Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 16 mei 2018
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: bedrijven

Rij jij op een heftruck in de voedselindustrie?

De voedselindustrie is een unieke omgeving om met een heftruck in te rijden. Er bestaan een aantal bijzonderheden waar je dagelijks rekening mee moet houden als heftruckchauffeur. Zonder twijfel is hygiëne een belangrijke graadmeter in deze industrie. Verder zijn zaken zoals magazijnmanagement en veiligheid van groot belang. Wil jij werken als heftruckchauffeur in de voedingsmiddelenindustrie? Houd dan rekening met de volgende zaken als je rijdt op een heftruck in de voedselindustrie.

Heftrucks, voedsel en hygiëne

Een essentieel verschil met andere industrieën is het belang van hygiëne in de voedselindustrie. Een hoog hygiëne standaard heeft prioriteit zodat voedsel niet bederft of geïnfecteerd wordt met bacteriën. Onderhoud en reinig de heftruck om te beginnen goed in de voedselindustrie. Dit voorkomt mogelijke voedselbesmettingen.

Probeer verder om heftrucks enkel in het magazijn te gebruiken. Zo wordt de apparatuur niet bevuild door weersomstandigheden, wat vervolgens invloed kan hebben op het geproduceerde voedsel in het magazijn. Speciale heftrucks die eenvoudig te reinigen zijn kunnen het hygiëneproces vereenvoudigen.

Van koelcellen tot productieruimtes

De voedselindustrie is divers. Van koelcellen met een temperatuur van -20 graden Celsius tot snikhete productieruimtes: als chauffeur kun je op al deze plekken met een heftruck werken in de voedselindustrie. Kies in vriesruimtes altijd voor de correcte kleding. Zo raak je niet onderkoeld en worden mogelijke veiligheidsproblemen voorkomen. Er bestaan ook verwarmde cabines die jou als heftruckchauffeur warm houden tijdens het werk.

Werk jij als heftruckchauffeur in een warme productieruimte? Kies dan niet voor loshangende kleding die tussen de apparatuur kan komen te zitten. Veiligheidsschoenen zijn, ondanks de warmte, verplicht. Slippers en sandalen zijn uit den boze tijdens het werken op de heftruck in de voedselindustrie. Zowel uit veiligheidsoverwegingen als uit hygiënisch oogpunt.

Magazijnmanagement in de voedselindustrie

In de voedselindustrie werk je op de heftruck meestal volgens het FIFO-systeem (first in, first out). Houd je als heftruckchauffeur altijd aan het aangegeven systeem. Meestal betekent dit: bevoorraad een stelling aan de achterzijde en neem de goederen aan de voorzijde weer uit de stelling. Correct magazijnmanagement voorkomt dat producten onnodig over datum gaan.

Samengevat moet je als heftruckchauffeur in de voedingsmiddelenindustrie rekening houden met de volgende zaken:

  • Houd de heftruck schoon en goed onderhouden
  • Gebruik de heftruck (bij voorkeur) alleen in het magazijn
  • Draag passende en veilige kleding op de heftruck
  • Bevoorraad de stellingen volgens de correcte methode (FIFO)

Rijden met een heftruck in de voedselindustrie?

Wil jij leren om optimaal te werken met een heftruck in de voedselindustrie? Kies dan voor een heftruckopleiding bij BLOM Opleidingen. Niet alleen heb je dan een uitstekende theoretische basis na de cursus. Ook leer je de heftruck perfect te besturen dankzij de inbegrepen rijtijd. Na het succesvol afronden van de heftruckcursus ontvang je een officieel heftruckcertificaat van BLOM.

Download het gratis beoordelingsformulier

Plaats bericht


Yemane Abrehe

Geplaatst op: 5 september 2018

"Ik heb van mijn gementegehoord dat ik op september in deventer gan rijbewijs hefdrukchafeur gan hallen maar ik heb nog niet en afspraak gehad . "

Naar top