Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 1 juli 2015
  • Auteur: Tom van BLOM
  • Categorie: bedrijven

Wijzigingen wet Werk en Zekerheid in logistieke sector per 1 juli

Het flexwerken aan banden gelegd
 

In januari 2015 werden de eerste wijzigingen voor de wet Werk en Zekerheid al ingevoerd. Vanaf 1 juli gaat er nog meer veranderen: het flexwerken wordt aan banden gelegd. De tweedeling tussen mensen met een vast contract en flexwerkers moet met de nieuwe wet worden verminderd. Deze wet heeft grote gevolgen voor de logistieke sector. Doordat de logistieke sector sterk onderhevig is aan pieken, maakt de sector veel gebruik van flexibele arbeidskrachten. In januari 2015 werden de eerste wijzigingen al doorgevoerd, vanaf 1 juli komen daar nog weer nieuwe wijzigingen bij. BLOM opleidingen heeft deze wijzigingen op een rij gezet!


#1 Contract verlenging

Tot 1 juli 2015 was het mogelijk om een werknemer maximaal 3 contracten voor een periode van maximaal 3 jaar te geven. Wat vaak gebeurde was dat werknemers of werden ontslagen of na een periode van 3 maanden opnieuw in dienst werden genomen. Na die 3 maanden ontstond er namelijk weer een nieuwe ketenbepaling voor de arbeidsovereenkomst.  

Per 1 juli kun je als werkgever nog steeds drie tijdelijke contracten geven aan een medewerker, maar is de periode waarin dit mogelijk is verkort naar 2 jaar. Dit betekent dat je werknemer na 2 jaar een vast contract moet geven. Ook de onderbreking van 3 maanden is verlengd. Voortaan ontstaat een nieuwe keten pas na 6 maanden. Uitzendbureaus mogen volgens cao van de nieuwe regeling afwijken tot een maximum van 6 contracten in een periode van 4 jaar.

Uitzonderingen zijn werknemers die jonger dan 18 jaar zijn en minder dan 12 uur per week werken of BBL-overeenkomsten hebben. Deze nieuwe regeling geldt voor nieuwe arbeidsovereenkomsten die vanaf 1 juli 2015 worden afgesloten. Het kabinet hoopt met deze maatregel dat werknemers sneller een vast contract krijgen. 
 

#2 Transitievergoeding

De kantonrechtersformule is per 1 juli 2015 niet langer van toepassing. Deze wordt vervangen door een zogenoemde transitievergoeding. De werknemer heeft hier recht op wanneer hij langer dan 24 maanden in dienst is en wanneer de contractbeëindiging of het niet verlengen van het contract op verzoek van de werkgever is. De transitievergoeding valt normaliter lager uit, maar werknemers hebben hier wel eerder recht op. De vergoeding is ook van toepassing als er een tijdelijk contract door de werkgever niet wordt verlengd.
 

#3 Ontslagroute

Ontslag wegens bedrijfseconomische redenen of langdurige arbeidsongeschiktheid van de werknemer (langer dan 2 jaar), zullen per 1 juli uitsluitend via een procedure bij het UWV lopen. Overige redenen voor ontslag blijven wel via de kantonrechter lopen. Het UWV streeft er naar de ontslagaanvragen binnen een periode van 4 weken af te handelen.

 

#4 Bedenktijd opzegging

Bij ontslag met wederzijds goedvinden komt er iets nieuws bij: de werknemer krijgt een bedenktijd van 2 weken. Binnen die 2 weken kan de werknemer terugkomen op de afspraken in de beëindigingsovereenkomst. Als werkgever ben je verplicht om de werknemers hierover uiterlijk binnen 2 dagen na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst schriftelijk te informeren over deze bedenktijd. Wanneer je dit niet doet, bedraagt de bedenktijd 3 weken.
 

Overige wetswijzigingen

Per 1 juli verandert er nog iets voor de logistieke sector. Per 1 juli zijn heftruckchauffeurs die met de heftruck op de openbare weg rijden verplicht om een T-rijbewijs te hebben. Lees meer daarover in ons artikel ‘Mag je met een heftruck op de openbare weg?’.

 

Plaats bericht


Naar top