Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 5 maart 2018
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: bedrijven

Vijf tips om goede heftruckchauffeurs te vinden en te houden

De vraag naar heftruckchauffeurs neemt toe. Bedrijven die nieuwe magazijnen bouwen, reageren daarop door meer aandacht te besteden aan het werkklimaat. Wat kunnen we nog meer doen om goede heftruckchauffeurs te vinden en vast te houden? TOM van BLOM geeft vijf tips.

In 2017 is in Nederland maar liefst drie miljoen vierkante meter aan nieuwe magazijnruimte in gebruik genomen. Dat is bijna twee keer zoveel als in 2016 en veel meer dan het tienjarig gemiddelde, dat iets boven de één miljoen vierkante meter ligt. De cijfers zijn afkomstig van vastgoedmakelaar Jones Lang LaSalle, dat verwacht dat de trend dit jaar doorzet. Op basis van de plannen die bekend zijn, wordt dit jaar meer dan 2,3 miljoen vierkante meter magazijnruimte bijgebouwd.

Voor al die nieuwe magazijnen zijn heftruckchauffeurs nodig. Hoe vinden we die in hemelsnaam? Brancheorganisaties waarschuwen al langer voor een tekort aan vrachtautochauffeurs, maar ook heftruckchauffeurs zijn steeds lastiger te vinden. In enkele magazijnen wordt geëxperimenteerd met robots en onbemande heftrucks, maar vooralsnog groeit de vraag naar heftruckchauffeurs veel sneller dan het aanbod van robots.

Meer aandacht voor werkklimaat

Bedrijven die een nieuwe magazijn willen bouwen, letten in hun zoektocht naar een geschikte locatie steeds meer op de beschikbaarheid van personeel. Zo heeft Inditex, het moederbedrijf van winkelketen Zara, gekozen voor Lelystad als locatie voor een magazijn van maar liefst 170.000 vierkante meter. Logistieke hotspots als Brabant en Noord-Limburg krijgen doorgaans de voorkeur bij dergelijke megamagazijnen, maar Inditex betwijfelt of in die regio’s nog voldoende mensen te vinden zijn. In Lelystad zijn straks 400 logistieke medewerkers nodig.

In de magazijnen die worden gebouwd, wordt bovendien steeds meer aandacht aan het werkklimaat besteed. In de ruimtes waar veel mensen werken, worden extra grote raampartijen of dakkoepels aangebracht. Op plekken waar daglicht niet kan doordringen, hangt LED-verlichting die het daglicht zoveel mogelijk benaderd. Voor de koffie- en lunchpauzes worden ruime kantines ingericht met een uitgebreid terras, zodat medewerkers gemakkelijk naar buiten kunnen.

Vijf tips om heftruckchauffeurs te binden

Hoe win je de strijd op de logistieke arbeidsmarkt? Hoe zorg je als werkgever ervoor dat je aantrekkelijk bent en blijft voor heftruckchauffeurs? Een goed salaris is niet het enige dat telt.

1. Investeer in goed materieel.

Goede heftruckchauffeurs rijden graag op goed materieel. Goed betekent niet alleen een machine met een sterke motor en een sterk hefmechanisme die weinig storingen opleveren, maar ook een machine die gebruiksvriendelijk is. Let daarom bij de aanschaf van machines op de op- en afstap, het zitcomfort, het zicht rondom en de bediening van de machine. Laat heftruckchauffeurs meebeslissen over de aanschaf van materieel.

2. Creëer een veilige werkomgeving.

Heftruckchauffeurs willen graag heelhuids naar huis. Zorg daarom voor een veilige werkomgeving, bijvoorbeeld door een goed verkeersplan op te stellen en rijbanen en looppaden duidelijk te markeren. Uit onderzoek van BLOM Opleidingen blijkt dat heftruckchauffeurs zich storen aan voetgangers die op onverwachte momenten opduiken. Wie dat voorkomt, elimineert meteen een belangrijke bron van ergernis.

3. Schep een prettige werksfeer.

Heftruckchauffeurs werken graag in een magazijn waar hun professionaliteit en vakmanschap worden gewaardeerd. Maak gebruik van hun kennis en ervaring en luister naar hun opmerkingen. Betrek hen bij het verbeteren van processen en creëer een bedrijfscultuur waarin ze elkaar kunnen aanspreken op ongewenst gedrag. Straf niet meteen ieder klein foutje af.

4. Investeer in training en opleiding.

Ook heftruckchauffeurs blijven zich graag ontwikkelen. Stuur ze naar een training of opleiding die daadwerkelijk bijdraagt aan verbetering van hun rijvaardigheden en andere competenties. En kijk naar nieuwe, digitale oplossingen om die competenties ook na die korte cursus te blijven onderhouden. Trainings- en opleidingsinstituten denken graag daarin mee.

5. Zorg voor een aangenaam werkklimaat.

Het is al gezegd: in nieuwe magazijnen wordt veel geïnvesteerd in arbeidsomstandigheden. Zorg voor goed licht, als het even kan daglicht, en een aangename klimaatbeheersing. Creëer een ruimte waarin medewerkers tijdens pauzes met elkaar kunnen ontspannen. Vergeet niet: een ontspannen en enthousiaste chauffeur die zich thuis voelt binnen het bedrijf, is productiever en maakt minder fouten.

Wil je na het lezen van deze blog investeren in trainingen en opleidingen? BLOM opleidingen is de juiste partij. Met ons brede aanbod van opleidingen voor zowel beginners als gevorderden bieden wij heftruckchauffeurs altijd een passende oplossing om zich te blijven ontwikkelen. 

Download het gratis beoordelingsformulier

Plaats bericht


Naar top