Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 1 maart 2024
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: nieuws

Wat is het verschil tussen een heftruck en reachtruck?

Een terechte vraag, bij BLOM opleidingen leggen we het graag voor je uit. Laten we beginnen met een overeenkomst, het zijn allebei voertuigen die zijn gemaakt om zware lasten te heffen en te verplaatsen. Als je overweegt om een opleiding te volgen voor intern transport, dan is het goed om de verschillen tussen de beide voertuigen duidelijk te hebben. Maar wat is nu precies het verschil tussen een heftruck en reachtruck?

Verschil in ontwerp en gebruik: heftruck reachtruck verschil

Een heftruck is een veelzijdig voertuig, de heftruck is ontworpen voor veel verschillende taken. Omdat een heftruck een grote stabiliteit heeft, is deze ook goed te gebruiken buiten en op een meer oneffen terrein. De reachtruck is speciaal ontworpen voor gebruik in nauwe gangen en deze zul je voornamelijk binnen gebruiken. Belangrijkste kenmerken van een reachtruck zijn de uitschuifbare mast en kleine draaicirkel, dit maakt ze goed geschikt voor gebruik in krappe ruimtes. Maar laten we nog iets verder de verschillen toelichten.

Heftrucks hebben drie of vier wielen en worden aangedreven door de voorwielen. Om deze wielen zitten volrubberbanden of luchtbanden. De machines worden inmiddels voornamelijk aangedreven door een elektromotor of verbrandingsmotor die werkt op LPG of diesel.

Een heftruck heeft altijd een mast aan de voorzijde. Hieraan kan een vorkenbord worden gemonteerd waarmee de lading wordt opgetild. De achterzijde van een heftruck is voorzien van een contragewicht. Dit dient als tegengewicht voor de lading die wordt vervoerd. De cabine van de bestuurder is hier meestal bovenop bevestigd.

Een reachtruck wordt veel ingezet in compacte ruimtes, vooral in magazijnen met smalle gangpaden en hoge stellingen. Goederen die onder andere worden in- en uitgeladen met reachtrucks zijn vaak gepakt op pallets. De opbouw van een reachtruck is anders dan die van een heftruck. Zo kan de mast van een reachtruck in- en uit worden geschoven. Reachtrucks kunnen een maximale hefhoogte van maar liefst 13 meter bereiken.

Een reachtruck heeft drie massieve wielen van polyurethaan. Hiervan wordt het stuurwiel aangedreven door een elektromotor. De reachtruckbestuurder zit een kwartslag gedraaid op de truck. De last bevindt zich bij een reachtruck boven de wielen. De steunpoten en de zware tractiebatterij zorgen ervoor dat de reachtruck stabiel blijft tijdens het oppakken van een lading. Hierdoor is een echt contragewicht niet nodig bij een reachtruck.

Kracht van flexibiliteit: verschil heftruck reachtruck

Een heftruck heeft een krachtige motor en is in staat om zwaardere lasten te dragen. Een heftruck is dan ook te gebruiken in de bouw en andere industrieën waar zware materialen worden vervoerd.

Reachtrucks zijn doorgaans minder krachtig, maar bieden een verhoogde wendbaarheid en precisie. Dit maakt ze dus goed geschikt voor het werken in magazijnen en distributiecentra, waar precisie en efficiëntie van groot belang zijn.

Veiligheid en training

BLOM opleidingen benadrukt dat veiligheid altijd voorop moet staan bij het werken met zowel heftrucks als reachtrucks. Dat is ook de reden dat we een heftruck opleiding en reachtruck opleiding aanbieden. De opleidingen richten zich op het ontwikkelen van de specifieke vaardigheden die nodig zijn voor het veilig en efficiënt bedienen van deze voertuigen.

New Call-to-action

Terwijl de heftrucktraining aandacht heeft voor stabiliteitsbewustzijn en het hanteren van (zware) lasten, focust de reachtruck training op nauwkeurige manoeuvres in beperkte ruimtes. Kennis van de unieke eigenschappen van elk voertuig is essentieel voor het minimaliseren van ongelukken en het verhogen van de productiviteit.

Heb je bij ons een opleiding succesvol doorlopen, dan ontvang je een certificaat. Het hebben van een certificaat is essentieel voor veilig werken in de logistieke sector. De heftruck certificaat geldigheid is vastgesteld op vijf jaar. Na deze periode moet je het certificaat vernieuwen om weer aan de veiligheidsnormen te voldoen.

Verschil reachtruck en heftruck als het gaat om opslag en logistiek

Het gebruik van de juiste trucks kan een aanzienlijke impact hebben op de efficiëntie van opslag en logistieke operaties. Heftrucks, met hun vermogen om zware goederen te verplaatsen, zijn onmisbaar in omgevingen waar grote voorwerpen vaak worden verplaatst. Reachtrucks, met hun vermogen om hoog en in smalle gangen te werken, maximaliseren de opslagruimte en verbeteren de logistieke stroom in magazijnen. Een strategische keuze tussen deze twee kan de efficiëntie absoluut beïnvloeden.

Kies voor BLOM opleidingen

Je weet nu meer over het verschil tussen heftrucks en reachtrucks. Of je nu al lang werkzaam bent in de sector van intern transport, of overweegt om te gaan starten in deze mooie sector. Het hebben van de juiste opleiding is essentieel. Bij BLOM opleidingen bieden we de expertise en training aan die je nodig hebt. Met 25 locaties door heel Nederland, is er altijd een BLOM-opleidingscentrum in de buurt.

Plaats bericht


Naar top