Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
 • Geplaatst op: 5 januari 2021
 • Auteur: Tom van BLOM
 • Categorie: nieuws

RIVM: Waarom Marco over het been van Richard rijdt

Richard heeft iets nodig uit het magazijn en vraagt heftruckchauffeur Marco om hulp. Richard kijkt hoe Marco de pallets verplaatst. Dat gaat goed, totdat Marco een grotere lading moet meenemen en een ruimere bocht achteruit maakt. Richard wordt door de heftruck geraakt en valt. Dit incident, gebaseerd op een waargebeurd verhaal, is één van de duizenden bedrijfsongevallen die het RIVM heeft geanalyseerd.

De Richard uit het voorbeeld loopt flink letsel op. Omdat heftruckchauffeur Marco niet op tijd kan stoppen, rijdt hij over het been van Richard heen. Het been breekt, waardoor Richard drie maanden lang niet kan werken. Dat is niet alleen een strop voor Richard zelf, maar ook voor het bedrijf.

Beenbreuken zijn geen uitzondering, laten de cijfers zien. Bij de 1429 aanrijdingen die het RIVM heeft geanalyseerd, heeft 66 procent van de slachtoffers botbreuken opgelopen. Maar liefst 20 procent van de slachtoffers houdt er permanent letsel aan over. De kans dat het slachtoffer overlijdt is bij een aanrijding twee keer zo groot dan bij andere onderzochte bedrijfsongevallen.

Download het gratis beoordelingsformulier

Vier adviezen van het RIVM

Voor analyse van bedrijfsongevallen maakt RIVM gebruik van de Storybuilder-database. Door de oorzaken, gebeurtenissen en activiteiten rondom elk ongeval nauwgezet in kaart te brengen, worden terugkerende patronen zicht. Zo blijkt dat bij 85 procent van de ongevallen de bestuurder en het slachtoffer elkaar niet zien of horen. In 49 procent van de gevallen stond het slachtoffer op de verkeerde plek. In 43 procent van de gevallen was de infrastructuur niet op orde. Denk aan het ontbreken van gescheiden loop- en rijpaden of van waarschuwingsborden.

Dit zijn stuk voor stuk oorzaken waaraan we iets kunnen doen. Op basis van de analyse komt het RIVM met vier adviezen: 

 1. Zorg dat je elkaar kunt zien en horen. Kijk goed om je heen en let op elkaar. Weet waar iemand rijdt of loopt, zodat jullie wegen elkaar niet onverwachts kruisen. 
   
 2. Gebruik als voetganger de aangewezen looppaden. Kom als voetganger alleen waar je mag zijn en waar een bestuurder je verwacht. Loop daarom op de aangewezen looppaden en steek over bij de oversteekplaatsen. 
   
 3. Controleer als bestuurder of je veilig kunt rijden. Kijk voordat je gaat rijden goed om je heen. Kun je veilig vertrekken? Blijf ook alert tijdens het rijden
   
 4. Rijd alleen op een voertuig als je daarvoor bevoegd bent. Check of je mag en kunt rijden op het voertuig dat je wilt gebruiken.

Met het opvolgen van het laatste advies helpen wij met BLOM opleidingen natuurlijk graag. 

RIVM heeft een website in het leven geroepen waarin de analyses van veel voorkomende bedrijfsongevallen zijn opgenomen. Kijk op https://lerenvoorveiligheid.nl/aanrijding-door-voertuig om nog meer te leren over aanrijdingen met personen.

Plaats bericht


Naar top