Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 19 januari 2022
  • Auteur: Tom van BLOM
  • Categorie: nieuws

Maak kennis met Freerk Veenstra

Hij maakte vele meters in het magazijn. Op de reachtruck en combihoogbouwtruck reed hij bijna 20 jaar in verschillende hallen rond. Van de supermarktdistributie, de maakindustrie tot een uitstapje in de melkwinningsautomatisering, aan ervaring geen gebrek. Juist daarom was het tijd voor een volgende stap in zijn carrière. Nu zet hij zijn jarenlange praktijkervaring in om de cursisten van BLOM op te leiden. En dat doet hij met veel plezier. Maak kennis met onze instructeur Freerk Veenstra!

 

‘’Gezakt of geslaagd, eerlijkheid staat voorop. Als je maar begrijpt waaróm je gezakt of geslaagd bent. Mijn werkdag is pas klaar als iedereen met een goed gevoel weggaat.’’

Van leren naar leraar

Tijdens zijn bijbaan in de supermarkt kwam Freerk voor het eerst in aanraking met intern transport. Het was liefde op het eerste gezicht. Bijna 20 jaar later, op 1 april 2021, trad hij in dienst als instructeur bij BLOM opleidingen. In de tussentijd heeft hij niet stilgezeten. Sterker nog, op een kleine uitstap na, heeft hij het interne transport nooit losgelaten. Hij vertelt: ‘’Deze branche blijft me trekken, maar ik wilde niet meer de hele dag op de heftruck of reachtruck rijden. Ik wilde mijn kennis en ervaring inzetten om anderen op te leiden. En dat doe ik nu!’’

In de cursist zijn schoenen staan

Als we hem vragen naar het geheim van een succesvolle instructeur, speelt zijn ervaring zeker een rol. Freerk vertelt: ‘’Mijn ervaring zorgt ervoor dat ik me kan verplaatsen in de cursist. Ik weet hoe het is om in het magazijn te werken en ken de machines van binnen en buiten. Dit maakt mijn cursus denk ik praktisch en begrijpelijk. Wij leren de theorie niet door middel van video’s of plaatjes. Nee, dat leg ik uit aan de hand van de praktijk. We lopen naar een machine toe en zo ziet de cursist letterlijk waar de theorie over gaat. Praktijk is zo belangrijk. Bij ons krijg je geen kijkles, maar echte rijles. En dát maakt het werk zo leuk!’’

Download het gratis beoordelingsformulier

Een stevig fundament

Zonder een stevig fundament, staat een huis niet. Dit geldt ook in de wereld van het intern transport. Zonder een goede basis, geen bekwame chauffeur. ‘’Ik vergelijk het weleens met het halen van een autorijbewijs. Dat betekent nog niet dat je goed kunt rijden. Het hele leertraject begint pas daarna. Maar de lessen vormen wel een belangrijke basis. Zo is het bij onze cursussen ook. Ik wil de cursist een stevig fundament meegeven om goed en vooral veilig te kunnen rijden. Daar draait het om. Het is leuk om daar een steentje aan bij te dragen.’’

Deze veiligheid speelt voor Freerk een grote rol. Hij hoort dagelijks verhalen van cursisten die het mis hebben zien gaan in het magazijn. Als we hem vragen of hij tips heeft om veiligheid te verhogen, begint hij te lachen. ‘’Eigenlijk heb ik heel veel tips. Maar volgens mij begint het bij het creëren van een veilige werkomgeving en een goed scholingstraject voor je personeel. Naar mijn idee is de veiligheid van je eigen personeel nooit te duur! Het hoeft ook lang niet altijd ingewikkeld te zijn. Kijk naar ons registratiesysteem DocUp. Een dagelijkse controle is hiermee zo gepiept. Dit is een goed voorbeeld hoe je het werk eenvoudig én veiliger maakt. Hoe eerder je ongelukken kunt voorkomen, hoe beter.’’

Automatisering in de toekomst

Als echte Fries omschrijven de kenmerken praktisch en nuchter hem goed. Maar Freerk is meer dan dat. Empathisch, omdat hij zijn cursisten altijd wil leren kennen. Even een praatje maken en interesse tonen. In het Nederlands óf zelfs in het Fries. Maar ook toekomstgericht. En met deze toekomst is hij nu al bezig. Naast mijn werk ben ik dol op automatisering. Barcodes, camera’s, software en warehouse managementsystemen. Ik kan hier thuis en op mijn werk uren mee bezig zijn, omdat ik het zo interessant vind. ‘’Een beetje een vakidioot eigenlijk’’, beaamt hij lachend. ‘’Het lijkt me ook erg leuk om dit de komende jaren in de lesplannen van BLOM op te nemen, want automatisering komt steeds dichterbij.’’ 

"Leuke cursus, veel gereden en de praktijk opdrachten waren leuk om te doen.
cht moeite voor moeten doen gelukkig. Instructeur was heel serieus en duidelijk. 
Heb het certificaat echt moeten verdienen, zoals het hoort"

Plaats bericht


Naar top