Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
 • Geplaatst op: 14 juni 2021
 • Auteur: TOM van BLOM
 • Categorie: bedrijven

Veilig werken met man-up trucks: 8 aanbevelingen

Het inzetten van man-up trucks zoals smallegangentrucks of hoogheffende orderpicktrucks is niet zonder risico. Als de bestuurder op hoogte aan het werk is, heeft hij niet of nauwelijks zicht op de vloer rondom hem. Dat leidt regelmatig tot ongevallen. Instructeur Michel van Essen van BLOM Opleidingen geeft acht aanbevelingen om erger te voorkomen.

In het oude distributiecentrum van Timberland heeft een ongeval plaatsgevonden waarbij een smallegangentruck (Combi/Hoogbouwtruck) onverwacht naar beneden zakte. In hetzelfde gangpad was op dat moment een collega met een handpallettruck aan het werk die onder de cabine van de smallegangentruck bekneld raakte. “Gelukkig was het een oude truck die niet meer voldoende kracht had om verder door te zakken. Daardoor is de collega ervanaf gekomen met een gekneusde borstkas”, vertelde Fleur Scharenborg van Timberland eind maart tijdens de Dag van het Magazijn.

De schoenenfabrikant heeft ervan geleerd. Het is medewerkers niet meer toegestaan om met een handpallettruck in een smallegangenmagazijn te komen. Als een voetganger daar toch moet zijn, dient hij een stopbord uit te klappen zodat geen enkele smallegangentruck het betreffende gangpad inrijdt. “En niet alleen in het gangpad waar inloopt, maar voor de zekerheid ook in het gangpad links en rechts van hem”, stelde Scharenborg.

New call-to-action

Hoogheffende orderpicktrucks

Veilig werken met de OrderpicktruckNiet alleen smallegangentrucks, maar ook hoogheffende orderpicktrucks leveren extra risico’s op in het magazijn. Omdat de bestuurder zich hoog boven de grond bevindt, heeft hij niet altijd goed zicht op de vloer rondom hem. Instructeur Michel van Essen van BLOM Opleidingen herinnert zich een incident waarbij de bestuurder niet in de gaten had dat op de grond onder hem een andere orderpicker aan het werk was. Bij het wegrijden werd de orderpicker geraakt, die met lichte verwondingen naar de eerste hulp moest.

Daarnaast vinden regelmatig incidenten plaats met hoogheffende orderpicktrucks aan het begin of einde van het gangpad of bij doorgangen. In dat geval staat de truck verborgen achter de stelling, terwijl de vorken uitsteken. Met als gevolg dat heftrucks die van links of rechts komen met hun mast de vorken raken, waardoor de hoogheffende orderpicktruck uit balans wordt gebracht. Dat gebeurt ook als de truck over een blokje hout rijdt. Dat leidt bovenin de cabine al snel tot een zijwaartse uitslag van twintig centimeter, waardoor goederen naar beneden kunnen vallen.

Acht maatregelen

Voor zijn opleiding tot veiligheidskundige heeft Van Essen onderzoek gedaan naar de risico’s rondom hoogheffende orderpicktrucks. Hij komt met een aantal aanbevelingen:

 1. Definieer werkzones. Hoogheffende orderpicktrucks mogen rijden op hoogte, maar alleen als de bestuurders zich houden aan de regels voor de betreffende werkzone. Stel daarom aparte werkzones in met specifieke regels, zodat hoogheffende orderpicktrucks veilig op hoogte kunnen rijden.
 2. Zorg voor goed materieel. Een goed onderhouden machine levert minder risico’s op. Laat de machine daarom periodiek keuren, zodat gebreken aan het licht komen en tijdig hersteld kunnen worden.
 3. Houd de vloer schoon. Zoals gezegd: een blokje hout op de vloer kan bovenin de machine voor flinke beroering zorgen. Houd de vloer daarom schoon. Ruim papier, folie en houtsnippers direct op.
 4. Pas de magazijninrichting aan. Voorkom doorgangen in palletstellingen. Of deel de palletlocaties zo in, dat zich geen picklocaties bevinden op de eerste locaties aan het begin of einde van gangpaden of direct voor of na doorgangen.
 5. Kies de juiste routering. Als een andere inrichting geen optie is, laat de bestuurder dan de eerste locaties aan het begin en eind overslaan. Draai de truck aan het eind en werk dan deze locaties af, zodat de truck geen risico’s oplevert voor verkeer van links of rechts.
 6. Stel verkeersregels op. Verbied voetgangers om in gangpaden te komen waar hoogheffende orderpicktrucks aan het werk zijn. Of verbied bestuurders om gangpaden in te rijden als daar een voetganger loopt.
 7. Hang borden op. Zorg voor de juiste signaleringsborden rondom het werkgebied van hoogheffende orderpicktrucks, zodat iedereen gewaarschuwd wordt.
 8. Geef instructies en training. Verzeker je ervan dat alle medewerkers de instructies kennen. Controleer op naleving van de afgesproken regels. En neem de instructies ook mee in het opleidingsplan van bestuurders.

Plaats bericht


Naar top