Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9

Het VCA (VOL) Examen

Wilt u graag uw VCA-examen doen om uw VCA-diploma te halen? Bij BLOM opleidingen kunt u kiezen uit verschillende VCA-opleidingen om u voor te bereiden op het VCA-examen. U kunt kiezen uit een VCA-VOL-examen of een B-VCA-examen dit is afhankelijk van of u een operationeel medewerker bent of een operationeel leidinggevende. Naast voorbereiding op het VCA-examen hebben wij ook opleidingen die u voorbereiden op het examen voor de heftruck, reachtruck, bobcat, autolaadkraan, hijsen of de hoogwerker.

 

 

BLOM en de verschillende opleidingen die u voorbereiden op het VCA-examen

Voor de voorbereiding op uw VCA-examen kunt u kiezen uit twee verschillende soorten VCA-opleidingen. We bieden de klassikale VCA-cursus en de online cursus VCA. Met beide cursussen bent u er zeker van dat u goed voorbereid bent op het VCA-examen.

WAAROM KIEST U VOOR EEN OPLEIDING VAN BLOM?

BLOM opleidingen zet zich in voor de chauffeur. Bij BLOM begrijpen we hoe belangrijk jij als chauffeur bent en van hoeveel waarde jouw dagelijkse werkzaamheden zijn. Juist daarom is het belangrijk dat jij die werkzaamheden veilig en efficiënt kunt uitvoeren.

  • Ruim 15.000 deelnemers per jaar
  • Opleidingen van hoge kwaliteit
  • Flexibel in planning en uitvoering
  • Goede prijs / kwaliteit verhouding
  • Gemakkelijk betalen met iDEAL

Voorbereiding voor het B-VCA of VCA-VOL-examen met een klassikale VCA-cursus

De cursus om het VCA-diploma te halen van BLOM opleidingen start ma t/m vr om 08.30 en eindigt om 15.45. Om 16.00 uur begint het VCA-examen, voor het examen VCA schrijven wij je automatisch in. Het VCA-examen duurt dus slechts een uur. Dit VCA-examen wordt afgenomen onder officieel toezien van de Examenkamer, het VCA-certificaat is een erkend diploma. Je kunt dus in slechts één dag tijd uw VCA-opleiding bij BLOM opleidingen volgen en op dezelfde dag ook het VCA-examen maken om vervolgens het VCA-certificaat in ontvangst te kunnen nemen. Natuurlijk ontvang je pas bij het voldoende afronden van het VCA-examen het PBNA-gecertificeerde VCA-diploma met een geldigheid van 10 jaar. De komende 10 jaar hoeft je jezelf niet meer druk te maken over een VCA-opleiding of het VCA-examen.

 

Voorbereiding voor het B-VCA of VCA-VOL-examen met een online VCA-cursus

De VCA-opleiding kunt u online volgen met het online VCA-programma van BLOM opleidingen. Deze VCA-training bereid u voor op het VCA-examen. Het programma bewaard ten alle tijden uw voortgang. Ideaal als u graag wilt studeren in de avonden of in het weekend. Wanneer u al bekend bent met een bepaald hoofdstuk kunt u het hoofdstuk gemakkelijk overslaan, of als u moeite heeft met een bepaald onderdeel kunt u het herhalen. Elk hoofdstuk wordt afgesloten met een VCA-oefen-examen, zo kunt u controleren of u de lesstof goed begrepen heeft en zich kunt aanmelden voor het VCA-examen. Dit VCA-examen maakt u onder het toezien van de Examenkamer.

 

VCA, wat is het en waarom is er een VCA-examen?

VCA staat voor VGM Checklist Aannemers (VGM= Veiligheid, Gezondheid, Milieu). VCA is tegenwoordig niet meer weg te denken. Steeds meer bedrijven beschikken over een VCA-bedrijfscertificering of vragen om VCA-certificaten van medewerkers. Deze ondernemingen voeren regelmatig risicovolle werkzaamheden uit op risicovolle locaties. Wanneer u werknemer of contractor bent van een aannemer en uw opdrachtgevers stellen het VCA-diploma verplicht kunt u een VCA-examen aanvragen. VCA is sinds 1994 van kracht en staat voor checklist aannemers VGM (veiligheid, gezondheid en milieu) De ontwikkeling van het VCA-certificatiesysteem is in 1989 opgericht door de Landelijke Werkgroep Contractor Veiligheid. Het was nodig om voor petrochemische bedrijven en aannemers een systeem op te zetten om aannemersorganisaties onbevooroordeeld te controleren op het veiligheidsaspect. Inmiddels is VCA algemeen erkend als industrienorm. Voordat u het VCA-certificaat ontvangt moet u eerst een VCA-examen met een voldoende behalen

 

Als voorbereiding op het VCA-examen behandelen we de volgende onderwerpen

De VCA-cursus die u voorbereid op het VCA-examen telt 15 hoofdstukken, de volgende hoofdstukken komen uitgebreid aan bod tijdens de VCA-examen-voorbereiding:

 

1.Introductie

Tijdens het eerste hoofdstuk ter voorbereiding van het VCA-examen behandelen we de introductie van VCA, wanneer is het ontstaan en wat is de betekenis.

 

2. Arbo-wetgeving

Tijdens het tweede hoofdstuk gaan we dieper in op de wetgeving omtrent de VCA. Hoe is de wetgeving betrokken bij de VCA?

 

3. Gevaren, risico’s en preventie

Tijdens het derde hoofdstuk van de voorbereiding op het VCA-examen wijzen we op mogelijke gevaren en hoe men risico’s uit vooraf al kan beperken.

 

4. Ongevallen: oorzaken en preventie

Tijdens het vierde hoofdstuk behandelen we de oorzaken van ongevallen en hoe deze voorkomen kunnen of hadden kunnen worden.

 

5. Veiligheidsgedrag

Tijdens het vijfde hoofdstuk behandelen we uitgebreid welk gedrag gewenst is op het gebied van veiligheid, wat doet u zelf om uw werkplek zo veilig mogelijk te maken of te houden. Maakt u gebruik van alle middelen die worden aangereikt en vraagt u om deze middelen indien ze ontbreken.

 

6. Taken, rechten, plichten en overleg

Tijdens het zesde hoofdstuk ter voorbereiding van het examen VCA behandelen we wie welke taken en plichten heeft en hoe we alsnog veilig kunnen werken volgens de VCA-richtlijnen indien er iets misloopt.

 

7. Procedures, instructies en signalering

Tijdens het zevende hoofdstuk leren we over gegeven instructies, de gestelde procedures en behandelen we hoe en waar we de beschikbare signalering kunnen vinden.

 

8. Voorbereiding op noodsituaties

Tijdens dit hoofdstuk behandelen we hoe er voorbereid en gereageerd dient te worden in noodsituaties, weet u wat u moet doen en wie de noodsituatie afkondigt maar ook weer mag opheffen?

 

9. Gevaarlijke stoffen

Gevaarlijke stoffen zijn onderdeel van de voorbereiding op het VCA-VOL-examen in de meeste werkgebieden binnen de VCA komen gevaarlijke stoffen veel voor, hoe gaat u met deze gevaarlijke stoffen om, hoe werk je er veilig mee en waar moet je opletten om te weten waar de gevaarlijke stoffen zich bevinden.

 

10. Brand en explosie

Tijdens het tiende hoofdstuk binnen de voorbereiding van het VCA-VOL-examen  behandelen we brand en explosie gevaar, wat doet u wel en wat doet u absoluut niet, hoe kunt u explosies en brand voorkomen.

 

11. Arbeidsmiddelen

In hoofdstuk elf van de voorbereidende cursus voor het VCA-examen behandelen we de arbeidsmiddelen, hoe dient u deze te gebruiken en wanneer moeten ze juist helemaal niet meer gebruikt worden?

 

12. Specifieke werkzaamheden en omstandigheden

Tijdens het twaalfde hoofdstuk gaan we in op de specifieke werkzaamheden en omstandigheden, omdat binnen deze sector werkzaamheden vrijwel nooit in de zelfde situatie worden uitgevoerd.

 

13. Elektriciteit en straling

Tijdens hoofdstuk dertien van de ter voorbereiding van de VCA-VOL-examens behandelen we elektriciteit en straling. Elektriciteit is heel erg handig, maar tegelijk ook erg gevaarlijk. Cursisten die het VCA-examen gaan maken dienen de directe en indirecte risico’s te kennen die elektriciteit met zich mee brengt.

 

14. Ergonomische werkplek

Tijdens het veertiende en één na laatste hoofdstuk binnen de VCA-examen voorbereiding behandelen wij de ergonomische werkplek. Hoe beschermt u uzelf tegen harde geluiden of belasting van uw lichaam tijdens het tillen?

 

15. Persoonlijke beschermingsmiddelen

Tijdens het laatste hoofdstuk van VCA-opleiding behandelen we persoonlijke beschermingsmiddelen, hoe dienen ze te worden gebruikt en welke zijn er aanwezig. PBM dienen als laatste redmiddel, ook hier geld dat gevaren bij de bron moeten worden aangepakt.

 

Wilt u het VCA-examen voor meerdere mensen aanvragen? Neem dan contact op met BLOM opleidingen, er is een grote kans dat u in aanmerking komt voor groepskorting. 

 
Naar top