Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 21 maart 2016
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: nieuws

Opleidingen nog leuker en effectiever

Hoe vergroot je het leereffect in opleidingen? Dat is een vraag die we onszelf bij BLOM opleidingen regelmatig stellen. Daarom hebben we een nieuwe trainingstool ontwikkeld die optimaal gebruik maakt van de visuele en dynamische technieken die vandaag de dag beschikbaar zijn. Het resultaat is een groter leereffect, wat zich uitbetaald in nog meer veiligheid in omgevingen waarin heftrucks en andere intern transportmiddelen worden ingezet. Bovendien: de training is gewoon een stuk leuker geworden.

Waarom Prezi?

De nieuwe trainingstool is ontwikkeld op basis van Prezi, een visuele en dynamische presentatietechniek. Met Prezi bestaat een presentatie niet langer uit een serie verschillende, opeenvolgende dia’s, maar uit één omgeving waarin door bewegen, inzoomen of uitzoomen op creatieve wijze een verhaal kan worden verteld. Meer dan andere presentatietechnieken biedt Prezi mogelijkheden om animatie, video’s en andere technieken te integreren in de training, wat ertoe leidt dat de aandacht van cursisten veel beter wordt vastgehouden. Of anders gezegd: het theoretische deel van onze heftruck opleidingen is gewoon een stuk leuker geworden.

Onderzoek van Tilburg University toont aan dat het leereffect daadwerkelijk toeneemt met de inzet van Prezi. In vergelijking met conventionele presentatietechnieken zoals PowerPoint blijkt dat cursisten zowel op korte termijn (direct na de presentatie) als op lange termijn (na drie weken) meer onthouden. Ook blijkt dat het creatieve brein (de rechter hersenhelft) meer wordt gestimuleerd. Dat blijkt onder meer uit het feit dat cursisten sneller gaan tekenen als hen wordt gevraagd wat ze hebben geleerd. Kortom: het voorstellingsvermogen wordt positief beïnvloed, wat ook doorwerkt in praktijksituaties.

Top 10 ongevallen

Wij denken dat Prezi een creatieve en dynamische trainingstool is die past in het huidige tijdsbeeld. Zeker in een overwegend praktijkgerichte opleiding zoals die tot heftruckchauffeur, is het van groot belang dat het theoretische deel op een visuele en dynamische wijze aan de orde komt. Met Prezi kan dat.

De trainingstool is ontwikkeld en ontworpen door Prezi-Les, dat de nieuwe huisstijl van BLOM als uitgangspunt heeft gebruikt. In de eerste fase heeft Prezi-Les de jaarlijkse top 10 van heftruckongevallen als kapstok genomen. In de tweede fase is de trainingstool verder uitgewerkt op basis van gesprekken met de trainers. Waaraan willen zij aandacht besteden? Op welke punten willen zij inzoomen of juist vaart maken?

Actief en cursistgericht

Behalve de presentatietool hebben we ook de wijze van presenteren aangepast. De trainers van BLOM presenteren niet meer van achter hun laptop, maar beschikken nu over een draadloze presenter voor een actieve en cursistgerichte training. De tool laat ruimte voor kleine aanpassingen van de trainer zonder de huisstijl geweld aan te doen. 

Inmiddels werken onze trainers naar volle tevredenheid met de nieuwe trainingstool. Zij merken een duidelijk verschil in leereffect in vergelijking met de oude, statische wijze van presenteren. In de praktijk hebben ze nog een bijkomend voordeel ontdekt: dat de trainingstool minder taalgebonden is. Met name de sterke visuele ondersteuning zorgt ervoor dat ook cursisten die de Nederlandse taal minder goed machtig zijn, toch goed het verhaal kunnen volgen. Ook zij zullen dankzij deze nieuwe trainingstool dus beter, veiliger en productiever kunnen werken. 

Intern transport is geen kleinigheid

Plaats bericht


Naar top