Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9

Is er een heftruck kentekenplicht in Nederland?  Dit is een belangrijke vraag, vooral wanneer heftrucks de openbare weg op moeten. Op deze pagina lees je meer over de regelgeving rondom de kentekenplicht voor heftrucks, de vereisten voor het T-rijbewijs, en de voorwaarden waaronder deze voertuigen de openbare weg op mogen. 

 

Moet een heftruck in Nederland een kenteken hebben?

In Nederland is de kentekenplicht voor heftrucks een relevant onderwerp, vooral als heftrucks op de openbare weg gebruikt worden. Heftrucks worden meestal op privéterreinen gebruikt, maar soms is het noodzakelijk om de openbare weg op te gaan, bijvoorbeeld voor transport tussen magazijnen. Sinds 1 januari 2021 geldt een registratieplicht voor (land)bouwvoertuigen, waaronder heftrucks die breder zijn dan 130 cm. Deze plicht komt voort uit de wens van de overheid om meer inzicht te krijgen in het gebruik van deze voertuigen op de openbare weg, voornamelijk voor verkeersveiligheid​​.

Het T-rijbewijs, ingevoerd per 1 juli 2015, is verplicht voor bestuurders van heftrucks breder dan 130 cm die op de openbare weg rijden. Het doel hiervan is het verbeteren van de verkeersveiligheid, gezien de relatief hoge ongevallencijfers met voertuigen met beperkte snelheid. Bezitters van een B-rijbewijs, afgegeven voor 1 juli 2015, krijgen het T-rijbewijs automatisch bijgeschreven bij de volgende verlenging van hun rijbewijs, geldig tot 30 juni 2025​​.

New call-to-action

Eisen aan heftrucks voor gebruik op openbare weg

Voor heftrucks die de openbare weg opgaan, zijn er ook specifieke eisen. Ze moeten zijn voorzien van:

  • werkende lampen
  • achterlichten
  • stoplichten
  • richtingaanwijzers,
  • alarmlichten
  • speciale reflecterende driehoek.

De uitstekende delen, zoals de vorken, moeten verwijderd of afgeschermd zijn, en de maximumsnelheid is 25 kilometer per uur​​.

Het is ook belangrijk dat de heftruck WAM-verzekerd is, aangezien deze onder de wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorvoertuigen valt. Dit is essentieel wanneer de heftruck op de openbare weg gebruikt wordt​​.

Wil je meer over heftruck kentekenplicht en andere regelgeving rondom heftrucks? Bekijk dan eens onze heftruck theorie pagina. Deze en andere theorie wordt ook behandeld tijdens de heftruck cursus voor het halen van een heftruck certificaat.

Waar kun je een kenteken voor de heftruck aanvragen?

Een kenteken aanvragen voor een heftruck kan bij de RDW. Heftrucks smaller dan 130 cm met een verwisselbaar getrokken uitrustingsstuk dat bijvoorbeeld een aanhanger mag trekken, moeten ook worden geregistreerd. Voor voertuigen die voor 1 januari 2021 al op de openbare weg reden, was er een registratieperiode in het hele jaar 2021. Na 31 december 2021 moeten deze voertuigen ook gekeurd worden​​.

Deze informatie benadrukt het belang van kennis over de kentekenplicht en rijbewijsvereisten voor het veilig en legaal besturen van heftrucks op de openbare weg in Nederland.

Naar top