De afgelopen zomers sneuvelde het ene na het andere temperatuurrecord. Deze zomer lijkt daarop een uitzondering, maar dat kan snel veranderen. Zelfs in september behoort een hittegolf tot de mogelijkheden. Vaak gaat dat gepaard met een onaangenaam werkklimaat voor heftruckchauffeurs. Wat kunnen we doen om hittestress, concentratieverlies en ongevallen te voorkomen? BLOM opleidingen geeft zeven tips.
Wie meet, die weet. Timberland houdt een nauwkeurige administratie bij van alle ongevallen en bijna-ongevallen in het distributiecentrum. Wat bleek? Het overgrote deel van de incidenten vond plaats in de maanden juli, augustus en september. Dat zijn voor de schoenenfabrikant altijd drukke maanden waarin meer mensen aan het werk zijn dan gemiddeld. Maar dat bleek niet de enige oorzaak te zijn van het opvallend hoge aantal incidenten. Minstens zo belangrijk was de warmte in het pand. Op hete dagen was de temperatuur binnen soms hoger dan buiten. Dat is slecht voor de concentratie en leidt tot vermoeidheid, waardoor mensen eerder fouten maken.
Twee jaar geleden heeft Timberland maatregelen genomen, vertelde Chantal Ruiter tijdens de Dag van het Veilige Magazijn eerder dit jaar. “We hebben in het dak een systeem gemonteerd dat verse lucht en dus extra zuurstof naar binnen brengt. Het systeem kan de lucht maximaal vijf graden afkoelen, terwijl de warme lucht honderd meter verderop naar buiten wordt geblazen. Door de circulatie van koele en frisse lucht is het aantal fouten en ongelukken in de zomermaanden daadwerkelijk gedaald.”
Zeven tips voor een koel(er) werkklimaat
Tot dusver is van een hete zomer nog geen sprake, maar de temperatuur kan snel omslaan. Ook in september kan het nog heet worden. Wat kunnen bedrijven doen tegen hitte op de werkvloer? Hieronder volgen zeven tips van onder meer de overheid:
Tip 1: meet de temperatuur
Ga niet af op het weerbericht of de buitentemperatuur, maar controleer de temperatuur in het pand. Hang thermometers op en lees die meerdere keren per dag af. Als de temperatuur hoger is dan 26 graden, is sprake van extra lichamelijke belasting en zijn bedrijven verplicht om na te denken over maatregelen. Is er sprake van intensief lichamelijk inspannend werk? Dan mag de temperatuur niet hoger zijn dan 26 graden, tenzij sprake is van een duidelijke voelbare luchtstroom.
Tip 2: let ook op andere factoren
Niet alleen een hoge temperatuur, maar ook een hoge luchtvochtigheid kan het werken onaangenaam maken. Bij een hoge luchtvochtigheid kan zweet moeilijker verdampen, waardoor het lichaam minder goed afkoelt. Hang naast de thermometers dus ook hygrometers op om de relatieve luchtvochtigheid te meten. Ook directe instraling van zonlicht en de dikke werkkleding kunnen zorgen voor een ongunstig werkklimaat. De Werkklimaat-app van FNV geeft op basis van de temperatuur, luchtvochtigheid en andere factoren aan of het verantwoord is om te werken.
Tip 3: zorg voor ventilatie
Net zoals Timberland een klimaatsysteem installeren is een kostbare optie. Er zijn ook andere oplossingen mogelijk. Zet bijvoorbeeld ’s ochtends na binnenkomst alle dockdeuren en andere deuren open totdat het buiten te heet wordt. Elke graad waarmee het kwik van de thermometer daalt, is meegenomen.
Tip 4: pas de werktijden aan
Het beste op heten dagen is een tropenrooster: ’s ochtends eerder beginnen en ’s middags eerder stoppen. In de logistiek is dat niet altijd mogelijk, want ook op hete dagen komen de meeste orders gewoon aan het eind van de dag binnen. Misschien is het wel mogelijk om de werktijden te verkorten door extra mensen in te zetten. Of plan extra pauzes in, zodat mensen even op adem kunnen komen en wat kunnen drinken.
Tip 5: trek passende werkkleding aan
Veiligheidsschoenen blijven natuurlijk verplicht, maar misschien is het wel mogelijk om de rest van de werkkleding aan te passen. Het beste werkt luchtige en droge kleding, het liefst van katoen. Stel extra kleren ter beschikking, zodat mensen een bezweet shirt tussentijds kunnen wisselen.
Tip 6: gebruik zonwering
Steeds meer magazijnen proberen het werkklimaat te verbeteren door daglicht toe te laten. Op hete dagen kunnen raampartijen echter zorgen voor een broeikaseffect. Monteer daarom zonwering en gebruik die ook. Waarbij geldt: buitenzonwering is effectiever dan binnenzonwering.
Tip 7: maak het (platte) dak nat
Een plat dak kan gloeiend heet worden. Het helpt om het dak te beplanten met bijvoorbeeld sedum. Een alternatief is het dak nat maken en nat houden. Het koele water heeft een verkoelend effect op de binnenruimte.
Lees ook de ludieke blog: De zomer overleven doe je zo!