Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 8 juni 2022
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: nieuws

Veiligheid in de spotlights op Europa’s grootste vakbeurs

Duizenden mensen reisden af naar Stuttgart voor een bezoek aan de LogiMAT, Europa’s grootste logistieke vakbeurs. Het thema van deze editie luidde ‘Smart – Sustainable – Safe’. Met name de combinatie smart en safe leidde tot enkele mooie oplossingen die de veiligheid in omgevingen met heftrucks verbeteren. Een kort overzicht.

Dynamisch pauzeren

Het Duitse onderzoeksinstituut Fraunhofer heeft een soort Fitbit voor magazijnmedewerkers ontwikkeld. Het apparaat ziet eruit als een horloge en meet onder meer de zweetproductie, de hartslag en de temperatuur. Op basis van die gegevens berekent een softwareprogramma met kunstmatige intelligentie wanneer de vermoeidheid en/of de stress zo groot wordt, dat de medewerker beter even kan pauzeren.

De software kan worden gekoppeld aan het warehouse management systeem (WMS) dat de taken verdeelt over de magazijnmedewerkers. Als een heftruckchauffeur toe is aan pauze, krijgt hij van het WMS geen nieuwe taken meer, maar de opdracht om even een kwartiertje uit te rusten. Het Fraunhofer-instituut denkt dat flexibele pauzes bij stress of vermoeidheid beter werken dan vaste pauzes op gezette tijden. Medewerkers blijven daardoor fit en geconcentreerd, waardoor ze beter in hun vel zitten en uiteindelijk meer werk verzetten.

In de spotlampen

De bluespot (of redspot) is in veel magazijnen inmiddels een bekend verschijnsel: een lamp op de heftruck die een blauw (of rood) licht op de vloer projecteert. Voetgangers die een kruising naderen en een blauw lichtvlek op de vloer zien bewegen, weten dat er een heftruck aankomt en dus extra goed moeten uitkijken. Maar waarom moet een blauw (of rood) licht zijn?

De Linde Truckspot is een lamp die een pictogram op de vloer projecteert. De blauwe lichtvlek wordt dan een driehoekig pictogram met een heftruck erin. Dezelfde techniek gebruikt Orgatex om andere pictogrammen op de vloer te projecteren, zoals het STOP-symbool op een kruising van rijbanen. Dat is een oplossing voor plaatsen waarop een vloermarkering geen zin heeft, bijvoorbeeld omdat die snel vies of beschadigd raakt.

New call-to-action

Groen of rood

Het Spaanse bedrijf Claitec, onderdeel van Troax, liet op de LogiMAT een verkeerslicht voor heftrucks en voetgangers zien. Het verkeersplicht kan boven een druk kruispunt worden gehangen. Als de sensoren op één van de rijbanen een heftruck ziet aankomen, springen de lichten voor de andere rijbanen op rood: het signaal dat het verkeer uit deze richtingen moet stoppen.

Claitec heeft ook een verkeerslicht voor overstekende voetgangers ontwikkeld. Dat licht is gekoppeld aan een veiligheidshek. Als de sensor op de rijbaan een heftruck waarneemt, springt het verkeerslicht op rood en blijft het hek gesloten. Als de heftruck voorbij is, springt het licht op groen en kan de voetganger het hek openen en veilig oversteken.

Claitec heeft nog veel meer veiligheidsoplossingen, zoals een tag dat voetgangers kunnen dragen aan hun broekband of in hun borstzak. Als de heftrucks in het magazijn ook van een tag zijn voorzien, slaat het apparaat alarm als een voetganger te dicht in de buurt van een machine komt. In dat geval begint de tag van de voetganger te piepen en te knipperen. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.

Exoskelet

Helemaal nieuw zijn ze niet, maar op de LogiMAT waren ze opvallend veel te zien: exoskeletten. Ze bieden magazijnmedewerkers ondersteuning bij het tillen van zware lasten. Die krijgen daardoor minder snel fysieke klachten, raken minder snel vermoeid en maken minder fouten.

Eén van de getoonde exoskeletten is afkomstig van German Bionic Systems. Dit exoskelet is niets anders dan een soort tuig dat aan het bovenlijf wordt bevestigd. Zodra een medewerker zich bukt om een zware last te tillen, krijgt hij 30 kilogram extra tilkracht. Het exoskelet is gekoppeld aan een app, zodat wordt geregistreerd hoe vaak en hoe zwaar de gebruiker moet tillen. Die data kan worden gebruikt om de processen te verbeteren en het tilwerk te verminderen.

Plaats bericht


Naar top