Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
 • Geplaatst op: 11 april 2022
 • Auteur: TOM van BLOM
 • Categorie: nieuws

Vergroot je kansen op een goede baan met het STAP-budget

Update: in verband met het stoppen van het STAP-budget per 1-1-2024 komen de opleidingen van BLOM opleidingen per direct niet meer in aanmerking voor het aanvragen van STAP-budget. Bedankt voor uw begrip.

Ben je werkloos en wil je een baan als heftruckbestuurder? Of heb je al een baan, maar wil je baas geen geld uitgeven aan een heftruckopleiding? Schrijf je dan in bij BLOM Opleidingen en vraag het STAP-budget aan. Dit budget van de overheid van maximaal € 1000,- is meer dan voldoende voor een tweedaagse heftruck- of reachtruckopleiding. Vanaf maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur kun je weer het budget aanvragen.

De overheid steekt elk jaar veel geld in bijscholing en omscholing. Zo kon iedereen tot nu toe de kosten voor bij- of omscholing aftrekken van de belasting. Maar de mensen die het meest baat hadden bij een opleiding, maakten nauwelijks gebruik van deze belastingaftrek. Een van de problemen is bijvoorbeeld dat mensen de opleidingskosten eerst zelf moesten voorschieten, maar lang niet iedereen heeft dat geld liggen.

Nieuwe subsidieregeling: STAP-budget

Twee jaar geleden heeft de overheid nog eens 200 miljoen euro extra uitgetrokken voor omscholing van mensen die door de coronacrisis hun baan zouden kwijtraken. Maar ook dat geld is nauwelijks terechtgekomen bij de juiste mensen. Dat blijkt uit onderzoek van EenVandaag en onderzoeksplatform Investico. Meer dan helft van de opleidingen was niet eens toegankelijk voor praktisch opgeleide mensen. Terwijl juist naar deze mensen veel vraag is. Denk aan bestuurders van heftrucks en reachtrucks, waaraan op dit moment een groot gebrek is.

Met het STAP-budget (Stimulering Arbeidsmarkt Positie) heeft de overheid een nieuwe subsidieregeling opgezet. Deze regeling moet ervoor zorgen dat het geld bij de juiste mensen terecht komt. Het aanvragen en gebruiken van het budget van maximaal € 1000,- per persoon is zo gemakkelijk mogelijk gemaakt. En mensen hoeven de opleidingskosten is niet langer zelf voor te schieten.

Voor wie is het STAP-budget bestemd?

Zoals gezegd is het STAP-budget bedoeld voor werkenden en werkzoekenden. Door een opleiding te volgen, hebben ze meer kans om een baan te behouden of een nieuwe baan te vinden. Met een opleiding van BLOM vergroot je de kansen op de arbeidsmarkt. Met name aan bestuurders van heftrucks, reachtrucks en andere magazijntrucks is in Nederland een groot gebrek.

Iedereen die een ‘band’ heeft met de Nederlandse arbeidsmarkt, kan het STAP-budget aanvragen. Daarvoor moet je aan de volgende voorwaarden voldoen:

 • Je bent ouder dan 18 jaar, maar ontvangt nog geen AOW.
 • Je bent een burger uit de Europese Unie (EU) of je partner is dat.
 • Vraag je het budget op 1 juli 2022 aan? Dan moet je in de twee jaar tussen 1 december 2019 en 1 december 2021 minstens zes maanden in Nederland zijn verzekerd voor de volksverzekeringen.

Wanneer kan ik het STAP-budget aanvragen?

Het Ministerie van Sociale Zaken stelt elk jaar 218 miljoen euro beschikbaar. Dit bedrag wordt verdeeld over 6 tijdvakken van twee maanden: januari/februari, maart/april, mei tm juli, juli tm september, september tm oktober en oktober tm december.

Let goed op in welk tijdvak je de aanvraag indient: binnen drie maanden na afloop van het tijdvak moet je met de opleiding zijn begonnen. Lukt dat niet? Dan kun je beter even wachten met de aanvraag.

Aanvragen kan weer vanaf maandag 3 juli 2023 om 10.00 uur. Wacht niet te lang. Het Ministerie van Sociale Zaken dat er in heel 2023 voldoende budget is voor 300.000 personen. Is het budget voor het tijdvak maart/april op? Dan volgt pas in mei weer een nieuwe kans.

Welke opleidingen van BLOM komen in aanmerking?

Voor het aanvragen van STAP-budget komen de volgende opleidingen in aanmerking:

Hoe vraag ik het STAP-budget aan?

Hoe gaat het aanvragen van de subsidie in zijn werk? En wat moet je hiervoor doen? Wij hebben het voor je samengevat in vijf stappen.

 1. Schrijf je in bij BLOM. Je kunt je inschrijven voor één van de heftruck- en reachtruckopleidingen of voor de training hoogwerker of cursus hijsen. Na inschrijving ontvang je van BLOM een STAP-aanmeldingsbewijs.
 2. Ga naar het STAP-portaal. Op deze website van het UWV moet je zelf het STAP-budget aanvragen. Het STAP-aanmeldingsbewijs dat je van BLOM hebt ontvangen, moet je als bijlage uploaden. Als de aanvraag is ingediend, ontvang je automatisch bericht of het STAP-budget is toegekend.
 3. BLOM ontvangt automatisch bericht. Als het STAP-budget daadwerkelijk is toegekend, ontvangt BLOM automatisch daarvan een bericht. Daarin staat alle informatie die nodig is om de zaken verder af te handelen. Zo wordt bijvoorbeeld het budget direct uitbetaald aan BLOM. Daarvoor hoef jij niets te doen.
 4. Begin met de opleiding. Let op: binnen drie maanden na afloop van het tijdvak waarin het STAP-budget is aangevraagd, moet je met de opleiding zijn gestart. Heb je de aanvraag ingediend in het tijdvak mmei/junil? Dan moet je dus voor 30 november 2023 beginnen met de opleiding bij BLOM.
 5. Maak de opleiding af. Als je de opleiding met succes hebt afgerond, stuurt BLOM binnen drie maanden een bewijs van deelname naar het UWV. Op basis daarvan controleert UWV of aan alle verplichtingen is voldaan. Is dat het geval? Dan wordt de subsidie definitief toegekend en ontvang je automatisch daarover bericht. Ook daarvoor hoef je dus zelf niets te doen.

Wil je meer weten? Vraag het stappenplan aan bij BLOM of kijk op het STAP-portaal van het UWV

Download het gratis sollicitatiepakket

Plaats bericht


Levent Kaya

Geplaatst op: 25 april 2022

"Hoi ik heb net Contact gehad op de status plan opleiding via jullie over code 95 ik wil me Inschrijven voor code 95 opleiding ben niet niet zo goed zoeken waar ik me in kan schrijven dus het moet maar zo kunt u me laten weten hoe dat wel moet. Op tel (06) 10 73 84 01 Vr groet Levent "

Naar top