Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
 • Geplaatst op: 8 augustus 2023
 • Auteur: TOM van BLOM
 • Categorie: bedrijven

Heftruck certificaat geldigheid: Wat moet je weten?

Het hebben van een geldig heftruck certificaat is essentieel voor veilig werken in de logistieke sector. Maar hoelang blijft zo'n certificaat eigenlijk geldig? En wat moet je doen als het verlopen is? In deze blog duiken we in de geldigheid van heftruck certificaten, geven we inzicht in de duur ervan en bespreken we wat te doen bij een verlopen certificaat.

Deze blog werpt een blik op de belangrijke kwesties rondom de geldigheid van heftruck certificaten. We nemen je mee met wat de norm is voor de geldigheidsduur van deze certificaten, bieden inzicht in hoe je kunt achterhalen wanneer het tijd is voor verlenging, en delen advies over de stappen die genomen moeten worden wanneer je geconfronteerd wordt met een verlopen certificaat. Veiligheid en compliance gaan hand in hand in de wereld van de heftrucks en veilige magazijnen, en het begrijpen van de geldigheid van certificaten is een belangrijke stap in deze richting.

Hoelang is een heftruck certificaat geldig?

Een veelgestelde vraag is: hoelang blijft een heftruck certificaat geldig? In Nederland is voor het veilig werken met gevaalijke machines als een heftruck of reachtruck de ARBO-wet van toepassing. De ARBO-wet geeft aan dat bestuurders van gevaarlijke machines regelmatig geinstrueerd dienen te worden. Vanuit het bedrijfsleven en brancheorganisaties is voor 'regelmatig' een norm van 5 jaar vastgesteld.  Een heftruckcertificaat heeft daarom een geldigheidsduur van vijf jaar. Na deze periode moet het vernieuwd worden om aan de vereiste veiligheidsnormen te voldoen. Het verlengen van het heftruck certificaat zorgt ervoor dat je up-to-date blijft met de nieuwste veiligheidsprotocollen en -praktijken en veilig met een heftruck kunt blijven werken. 

Is mijn heftruckcertificaat nog geldig?

Als bekwame bestuurder van een heftruck is het cruciaal om te allen tijde te waarborgen dat je over een geldig heftruckcertificaat beschikt. Dit certificaat is niet enkel een bewijs van je vaardigheid, maar tevens een borging voor veiligheid en het voldoen aan wet -en regelgeving binnen de logistiek en het magazijn. Gelukkig bestaan er gestructureerde methoden om te controleren of je heftruckcertificaat nog geldig is:

 1. Inspecteer je certificaat: Begin met een visuele inspectie van je heftruckcertificaat. Controleer de vervaldatum grondig. Deze datum duidt aan tot wanneer je certificaat geldig is. Noteer deze datum in je agenda om een proactieve benadering te handhaven.
 2. Raadpleeg het opleidingsinstituut: Indien je certificaat bij een specifiek instituut is uitgegeven, raadpleeg dan hun officiële bronnen. Vaak bieden opleidingsinstituten als BLOM opleidingen online toegang tot persoonlijke trainingsgegevens, inclusief de vervaldatum van je certificaat. Vaak versturen ze ook pro-actief 3 maanden voor de vervaldatum een herinnering dat jouw certificaat verloopt. Maak van deze middelen gebruik om te bevestigen of je certificaat nog binnen de geldige periode valt.
 3. Informeer bij je Werkgever: Indien je als heftruckbestuurder binnen een organisatie werkt, is je werkgever doorgaans op de hoogte van de geldigheid van je certificaten. Communiceer met je werkgever of HR-afdeling om te verifiëren of je certificaat nog geldig is en of er eventuele vernieuwingsprocedures bestaan.
 4. Verleng op tijd: Voorkomen is beter dan genezen. Begin op tijd met het plannen van een herhaling heftruck om je heftruckcertificaat te verlengen, ruim voordat de vervaldatum nadert. Zo voorkom je onvoorziene situaties waarin je certificaat verlopen is en je niet langer gerechtigd bent om een heftruck te besturen.

Wat als mijn heftruckcertificaat is verlopen?

Het ontdekken dat je heftruckcertificaat is verlopen, hoeft niet tot paniek te leiden. Er zijn gestructureerde stappen die je kunt volgen om deze situatie aan te pakken en weer in lijn te komen met de vereiste veiligheidsnormen en voorschriften:

 1. Neem onmiddellijk actie: Zodra je beseft dat je heftruckcertificaat is verlopen, is het van essentieel belang om direct actie te ondernemen. Stop met het besturen van de heftruck en informeer je leidinggevende of supervisor over de situatie.
 2. Informeer je werkgever: Communiceer onmiddellijk met je werkgever over de verlopen geldigheid van je heftruckcertificaat. Dit stelt hen in staat om de nodige maatregelen te nemen om de veiligheid op de werkvloer te waarborgen.
 3. Vraag het opleidingsinstituut: Neem contact op met het instituut dat je oorspronkelijke heftruckcertificaat heeft uitgegeven. Informeer naar de mogelijkheden voor opfristraining of hercertificering. Vaak bieden zij programma's aan om je kennis en vaardigheden op te frissen voordat je een nieuw certificaat kunt verkrijgen.
 4. Volg een opfris -of herhalingstraining: Indien vereist, schrijf je in voor de herhaling heftruck aangeboden door het opleidingsinstituut. Deze training helpt je om je heftruckvaardigheden op te frissen, op de hoogte te blijven van de nieuwste veiligheidsrichtlijnen en om opnieuw te voldoen aan de wettelijke eisen.
 5. Voltooi het verlengingsprocedures: Doorloop het verlengingsproces zoals aangegeven door het opleidingsinstituut. Dit omvat mogelijk een combinatie van theoretische online lessen, praktische oefeningen en een hercertificeringsexamen om je bekwaamheid en vaardigheden te evalueren.
 6. Werk aan bewustwording: Laat deze ervaring dienen als herinnering aan het belang van het tijdig verlengen van het heftruck certificaat. Houd in de toekomst de vervaldatums van al je certificaten nauwlettend in de gaten om te voorkomen dat je opnieuw in een vergelijkbare situatie belandt.

Download het gratis beoordelingsformulier

Hoe weet je wanneer een heftruckcertificaat verloopt?

Het bewust blijven van de geldigheid van je heftruckcertificaat is een eigen verantwoordelijkheid die deel uitmaakt van veiligheid en wet -en regelgeving. Er zijn verschillende manieren om te achterhalen wanneer je heftruckcertificaat verloopt:

 1. Vervaldatum op het certificaat: De meest directe manier om de vervaldatum van je heftruckcertificaat te achterhalen, is door simpelweg naar het certificaat zelf te kijken. Hierop staat meestal duidelijk vermeld tot wanneer het certificaat geldig is.
 2. Notitie van Uitgifte: Bij het behalen van je heftruckcertificaat ontvang je doorgaans een notitie of document met daarop de vervaldatum. Bewaar dit document goed en markeer de vervaldatum in je agenda om tijdig voor vernieuwing te kunnen zorgen.
 3. Herinneringen van het opleidingsinstituut: Sommige opleidingsinstituten sturen automatisch herinneringen wanneer de vervaldatum van je heftruckcertificaat nadert. Deze berichten kunnen per e-mail of post worden verstuurd en bieden je een vriendelijke waarschuwing om actie te ondernemen.
 4. Werkgeversmelding: Als je als heftruckbestuurder binnen een organisatie werkt, kunnen je werkgevers ook op de hoogte zijn van de vervaldatum van je certificaat. Het kan zijn dat ze je tijdig informeren over de benodigde  stappen om het certificaat te verlengen.
 5. Persoonlijke agenda en herinneringen: Neem het initiatief om de vervaldatum van je heftruckcertificaat in je persoonlijke agenda of digitale herinneringen in te voeren. Dit helpt je om de datum bij te houden en op tijd actie te ondernemen.
 6. Periodieke controle: Neem zelf regelmatig de tijd om je heftruckcertificaat te controleren. Plan bijvoorbeeld elke paar maanden een korte inspectie om te zien of de vervaldatum nadert.

Hoe lang mag een heftruckcertificaat verlopen zijn?

De specifieke richtlijnen en voorschriften met betrekking tot wat de duur mag zijn van verlopen heftruckcertificaten kan variëren en is afhankelijk van de jurisdictie. De Nederlandse Arbeidsinspectie is verantwoordelijk voor het handhaven van veiligheidsnormen op de werkplek, inclusief het toezicht houden op het gebruik van heftrucks en het naleven van de regelmatige instructievereisten. Denk ook aan vereisten vanuit de verzekeraars.

In sommige gevallen kunnen arbeidsinspecties boetes opleggen aan werkgevers of heftruckchauffeurs die niet voldoen aan de geldende instructievereisten of die heftrucks bedienen zonder geldig bewijs van instructie als een certificaat. Daarom is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van de geldende regels en voorschriften om de veiligheid op de werkplek te waarborgen en boetes te voorkomen.

Plaats bericht


Naar top