Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 5 oktober 2023
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: nieuws

Resultaat landelijke Inspectiedag bij distributiecentra: 350 overtredingen!

Op de 27ste van september was het een bijzonder drukke en belangrijke dag voor de Nederlandse Arbeidsinspectie. Deze dag hadden ze namelijk een grootschalige, landelijke inspectiedag ingepland bij verschillende distributiecentra verspreid over heel Nederland. Laten we eens dieper duiken in de bevindingen en kijken wat we hieruit kunnen leren voor de toekomst!

De oplettende inspecteurs hebben hun licht laten schijnen over zo'n 180 distributiecentra en kwamen terug met een lijst van maar liefst 350 ARBO-overtredingen. Dat is niet niks! Ze stuitten op werkplekken die niet helemaal volgens de regels waren ingericht en situaties waar het valgevaar aanzienlijk was. In sommige ernstige gevallen (28 om precies te zijn) was het zelfs noodzakelijk om het werk ter plekke direct stil te leggen om verdere calamiteiten te voorkomen.

Veiligheid staat voorop

Veiligheid op de werkvloer is van essentieel belang, dat weten we allemaal. Tijdens de inspectiedag zagen de inspecteurs tal van werkplekken die voor verbetering vatbaar zijn. Denk hierbij aan entresols zonder adequate valbeveiliging, stellingen die of niet stevig genoeg gemonteerd waren of te zwaar belast werden, en diverse machinewerkplekken die niet veilig bleken te zijn. Dit benadrukt nogmaals het belang van constante alertheid en het regelmatig uitvoeren van veiligheidschecks. Opvallende uitspraken van arbeidsinspecteur Ingeborg van Gerwen - Maas in de onderstaande video zijn dat 80% van medewerkers in het distributiecentrum uitzendkracht is. Ook benadrukt ze dat door inzet van arbeidsmigranten communicatie en het begrijpen van veiligheidsinstructies onzettend belangrijk is om veilig te werken.

Pas op Voor aanrijdingen

Aanrijdgevaar was een belangrijk focuspunt tijdens de inspecties. Er werd geëvalueerd of er voldoende maatregelen waren genomen om aanrijdingen te voorkomen en of er duidelijke, goed doordachte verkeersplannen en routes waren opgesteld voor zowel voertuigen als voetgangers. Dit is absoluut cruciaal in de dynamische en soms chaotische omgeving van een distributiecentrum.

Zorg goed voor jezelf

Ook fysieke belasting is een punt van aandacht. Langdurige of extreme fysieke belasting kan leiden tot ernstig verzuim of zelfs blijvende arbeidsongeschiktheid. De inspecteurs hebben de arbeidsomstandigheden onder de loep genomen om te waarborgen dat medewerkers niet onnodig zwaar lichamelijk belast werden. Als heftruckchauffeur kun je ook preventieve maatregelen nemen door mentaal en fysiek fit te blijven.

Wat nu?

Nu de inspectiedag achter de rug is, is het tijd voor reflectie en actie. De distributiecentra hebben waardevolle feedback gekregen en het is nu aan hen om hiermee aan de slag te gaan. Ze moeten zorgen voor een veiligere en gezondere werkomgeving voor al hun medewerkers. En de Nederlandse Arbeidsinspectie? Die blijft natuurlijk waakzaam en zal blijven toezien op de naleving van de ARBO-regelgeving!

New call-to-action

Plaats bericht


Naar top