Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
 • Geplaatst op: 22 juni 2018
 • Auteur: TOM van BLOM
 • Categorie: bedrijven

Waarom een ouderwetse pompwagen eigenlijk echt niet meer kan!

Een pompwagen is een apparaat voor het verplaatsen van goederen die op pallets staan. Het is een sterk vereenvoudigde versie van een heftruck met als beperking dat de pallet niet naar grote hoogte kan worden verplaatst. De maximale hoogte waar je een pallet mee omhoog kunt brengen is ongeveer 15 centimeter. Het is een apparaat wat je veel terugziet in magazijnen en vrachtwagens. Met een pompwagen kun je pallets handmatig verplaatsen en moet de gebruiker dus letterlijk zijn gewicht in de strijd gooien om pallets te verplaatsen.

Voorbeeld van het verplaatsten van een pallet met een handpompwagen

Je kunt je voorstellen dat een gevulde pallet verplaatsen zwaar werk is. Laten we dit verder toelichten met een voorbeeld. Een pallet is gevuld met zakken cement. De belading van de pallet is 300 kg en de pallet wordt verplaatst over een afstand van 10 meter. We kunnen met een unster meten welke trek- en/of duwkrachten nodig zijn om de pallet in beweging te krijgen. Voor het voorbeeld wat wij schetsen is de aanduwkracht 35,9 kg en het in beweging houden van de pallet kost 11,4 kg aan kracht. Bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid is onderzoek gedaan naar aanvaardbare duw- en trekkrachten in kilo’s. Conclusie hieruit is dat de grens voor duwen bij 26 kg ligt en voor trekken ligt deze grens op 16 kg. In ons voorbeeld wordt duidelijk dat er te veel kracht nodig is om de pallet op gang te krijgen. Gevolgen hiervan kunnen zijn dat er fysieke overbelasting ontstaat bij de medewerker die de pallets moet verplaatsen.

Elektrische pallettruck of EPT als alternatief

Een goed alternatief voor een handpompwagen is de elektrische pallettruck. Hij doet hetzelfde werk alleen is niet de mens hier de aandrijfkracht maar wordt deze pallettruck elektrisch aangedreven. Voordelen hiervan zijn dat er nauwelijks duw- en/of trekkrachten meer nodig zijn. Daarnaast is een elektrische pallettruck eenvoudig te bedienen. Het zware werk wordt door het inzetten van dit hulpmiddel een stuk eenvoudiger. Voor de EPT geldt hetzelfde als de handpompwagen, de last kan alleen horizontaal worden verplaatst en niet hoger dan 15 centimeter. Daarom zal een EPT altijd in combinatie met een vorkheftruck of reachtruck worden gebruikt.

Met het aanschaffen van een elektrische pallettruck kan fysieke overbelasting bij collega’s voorkomen worden. Bovendien kan er sneller, efficiënter en veiliger in het magazijn gewerkt worden. Werk je in een bedrijf waar nog pompwagens staan? Stuur dit artikel door! Het is tijd om de oude pompwagen de deur uit te doen!

Voordelen van een elektrische pallettruck op een rijtje.

 • Veiliger werken
 • Sneller werken
 • Efficiënter werken
 • Geen kans meer op fysieke overbelasting van medewerkers
 • Eenvoudig te bedienen

Er bestaan verschillende varianten van een EPT:

BLOM - EPT

 • Een elektrisch aangedreven wagen (EPT of Elektropallettruck)
  Een elektrisch aangedreven pompwagen met een plateau die tegelijk de persoon die hem bedient kan vervoeren.

   
 • BLOM - EPT Zonder PlateauEen elektrische pompwagen zonder plateau
  Hierbij kan de gebruiker achter de wagen aan lopen. Wat ook kan, en zeker een stuk veiliger is, voor de wagen uit lopen.

   
 • Een meeneemstapelaarBLOM - Meeneemstapelaar
  Een variant van een pompwagen die in een bestelbus meegenomen kan worden.
 •  

 

 

 Over BLOM opleidingen

Het is de missie van BLOM opleidingen om zich in te zetten voor de chauffeurs binnen intern transport. We willen het intern transport verbeteren en de positie van chauffeurs verheffen. Dit doen we met kwalitatief hoogwaardige opleidingen waarbij veel aandacht wordt besteed aan het aanleren van vaardigheden en het afleren van verkeerde gewoontes. Bij de opleidingen van BLOM is er aandacht voor de elektropallettruck en stapelaar. Hiervoor bestaat een aparte opleiding en het is tevens een vast onderdeel van de opleiding heftruck- en reachtruckchauffeur. Het gaat om zware machines die letsel kunnen veroorzaken. Totale controle over deze machines is belangrijk en vergroot de veiligheid. Bij voldoende resultaat tijdens de opleiding ontvangen cursisten een gratis certificaat.

Plaats bericht


Naar top