Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 13 maart 2015
  • Auteur: Tom van BLOM
  • Categorie: bedrijven

De verschillen tussen de basis, gevorderde en expert opleiding voor heftruck of reachtruck

BLOM opleidingen biedt heftruck en reachtruck opleidingen aan op verschillende niveaus. Dit doen wij zodat de cursus beter aansluit bij de kennis en ervaring van de cursist. Regelmatig wordt ons de vraag gesteld welke opleiding het meest geschikt is. Wat zijn de verschillen tussen deze drie opleidingen? In dit artikel leggen we de verschillen uit tussen een opleiding basis, gevorderd en expert. 
 

Basis opleiding (voor de beginner)
 

stapelen-heftruckDe basisopleiding voor de heftruck of reachtruck is geschikt voor iedereen die ouder is dan 16 jaar. Je hebt geen speciale vooropleiding of ervaring nodig om deze basiscursus te volgen. De opleiding duurt twee dagen van 7.30 tot 15.30 uur. We leren je alle kneepjes van het vak in zowel de theorie als in de praktijk. Tijdens deze opleiding volbreng je verschillende vaardigheidsproeven,  zoals het laden en lossen van een zeecontainer en rijden met vloeistof. Aansluitend zal je voor de theorie en praktijk een examen afleggen. Wanneer je de basisopleiding met succes hebt volbracht, ontvang je het BLOM-certificaat met een geldigheid van 5 jaar.

 

Download het gratis sollicitatiepakket

 

Gevorderde opleiding (veilig werken met de heftruck)
 

reachtruck-aanwijzingDe opleiding ‘Veilig werken met de heftruck’ is bedoeld voor de ervaren chauffeur, die niet (meer) in het bezit is van een geldig certificaat. Je hebt bijvoorbeeld in het verleden al eens op een heftruck gereden. De kennis die je hebt opgedaan kan je veel tijd besparen. Je kunt deze opleiding dan ook in een kortere tijd volbrengen. Hierbij kun je kiezen uit twee halve dagen of één hele dag.
Tijdens de opleiding richten we ons vooral op de praktijk, de veiligheid en fout aangeleerde handelingen. Ook tijdens deze opleiding voer je verschillende vaardigheidsproeven uit. In de praktijk komt het erop neer dat we je verkeerde gewoontes afleren en je leren hoe je (nog) veilig(er) kunt rijden. 

De opleiding sluit je af met een theorie- en een praktijkexamen. Wanneer je deze examens met een voldoende volbrengt, ontvang je van ons een heftruckcertificaat.

 

Expert opleiding (herhalingscursus)
 

zeecontainer-heftruckDe expert opleiding is bedoeld voor de heftruck of reachtruckchauffeur die of veel ervaring heeft óf al in het bezit is van een heftruckcertificaat. Het certificaat verloopt na 5 jaar en om deze te verlengen volg je een herhalingscursus. Tijdens deze cursus zetten we de puntjes weer even op de ‘i’ en frissen we je kennis op. Ook deze opleiding richt zich op de praktijk en sluit af met een theorie en praktijkexamen. Wanneer je deze met een voldoende behaalt verlengen wij jouw heftruckcertificaat met 5 jaar.

 

In het kort:
 

  • Heb je geen certificaat, geen ervaring of zelfs nog nooit een heftruck van dichtbij gezien? Dan volg je de basis opleiding.
  • Heb je enige ervaring met het besturen van een heftruck of heb je een certificaat die jaren geleden al is verlopen? Dan kun je de verkorte opleiding gevorderd kiezen.
  • Rijd je al jaren op een heftruck en gaat jouw certificaat binnenkort verlopen? Dan ben je een expert en zorgen wij voor een frisse blik. Je kunt je opgeven voor de herhalingscursus.

Twijfel je na het lezen van dit artikel nog steeds over het kiezen van de juiste opleiding? Neem dan contact met ons op. Wij adviseren je graag bij het kiezen van de juiste opleiding.  

Plaats bericht


andries petersen

Geplaatst op: 27 augustus 2019

"Vraag: mag je met een heftruckcertificaat ook op een reachtruck en omgekeerd? Graag uw reactie. Andries Petersen"

Naar top