Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 17 maart 2015
  • Auteur: Tom van BLOM
  • Categorie: bedrijven

Checklist: hoe veilig is uw magazijn?

Vakbekwame en goed opgeleide chauffeurs leveren een belangrijke bijdrage aan de veiligheid in een magazijn. Daarnaast kunt u als bedrijf ook maatregelen treffen om het magazijn nog veiliger te maken. Hoe veilig is uw magazijn eigenlijk? Valt daar nog iets te verbeteren? De inspectie SZW heeft een top 10 veiligheidsmaatregelen gemaakt ter voorkoming van ongelukken in het magazijn. We hebben een aantal maatregelen eruit gefilterd die volgens ons snel worden vergeten of gemakkelijk toepasbaar zijn in uw magazijn!

 

Check 1: een spiegel aan de wand

Wie komt daar aan vanaf de andere kant? Is er een nare bocht in uw magazijn waar u geen overzicht heeft? Plaats dan een spiegel. Door het plaatsen van spiegels in onoverzichtelijke bochten of ruimtes kunnen elkaar zien aankomen.

Check 2: afschermen werkplekken

Zorg dat voetgangers en heftrucks zo min mogelijk bij elkaar in de buurt zijn. Scherm werkplekken af waar voetgangers aan het werk zijn. U kunt dit doen met hekwerk of een vangrails. Creëer indien mogelijk aparte stroken voor voetgangers en machines, zodat ze elkaar niet tegenkomen.

Check 3: voldoende ruimte

Er ontstaat veel schade aan stellingen en heftrucks door botsingen. Zorg daarom voor voldoende ruimte in het magazijn is om te draaien en om trucks te passeren bij drukte.
 

Download het gratis beoordelingsformulier


Check 4: vergroot de zichtbaarheid van voetgangers

43 procent van de ongevallen met een heftruck in een magazijn bestaat uit een aanrijding van een voetganger. Zorg er dus voor dat voetgangers goed zichtbaar en hoorbaar zijn. Bijvoorbeeld door het dragen van een veiligheidshesje.

Check 5: begrenzers op machines

Een goede chauffeur let altijd op zijn snelheid, maar wilt u binnen het magazijn er zeker van zijn dat er niet te hard gereden wordt? Stel dan begrenzers in op de machines met een maximale snelheid. Met een lagere snelheid is de tijd om goed te kijken groter en zal de kans op een aanrijding verkleinen.

Check 6: opvallende kleuren

Een heftruck is origineel voorzien van felle en opvallende kleuren. Vaak oranje of geel. Het is natuurlijk prachtig om de heftruck in de huisstijl op te nemen en hem blauw of groen te maken, maar doe dit niet. Een heftruck heeft een opvallende kleur omdat het belangrijk is dat hij opvalt.

Check 7: vol magazijn

Een vol en rommelig magazijn zorgt voor belemmering van het zicht. Als het enigszins kan, zorg er dan voor dat stellingen op kijkhoogte leeg zijn (voor zowel voetgangers als chauffeurs). Zo zien jullie elkaar beter aankomen. U kunt ook het zicht van bochten en kruisingen verhogen door alleen daar op ooghoogte niets te bepakken. Een magazijn dat netjes is, zorgt ook voor meer overzicht.

Check 8: plaats een sensor op smallegangentrucks

Het zicht van de chauffeur in een smallegangenmagazijn is nihil als de cabine met chauffeur zich op hoogte bevindt. Hierdoor kunnen gevaarlijke situaties ontstaan wanneer iemand plotseling een gangpad in loopt. Door een sensor op grondniveau aan de smallengangentruck te monteren, schakelt de truck automatisch uit wanneer een voetganger in een gangpad loopt. 

Check 9: kleine deuren naast grote deuren

Zorg dat er naast de grote deuren een kleine voetgangersdeur is. Voor voetgangers kan het verleidelijk zijn om door de grote deuren te lopen die vaak open staan. Hierdoor is de kans op ongelukken groter. Door een kleine deur ernaast te plaatsen, vermindert u kans op ongelukken.

Check 10: een slimme lay-out

Door uw magazijn slim in te richten, kunt u er voor zorgen dat heftrucks en voetgangers zo min mogelijk bij elkaar in de buurt komen. Creëer aparte orderverzamelgebieden waar heftrucks niet komen. Of vul intensief gebruikte picklocaties in palletstellingen in langs de achterkant.

Lees alle veiligheidsmaatregelen in de safety analyse. 

Bron: Inspectie SZW

 

 

 

 

 

Plaats bericht


Naar top