Algemeen

Het is voor alle hef- of magazijntruckchauffeurs wettelijk verplicht om een rij-instructie te volgen. Alleen meldt de wet niet precies hoe deze instructie eruit moet zien. Als er een ongeluk gebeurt, moet het bedrijf de Inspectie SZW kunnen overtuigen dat er een goede instructie is geweest. Een certificaat of rijbewijs is dus niet verplicht, maar voldoende instructie wel. De werkgever is uiteindelijk verantwoordelijk voor ‘voldoende’ opleidingsniveau van de chauffeurs. Wel toont een certificaat natuurlijk heel duidelijk dat er een opleiding is geweest. Veel bedrijven laten hun chauffeurs daarom om de zoveel jaar een opfriscursus (theorie en praktijk) volgen.

Nee dat mag niet, je moet beschikken over specifieke deskundigheid. De reachtruck wordt gezien als een soort heftruck. Er gelden dan ook dezelfde regels als voor een heftruck: je moet ‘een instructie’ hebben gevolgd om met de truck te mogen werken. De wet zegt alleen niet hoe die instructie er precies uit moet zien. Een certificaat of rijbewijs is dus niet wettelijk verplicht, maar geeft je wel een bewijs dat je een goede opleiding hebt gevolgd. De werkgever is uiteindelijk verantwoordelijk voor ‘voldoende’ opleidingsniveau van de chauffeurs

Heeft uw heftruckchauffeur moeite met lezen en/of de Nederlandse taal? Natuurlijk is het mogelijk om een mondeling examen af te leggen. Een instructeur leest dan de vragen voor in. BLOM Opleidingen werkt sowieso al met kleine groepen zodat de chauffeur meer tijd krijgt voor theorie.

Om een kopie van een BLOM-certificaat, SOG-certificaat, CCV-certificaat of IPAF-certificaat aan te vragen stuurt u  een e-mail met uw naam en geboortedatum naar info@blomopleidingen.nl. Na controle door de cursistenadministratie ontvangt u van ons een e-mail met de te volgen stappen. 

 


Naar top