Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9

De VCA-certificering voor bedrijven en VCA diploma’s voor medewerkers, die haal je bij BLOM opleidingen.

VCA staat voor VGM Checklist Aannemers (VGM= Veiligheid, Gezondheid, Milieu). VCA is niet meer weg te denken uit onze huidige samenleving. Steeds meer bedrijven beschikken over een VCA-bedrijfscertificering of vragen om een VCA-bedrijfscertifiering van bedrijven of VCA-certificaten van medewerkers. Deze ondernemingen voeren regelmatig risicovolle werkzaamheden uit in risicovolle omgevingen. Wanneer je werknemer of contractor bent van een aannemer en jouw opdrachtgevers stellen het VCA diploma verplicht kun je een VCA-training bij BLOM opleidingen volgen.

 

Certificaat Basisveiligheid VCA in Nederland

VCA bestaat sinds 1994 in Nederland. De ontwikkeling van het VCA-certificatiesysteem werd in 1989 in Nederland opgestart door de Landelijke Werkgroep Contractor Veiligheid.

WAAROM KIEST U VOOR EEN OPLEIDING VAN BLOM?

BLOM opleidingen zet zich in voor de chauffeur. Bij BLOM begrijpen we hoe belangrijk jij als chauffeur bent en van hoeveel waarde jouw dagelijkse werkzaamheden zijn. Juist daarom is het belangrijk dat jij die werkzaamheden veilig en efficiënt kunt uitvoeren.

  • Ruim 15.000 deelnemers per jaar
  • Opleidingen van hoge kwaliteit
  • Flexibel in planning en uitvoering
  • Goede prijs / kwaliteit verhouding
  • Gemakkelijk betalen met iDEAL

VCA-VOL-diploma en B-VCA certificaat

VCA-VOL is geschikt voor leidinggevenden die het VCA diploma willen halen. Iedereen die operationeel leiding geeft binnen de VCA dient het VCA-VOL-certificaat te halen. Operationele medewerkers dienen de B-VCA diploma te halen. Om te voldoen aan het juiste VCA certificaat kun je jezelf en je medewerkers opgeven voor de VCA-opleiding voor bedrijven. Je kunt bij BLOM opleidingen jouw VCA-VOL -certificaat maar ook jouw B-VCA diploma certificaat al binnen één dag halen.

 

 

Een VCA certificaat halen overal in Nederland en BLOM geeft ook opleidingen voor andere certificaten

BLOM opleidingen verzorgt verschillende opleidingen in Nederland, we bieden trainingen voor VCA (VOL-VCA & B-VCA) en BHV maar ook opleidingen voor intern transport zoals de heftruck, reachtruck, hoogwerker, hijsen, bobcat, autolaadkraan, reachstacker, stapelaar, verreiker en meer. BLOM opleidingen beschikt over 14 eigen opleidingslocaties door heel Nederland. Er is dus altijd een opleiding bij jouw in de buurt. Je vindt onze locaties in: Etten-Leur, Tilburg, Heerlen, Schiedam, Amsterdam, Alkmaar, Houten, Ede, Hengelo, Venlo, Zwolle, Assen en Heerenveen.

 

VCA-cursus basisveiligheid

De VCA-cursus om het VCA diploma te halen van BLOM opleidingen start ma ™ vr om 08.30 en eindigt om 15.45. Om 16.00 uur begint het VCA-examen, voor het examen VCA schrijven wij je automatisch in. Het VCA-examen duurt dus slechts een uur. Dit VCA-examen wordt afgenomen onder officieel toezien van de Examenkamer, het VCA-certificate is een erkend diploma. Je kunt dus in maar één dag tijd uw VCA-opleiding bij BLOM opleidingen volgen en op dezelfde dag ook het VCA-examen maken om vervolgens het VCA certificaat in ontvangst te kunnen nemen. Natuurlijk ontvang je pas bij het voldoende afronden van het VCA-examen het PBNA-gecertificeerde VCA diploma met een geldigheid van 10 jaar. De komende 10 jaar hoeft je jezelf niet meer druk te maken over een VCA-opleiding of het VCA certificaat.

 

Wat kunnen cursisten na de VCA-training?

Na de opleiding VCA weet elke cursist die zijn VCA certificaat heeft gehaald hoe hij/zij veilig werkzaamheden kan uitvoeren en risico’s tot een minimum kan beperken en zijn of haar medewerkers zo aan te sturen dat zij de werkzaamheden veilig uitvoeren. Tijdens de VCA-VOL- en de B-VCA-opleiding behandelen we bij BLOM VCA-opleidingen hoe ongevallen voorkomen kunnen worden en onveilige situaties worden verminderd. Ook behandelen we specifieke en algemene regelgeving. We wijzen op evacuatie- en noodplannen en wanneer een noodsituatie pas mag worden beëindigd en door wie. Er wordt gewezen op rechten, plichten en eigen verantwoordelijkheid, dat het werk ten alle tijden mag worden onderbroken of gestaakt indien er gevaar dreigt voor de omgeving. Gevaarlijke stoffen en hun symbolen komen veel aan bod en er is ook een hoofdstuk ingericht voor brand en explosies. De arbeidsmiddelen worden besproken en ook hoe gebruikt kunnen worden op een juiste manier en dat instructie boekjes niet voor niets bestaan. We leggen uit hoe elke machine gecontroleerd kan worden op bruikbaarheid, werkzaamheid en veiligheid. Slopen is vaak gevaarlijker dan bouwen, en is dus een belangrijk onderdeel tijdens de VCA-cursus en voor het behalen van de VCA-certificering. Specifieke werkzaamheden vragen om specifieke bewustheid. Werken op hoogte vraagt om opletten, oppassen en een goede voorbereiding. Het algemene motto van de VCA-opleiding is om de risico’s bij de bron te bestrijden. Voorkomen is altijd beter dan genezen. De deelnemers van de VCA-cursus zijn goed voorbereid op het maken van het VCA-examen en hebben een grote kans van slagen. En cursisten die slagen krijgen het VCA diploma direct mee naar huis.

 

VCA diploma halen & voor wie is het?

Het VCA diploma is bestemd voor medewerkers die werkzaam zijn bij een aannemer, contractor of opdrachtgever die het VCA certificaat verplicht stelt en die leiding geven aan operationele medewerkers in de industrie en bouwnijverheid, zij hebben een VOL-VCA certificaat nodig.

 

Certificaat Basisveiligheid VCA halen met meerdere personen?

Wilt u zich opgeven voor de VCA-training om het VCA certificaat te halen met een groep van meer dan 10 personen? Dan is het waarschijnlijk zo dat u in aanmerking komt voor groepskorting. Bel ons of neem online contact met ons op en wij kunnen u vertellen wat de kortingsmogelijkheden zijn bij het halen van het VCA certificaat voor groepen. Onze vaste instructeurs zijn zeer vakbekwaam en kunnen de opleiding ook incompany geven, ze passen de VCA-opleiding dan aan, aan de veel voorkomende werksituaties die zich voordoen binnen het specifieke bedrijf. Zo kan er veel gewerkt worden met begrijpelijke voorbeelden en krijg jij en jouw krijgen jouw collega’s een opleiding op maat daadwerkelijk iets aan hebt.

 

De opleiding VCA-VOL of basisveiligheid VCA kunt u ook thuis bestuderen

Het is ook mogelijk om je thuis online voor te bereiden op het halen van het VCA certificaat.

Met onze e-learning opleiding kunt u bijvoorbeeld thuis achter uw eigen computer aan de slag. De online training heeft een duur van ongeveer vijf uur. Dit is natuurlijk afhankelijk van uw eigen studietempo maar ook de doorloop tijd van de voice-over. Als u een hoofdstuk al kent kunt u het gemakkelijk overslaan. Aan het eind van elk hoofdstuk is een toets om te kijken of u alles goed heeft begrepen en klaar bent voor om het VCA diploma te halen. Blijkt het dat je toch nog niet goed op de hoogte bent, dan kun je alsnog het hoofdstuk herhalen. Je kunt altijd en op elk moment pauzeren. Het systeem houdt uw voortgang bij (ook als bijvoorbeeld uw internetverbinding zou wegvallen).

 

Het VCA certificaat halen, voor de komende 10 jaar klaar

Het VCA-examen vindt plaats op één van de 14 examenlocaties in Nederland. Tijdens de VCA-cursus kun je al een afspraak maken waar en wanneer je het VCA-examen wilt afleggen. Het VCA-examen duurt ongeveer een uur, je bent er dus niet veel tijd aan kwijt, niet in reistijd maar ook niet tijdens het VCA-examen zelf. Wanneer je het VCA-examen met een voldoende afrond ontvang je van BLOM-opleidingen het erkende VCA diploma, ook wel PBNA-certificaat. Dit VCA certificaat heeft een geldigheid van maar liefst 10 jaar, na deze 10 jaar kun je bij BLOM opleidingen het VCA certificaat verlengen door een herhalingsopleiding te volgen.

 

VCA certificering en controle

Om de drie jaar wordt elk VCA-gecertificeerde bedrijf uitgebreid gecontroleerd op de naleving van de VCA-richtlijnen. Wanneer er wordt voldaan aan deze richtlijnen wordt het bedrijf VCA-gecertificeerd voor de komende drie jaar. Daarna zal de VCA-certificeringscontrole opnieuw plaatsvinden. Tussentijds is er elk jaar een kleinere controle. Tijdens deze VCA-bedrijfscertificeringscontrole wordt er bijvoorbeeld gekeken of alle medewerkers die langer dan drie maanden in dienst zijn beschikken over een VCA-VOL-certificaat of een VCA diploma, daar willen ze dan een duidelijke kopie van ontvangen, bewaar je VCA certificaat dus op een veilige plek. De behaalde VCA diploma’s zijn sinds 2004 openbaar en door iedereen online te raadplegen. 

 
Naar top