Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 21 augustus 2018
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: nieuws

Vijf tips om knelpunten aan de kaak te stellen

Als heftruckchauffeur rijd je elke dag weer dezelfde routes door het magazijn of de fabriek. En elke dag opnieuw kom je langs dezelfde gevaarlijke knelpunten waar een ongeval op de loer ligt. Meestal gaat het allemaal goed, maar er komt ooit een dag dat het mis gaat. Goed mis, misschien. Hoe stel je dergelijke knelpunten aan de kaak zonder een zeurpiet te worden?

Voor alle duidelijkheid: nee, je bent geen zeurpiet als je een onveilige situatie aankaart bij je teamleider, supervisor of manager. Misschien zit die niet altijd te wachten op verhalen over alles wat mis is in de operatie, maar dat zou hij wel moeten doen. Elke maatregel die leidt tot meer veiligheid, leidt vroeg of laat tot lagere kosten, minder fouten en hogere efficiëntie. Medewerkers die zich veilig voelen, zijn immers blijer en enthousiaster. Ze maken minder fouten en werken harder, gewoon omdat ze dat graag doen. Daarmee zou elke leidinggevende blij moeten zijn.

Maar goed, dat is de theorie. De praktijk leert dat veel managers zich opgejaagd voelen, zeker nu de economie groeit en het werk in magazijnen en fabrieken toeneemt. Ze worden afgerekend op het aantal orders dat ze aan het eind van de dag op tijd en correct uitleveren aan klanten. En dat is vaak een grote uitdaging, zeker omdat vooraf vaak onvoorspelbaar is hoeveel werk moet worden verzet. Managers worden doorgaans dus niet afgerekend op het aantal ongevallen op de werkvloer. Dus nemen ze lang niet allemaal de tijd om te luisteren naar verhalen over onveilige situaties. “Hoezo, onveilig. Er is toch nog geen ongeval gebeurd? Nou dan!”

 

Vijf tips voor meer succes

Hoe stel je in een dergelijke situatie toch een gevaarlijke situatie aan de kaak? Hieronder volgen een aantal tips. Wie ze opvolgt, staat sterker in zijn schoenen en vergroot zijn kans op succes

Tip 1: Overleg met collega’s
Jij bent vast niet de enige die deze onveilige situatie heeft opgemerkt. Ongetwijfeld is het ook collega’s opgevallen dat het zicht op dat ene kruispunt wordt geblokkeerd door stellingen of pallets. Of dat er telkens weer losse dozen in de gangpaden tussen de stellingen staan. Praat eens met die collega’s en bundel de krachten. Samen sta je sterker dan alleen.

Tip 2: Maak duidelijk wat de risico’s zijn
Met alleen een opmerking dat het ‘gevaarlijk’ is op de werkvloer, kan een manager niet zo veel. Waaruit bestaat het gevaar precies? Beschrijf stap voor stap wat er mis kan gaan. Vertel wat de gevolgen kunnen zijn. En doe dat samen met de collega’s uit tip 1. Want twee mensen weten meer dan één. En drie, vier of vijf mensen weten nog meer.

Tip 3: Zoek naar oplossingen
Maak het je manager zo gemakkelijk mogelijk. Reik hem mogelijke oplossingen voor het knelpunt aan. Die oplossingen kunnen bestaan uit aanpassingen van de situatie op de werkvloer, maar misschien zijn die niet eens nodig. Soms is het al voldoende om betere afspraken te maken, bijvoorbeeld over het neerzetten van goederen in gangpaden.

Tip 4: Reken uit wat de kosten en baten zijn
“Daar hebben we geen tijd voor.” “Het geld groeit ons niet op de rug.” Met dergelijke dooddoeners kunnen managers elk goed idee direct de kop in drukken. Wees dat voor en zoek eens uit hoeveel een oplossing kost. En probeer eens uit te rekenen hoeveel kosten kunnen worden bespaard. Vaak blijkt dat goede ideeën helemaal niet zoveel geld hoeven te kosten. Alleen een beetje tijd misschien.

Tip 5: Hang een ideeënbus op
Dit zou het eerste idee kunnen zijn dat jij en je collega’s samen voorstellen aan de manager: een ouderwetse ideeënbus. Dat biedt mensen de mogelijkheid om – desnoods anoniem – suggesties te doen voor het verbeteren van de veiligheid. Nadeel is dat veel managers na verloop van tijd vergeten in de ideeënbus te kijken. Een beter alternatief is een memobord waarop de ideeën voor iedereen zichtbaar kunnen worden genoteerd. Geen enkele manager kan het zich veroorloven om die ideeën te negeren.

Kortom: deins er niet voor terug om knelpunten aan de kaak te stellen. Dat is nergens voor nodig. Denk ook niet dat de manager die knelpunten allang kent, want dat hoef helemaal niet zo te zijn. Jij bent immers elke dag acht uur lang op de werkvloer te vinden, die manager niet. Die komt slechts af en toe achter zijn bureau vandaan en let dan meestal op heel andere zaken.

Dus heb je een knelpunt? Gebruik de vijf tips om een goed verhaal op te stellen. En stap daarmee naar je manager. Echt doen!

Plaats bericht


Naar top