Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 14 augustus 2018
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: nieuws

Zelfinspectie Transport en Logistiek. Daar worden we bij BLOM opleidingen ontzettend blij van.

Veiligheid moet voorop staan, zeker in de wereld van intern transport. Bij BLOM opleidingen doen we er alles aan om cursisten bewust te maken van veilig werken met interne transportmiddelen als een heftruck, hoogwerker, reachtruck of EPT.

Het verhoogde arbeidsrisico in de sector proberen wij door goede opleidingen zoveel mogelijk terug te brengen. Als werkgever wil je natuurlijk dat het arbeidsrisico voor de medewerkers zo laag mogelijk is. Met behulp van de zelfinspectie kun je hier nu beter inzicht in krijgen.

Zelfinspectie Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft een tool beschikbaar om te kijken of de zaken binnen het bedrijf op het gebied van transport en logistiek op orde zijn. Door het invullen van enkele vragen kun je in vier eenvoudige stappen controleren of alle risico’s binnen het bedrijf bekend zijn en welke maatregelen eventueel genomen moeten worden wanneer risico’s onvoldoende bekend zijn. Welke stappen zijn er?

  1. Arbeidsmiddelen
    In deze stap staan de voertuigen, verkeersregels en overige transportmiddelen centraal. Er worden verder vragen gesteld over ongevallen en de registratie hiervan. Daarnaast gaat het in deze stap over het fysiek tillen, duwen of trekken van een last door medewerkers.
  2. Voorlichting en instructie
    In deze stap staan de zaken rond medewerkers centraal. Hier komt de rol van BLOM opleidingen duidelijk naar voren. Zorgen voor voldoende scholing rondom de werkzaamheden. Dit houdt in dat een werkgever schriftelijk moet kunnen aantonen dat de medewerkers met goed gevolg een training of cursus hebben afgerond. Uiteraard is dit iets waar BLOM opleidingen een rol in kan spelen met ons complete aanbod van opleidingen voor intern transportmiddelen.
  3. Onderhoud en controle
    Wordt er aandacht besteed aan het controleren van het terrein op veiligheid? Zijn de arbeidsmiddelen goed onderhouden, worden hier regelmatig controles op uitgevoerd en worden de transportmiddelen periodiek gekeurd? Allemaal vragen die in deze stap naar voren komen.
  4. Toezicht
    In deze stap worden vragen gesteld over toezicht op medewerkers. Denk hierbij aan het naleven van veiligheidsvoorschriften het juist gebruiken van machines en gereedschappen en worden persoonlijke beschermingsmiddelen gebruikt zoals het hoort.

Heb je alle vragen beantwoord dan zie je een overzicht met actiepunten. Hele duidelijke punten die je in het bedrijf kunt doorvoeren om de veiligheid te vergroten. Bij alle actiepunten levert het ministerie bruikbare links naar PDF documenten of andere websites. Op deze manier kun je zelf een start maken binnen het bedrijf om samen met de medewerkers te zorgen voor een optimale werkomgeving waar veiligheid centraal staat.

Code gezond en veilig magazijn

Naast het ministerie maakt ook code gezond en veilig magazijn zich sterk voor veilig werken in het magazijn. Ze verwijzen op de website naar de zelfinspectietool. Een terecht punt wat CGVM maakt is dat werknemers bewust moeten zijn van risico’s, gedrag, kennis en vaardigheden.

Goed om te zien dat er tools beschikbaar worden gesteld. Ons motto ‘intern transport is geen kleinigheid’ wordt hiermee nog eens kracht bijgezet. Nieuwsgierig geworden? Voer nu de zelfinspectie uit van het ministerie uit. Komen er uit de inspectie verbeterpunten naar voren waar wij bij kunnen helpen? Aarzel dan niet en laat medewerkers een opleiding volgen bij BLOM opleidingen.

Heftruck Helden

Wil je op een onpartijdige manier checken welke opleiding geschikt is? Dat kan met de criteria lijst van heftruck helden. Veiligheid gaat verder dan alleen het trainen van chauffeurs. Er moet binnen het bedrijf een cultuur heersen van veiligheid. Bij BLOM Opleidingen zijn wij het hier helemaal mee eens.

Plaats bericht


Naar top