Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 9 januari 2020
  • Auteur: Tom van BLOM
  • Categorie:

Leren coachen, communiceren en voetballen

Het is koud, het anders bruisende sportcomplex van FC Berghuizen aan de rand van het Twentse Oldenzaal, ligt er verlaten bij. De wind waait guur over het normaal fel groene kunstgras dat nu grauw kleurt door een laag rijp. Op het veld staan instructeurs van BLOM opleidingen, ze luisteren naar de aanwijzingen van de coach. “Stop maar!” Brult oud profvoetballer Jan van Halst over het veld. “We zijn 80% van de oefening alweer vergeten of voeren het niet uit.”

Jan van Halst Van baas naar coach De instructeurs zijn zojuist begonnen aan het trainingskamp “Team in Topvorm”. De voetbaltraining die ze nu krijgen is daar een belangrijk onderdeel van. Jan van Halst leert ze dat je door goed te communiceren binnen een uur een betere voetballer wordt en dat je deze vaardigheid direct kunt toepassen bij je dagelijkse werkzaamheden om heftruckchauffeurs en andere bestuurders te verbeteren. Oftewel beter worden dan je gisteren al was

 

Instructeurs leren zelf ook om te blijven verbeteren

Roy Groothuis, eigenaar BLOM opleidingen: “We vinden het belangrijk om te blijven investeren in onze medewerkers. Niet alleen in hun kennis en kunde als instructeur maar ook in de wijze waarop we met elkaar, klanten en cursisten omgaan. Communicatie is daarin erg belangrijk en een onderdeel waarin we individueel maar ook als groep kunnen groeien. We hebben eerder een dergelijk traject gedaan. Dat was geen succes. Deze training, met het sporten als belangrijk onderdeel, past veel beter bij onze instructeurs.”

Ilse Niesink is trainer en mede-eigenaar van Orange 8, het bedrijf waar ook dit trainingskamp onder valt. Ze geeft aan dat het sporten een goed middel is om mensen te observeren. “Tijdens het sporten komt vaak de ware aard naar boven en vertonen mensen minder snel aangeleerd gedrag. Zo ontdekken we natuurlijke gedragingen en patronen. Deze zijn goed te herleiden naar de dagelijkse praktijk.”

Download het gratis beoordelingsformulier

Tussen alle mannen staat één dame. De spanning is van haar gezicht af te lezen. Yvonne, al zes jaar instructeur bij BLOM, vindt het spannend wat er allemaal op haar af gaat komen maar gaat het met enthousiasme tegemoet. Ze hoopt dat met name de meer introverte collega’s door de spelvormen naar voren komen. Ook haar collega Dennis, die nu bijna één jaar bij BLOM werkt is erg benieuwd naar de komende dagen. “Ons groepsproces is anders omdat we allemaal op afstand werken. Ik ben heel nieuwsgierig hoe dat gaat werken.”

Communicatie is essentieel voor de juiste instructies

De training op het veld is slechts een onderdeel van de tweedaagse training. Na de training gaat de groep naar een afgelegen boerderij om bij te komen van de eerste training en zich klaar te maken voor de volgende sessies. In groepjes gaan ze samen met de trainers Bart Denissen, Jan van Halst en Bart Nijhuis aan de slag met onderwerpen als; hoe ga je om met slecht nieuws, wie is de mens achter je collega en hoe presenteer je jezelf.

“Ik vond het heel speciaal en interessant"

Na twee intensieve dagen is de stemming van grappen en grollen totaal veranderd. De groep werkt in kleine groepen serieus en aandachtig en communiceert in alle rust openlijk over de opdracht. Dennis is erg enthousiast over de afgelopen dagen. “Ik vond het heel speciaal en interessant om te zien hoe 18 verschillende instructeurs die normaal eigen baas zijn zich vormen tot een groep. Deze training heeft mij veel nieuwe inzichten gegeven die je normaal op je werk niet krijgt.

“We hebben een hele mooie stap gezet voor de ontwikkeling van het hele team”

Yvonne, die voorafgaande aan de training al aangaf het spannend te vinden heeft de twee dagen als zeer pittig ervaren maar kijkt positief terug op de training: “Ik heb heel veel informatie ontvangen voor twee dagen, maar we hebben een hele mooie stap gezet voor de ontwikkeling van het hele team en voor de regio’s.

De deelnemers kijken met een positief gevoel terug op de training. Ze hebben veel geleerd en zijn daardoor nog beter in staat om mensen goed op te leiden. En daar gaat het om bij BLOM.

Plaats bericht


Naar top