCV certificaat, weet je zeker dat de locatie aan die eisen voldoet.  Een lijst met erkende opleidingsinstituten voor CCV veiligheidscertificaten vind je op de website van het CBR.

6) Gecertificeerde instructeurs

Niet iedereen met verstand van heftrucks mag een heftruck opleiding geven. Hier zijn regels voor. De instructeurs dienen minimaal MBO Plus niveau te hebben. Daarnaast dient de instructeur in het bezit te zijn van een geldig ‘Certificaat van Vakbekwaamheid’ of ‘Diploma Vakopleiding Heftruckchauffeur’ voor het desbetreffende transportmiddel en het liefst ook een VCA-VOL en BHV certificaat. Daarnaast dienen de docenten jaarlijks te worden bijgeschoold.

training-heftruck

7) Opleider biedt meer dan heftruckopleidingen

Als een opleider naast intern transport opleidingen ook andere veiligheidsopleidingen aanbiedt als BHV en VCA, weet je dat je op de goede weg bent. Een goed opleidingsinstituut heeft kennis van veiligheid en weet dit over te brengen op de cursisten maar geeft ook advies aan organisaties voor het verbeteren van de veiligheid.

8) De opleider biedt ook maatwerk

Een training moet zo goed mogelijk aansluiten op de praktijk. Is jouw organisatie zo specifiek dat een standaard training onvoldoende is? Denk hierbij bijvoorbeeld aan werken met specifieke trucks, specifieke lading of specifieke omstandigheden/omgeving. Het is dan verstandig om als organisatie voor een maatwerk training te kiezen. Een opleider moet dus de mogelijkheid kunnen bieden om op locatie maatwerk trainingen te geven. Vaak vind je deze informatie op de website van de opleider.

9) Bekijk recensies

recensie-heftruckcertificaat

Steeds vaker zie je op websites beoordelingen en recensies voorbij komen. Deze zijn niet geheel onbelangrijk; de recensies kunnen een goede indruk geven van het instituut. Staan ze niet op de website van de opleider zelf? Kijk dan eens op andere websites waar cursisten een beoordeling kunnen achterlaten. Bijvoorbeeld: Springest.nl,  de Feedback Company of recensies op Google.
 

 

Tijdens de training

Tijdens de training zijn er ook een aantal zaken die aanduiden of je te maken hebt met een kwalitatief goede opleider of niet. Hoewel het dan te laat is om je nog terug te trekken, kun je over 5 jaar (als jij je certificaat weer moet verlengen) wel kiezen voor een andere opleider.

10) Ruim en schoon magazijn

Om verschillende oefeningen te kunnen uitvoeren is het noodzakelijk dat het magazijn waarin je wordt getraind schoon en ruim opgezet is. Op die manier kun je de oefeningen goed en veilig uitvoeren en houdt de instructeur goed overzicht.

overzicht-opleidingslocatie-heftruck

11) De heftrucks zijn gekeurd

De heftrucks waarmee je traint, dienen aantoonbaar gekeurd te zijn. Heftrucks dienen jaarlijks gekeurd te worden. Goedgekeurde heftrucks herken je aan een CE-markering en keuringssticker. Op de sticker kun je zien wat de volgende keuringsdatum is.  Indien de keuringsdatum is overschreden is het niet toegestaan om de heftruck te gebruiken.

12) Maximaal 2 cursisten per heftruck

Tijdens de training moet je voldoende aandacht krijgen van de instructeur. Afhankelijk van de ruimte en grootte van de locatie, is maximaal 2 cursisten per heftruck gebruikelijk. Op die manier houdt de instructeur goed overzicht en kan hij de cursisten goed begeleiden.

13) Je zit minimaal 6 uur op de heftruck

Om te leren hoe je een heftruck bestuurt, moet je uren maken op de heftruck. Tijdens het praktijkgedeelte moet er voldoende tijd zijn voor de cursist om met de heftruck te werken en verschillende oefeningen uit te voeren. Is er bijvoorbeeld maar 1 heftruck beschikbaar voor 4 cursisten? Dan kun je er vanuit gaan dat er te weinig tijd is om een goede basis neer te leggen voor het besturen van een heftruck.

14) Minimaal 4 praktijkopdrachten voor examen

De cursist moet minimaal 4 praktijkopdrachten uitvoeren. Denk hierbij aan pallets uit een stelling halen, een hellingproef, slalom rijden en een pallet in een container plaatsen. Sommige opleiders kiezen ervoor om meerdere praktijkoefeningen tijdens de training uit te voeren.

  

15) Theorieles zet aan tot denken

De theorie is misschien niet zo spannend als het besturen van de heftruck zelf, maar is minstens zo belangrijk. Tijdens de training die je volgt dient er voldoende aandacht te zijn voor de theorie. De theorie moet je bewust maken van het belang van veilig werken met de heftruck.

Folder Heftruck Helden
Lees meer voorwaarden voor een kwalitatieve heftruck opleiding in de folder van heftruckhelden.nl. 

Plaats bericht


rob van der steen

Geplaatst op: 17 december 2015

"Eindelijk weer MN certificaat heftruck voor 5jaar dankzij relaxte man die leuke goeie cursus geeft en weer walker Ben geschud van de gevaren. Was weer erg leerzaam Bedankt"

Naar top