• Geplaatst op: 10 juni 2020
 • Auteur: Maarten Dullaert
 • Categorie: nieuws

Start Nationaal Onderzoek Heftruckchauffeurs 2020

Het groot Nationaal Onderzoek onder Heftruckchauffeurs is weer gestart. Doel is om inzicht te krijgen in de vraag waar de chauffeurs tevreden dan wel ontevreden over zijn. De resultaten helpen om de intern transportwereld te verbeteren.

Hoe veilig vinden heftruckchauffeurs hun werkomgeving? Worden ze betrokken bij verbeterprojecten? Maken ze zich zorgen over de opkomst van robots en autonome heftrucks? Het is voor de derde keer dat we de antwoorden hierop proberen te vinden met een dergelijk groot onderzoek onder heftruckchauffeurs. Het onderzoek vindt plaats middels een vragenlijst die online beschikbaar is voor alle chauffeurs van intern transportmiddelen. De vragen gaan onder andere in op veiligheid in het magazijn, interne communicatie en procedures. Ook actuele thema's als Corona, robotisering en gebruik deugdelijk materieel komen in de vragenlijst naar voren.

Chauffeurs die willen deelnemen aan het onderzoek, kunnen dit tot 15 juli doen via onderstaande button. De resultaten van het onderzoek publiceren we in september.

Ga naar de vragenlijst >

Onderstaande prijzen verloten we onder alle deelnemers. Een win-win situatie dus!

 • Een tablet t.w.v. €209,-
 • 10 waardebonnen van BOL.com t.w.v. €25,-
 • 25 miniatuur heftrucks
 • 50 exclusieve caps

Problemen op de werkvloer

BLOM opleidingen vindt het belangrijk dat heftruckchauffeurs de kans krijgen om hun stem te laten horen. Veel zaken worden op managementniveau besproken, maar veel problemen spelen zich op de werkvloer af. Met dit onderzoek willen we in kaart brengen waar chauffeurs precies tegen aanlopen, maar ook welke verbeterpunten en oplossingen ze aandragen. Eerder gaven wij al vijf tips voor chauffeurs die helpen om knelpunten aan te kaarten en oplossingen aan te dragen. Zodat daadwerkelijk iets verandert op de vloer.

Bewustwording

Het afgelopen jaar heeft Inspectie SZW maar liefst 4474 meldingen van ernstige arbeidsongevallen ontvangen, waarvan 130 zware ongelukken en 19 dodelijke ongevallen. Gedrag en bewustwording kan en moet beter. Als opleider voelen we ons verantwoordelijk voor het goed opleiden van onze cursisten. We weten alleen niet goed waar ze tegenaan lopen als ze terug zijn op de werkvloer. We hopen met het onderzoek niet alleen onszelf, maar ook alle bedrijven in de transport en logistiek inzicht te geven in wat er speelt op de werkvloer en wat beter kan.

Resultaten onderzoek 2016 en 2018

In 2016 werd door ruim 1100 chauffeurs het onderzoek ingevuld. De resulaten hebben als input gediend voor de Code Gezond en Veilig Magazijn en het vaststellen van de risico hotspots in het magazijn.

Opvallende uitkomsten:

 • 20% van de chauffeurs ervaart regelmatig stress
 • 50% is trots op zijn organisatie
 • 92% meldt altijd schades (maar denkt dat zijn collega die niet altijd doet)
 • 35% ontvangt zelden feedback van leidinggevende
 • Binnen 70% van de organisaties is veel aandacht voor veiligheid

Download het gratis beoordelingsformulier

Bijna 500 chauffeurs namen in 2018 deel aan het onderzoek. De meeste chauffeurs die deelnamen aan het onderzoek wonen in Gelderland, gevolgd door Noord-Brabant en Overijssel. 88% is man en 12% is vrouw. Dit was een verschuiving ten opzichte van drie jaar geleden. Toen was de verhouding nog 95% man en 5% vrouw. De komst van AGV’s heeft er in 2018 nog niet toe geleid dat heftruckchauffeurs zich zorgen maken om hun baan. Wat hier aan bijdraagt is het aantrekken van de economie. Uit het onderzoek is duidelijk geworden dat de werkdruk hoger is geworden. Heftruckchauffeurs werken meer in vast dienstverband, nog een indicatie dat er veel werk is en werkgevers de beste krachten graag in huis willen houden.

Ga naar de vragenlijst >

Plaats bericht


Naar top