Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 7 december 2020
  • Auteur: Maarten Dullaert
  • Categorie: nieuws

Tijd voor meer vrouwen op de heftruck

Focus op vrouwelijke heftruckchauffeurs. Dat is één van de drie actiepunten uit ons rapport over de resultaten van het Nationaal Onderzoek Heftruckchauffeurs. Met meer vrouwen op de heftruck kunnen we een toekomstig tekort aan heftruckchauffeurs voorkomen. Bovendien leiden meer vrouwen in het team tot betere prestaties, een veiligere werkomgeving en een positievere sfeer. De voordelen zijn dus groot. Waarom neemt het aantal vrouwen dan af?

Twee jaar geleden waren we nog optimistisch. Toen lieten de resultaten van het Nationaal Onderzoek Heftruckchauffeurs een verdubbeling van het aantal vrouwen op een heftruck zien: van 6 procent in 2015 naar 12 procent in 2018. Die stijgende lijn heeft zich echter niet doorgezet, ondanks de krapte op de arbeidsmarkt die aanhield tot het begin van de coronacrisis. Sterker nog: uit het derde Nationaal Onderzoek Heftruckchauffeurs blijkt dat het aantal vrouwelijke heftruckchauffeurs in twee jaar tijd is gedaald van 12 naar 8 procent. Hoe kan dat?

Fan van vrouwen

Bij BLOM Opleidingen zijn we fan van vrouwen op de heftruck. Zij doen qua prestaties niet onder voor hun mannelijke collega’s. Integendeel, onze ervaring is dat ze vaak voorzichtiger zijn en nauwkeuriger werken dan mannen. Voorzichtigheid en nauwkeurigheid zeggen iets over veiligheid en kwaliteit, de twee belangrijkste aandachtspunten in interne logistiek. Belangrijker dan snelheid, blijkt uit ons onderzoek. Van de 1351 ondervraagde heftruckchauffeurs zegt 75 procent dat binnen hun bedrijf veel of zeer veel aandacht is voor kwaliteit. Veiligheid staat op de tweede plaats met een score van 68 procent. Snelheid komt pas op de vijfde plaats met een score van 38 procent.

New call-to-action

Sfeer in het team

Behalve veiligheid en kwaliteit is er nog een andere reden om meer vrouwen op heftrucks te zetten: de sfeer in het team. Een slechte sfeer wordt door 25 procent van de heftruckchauffeurs genoemd als reden om ander werk te zoeken. Een greep uit de opmerkingen die we kregen van heftruckchauffeurs:

  • “Er is weinig collegialiteit onder de werknemers. Ik loop vaak onnodig hun rommel op te ruimen.”
  • “We hebben te veel mensen die chef willen zijn.”
  • “Ik moet altijd het geklaag aanhoren van andere collega’s.”
  • “Aantal mensen loopt de kantjes eraf en houdt zich niet met zijn eigen werk bezig. Ze besteden te veel tijd aan het zoeken naar fouten bij anderen, waardoor anderen harder moeten werken.”
  • “Grootste irritatie zijn negatieve collega’s. Ze zien graag dat het fout gaat, zodat ze de leidinggevende kunnen bekritiseren.”
  • “Ik kan er heel slecht tegen als collega’s bij het horen van het ‘fluitsignaal’ alles uit handen laten vallen en meteen van hun werkplek vertrekken. Ik zie graag dat ze de werkzaamheden afmaken en de werkplek netjes en opgeruimd achterlaten

Diversiteit op de vloer

Wie googlet op ‘genderdiversiteit’, ziet wat de voordelen zijn van meer vrouwen op de werkvloer: de sfeer op de werkvloer wordt positiever en de motivatie en tevredenheid van medewerkers neemt toe. Die voordelen gelden ook voor diversiteit op andere vlakken, denk aan leeftijd, etniciteit of culturele achtergrond. Bedrijven met een divers personeelsbestand zijn bijvoorbeeld creatiever en beter in het oplossen van problemen. Waarom? Omdat verschillende mensen verschillende inzichten hebben. Probleemoplossend vermogen is ook op de magazijnvloer van belang, bijvoorbeeld om processen efficiënter te maken, ongevallen te voorkomen en ‘brandjes’ te blussen.

Tijd voor iets anders

Nu veel bedrijven lagere omzetten draaien door het coronavirus, praat niemand nog over de krapte op de arbeidsmarkt. Maar als de economie weer aantrekt, kunnen we erop rekenen dat we snel weer een tekort aan heftruckchauffeurs hebben. Dat kunnen we enigszins voorkomen door het vizier bij de zoektocht naar heftruckchauffeurs op andere doelgroepen te richten. Mannen van middelbare leeftijd hebben we al genoeg op onze heftrucks. Waarom zoeken we niet meer naar vrouwen? Die helpen niet alleen een toekomstig tekort aan heftruckchauffeurs te voorkomen, maar ook om de prestaties op de werkvloer te verbeteren.

Albert Einstein zei lang geleden al: “Als je doet wat je altijd deed, krijg je wat je altijd kreeg.” Daarom wordt het hoog tijd om wat anders te doen.

Plaats bericht


Naar top