Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 20 augustus 2015
  • Auteur: Tom van BLOM
  • Categorie: bedrijven

Hoe vind je werk als heftruckchauffeur zonder ervaring?

Een heftruckcertificaat, maakt nog geen heftruckchauffeur, zo stelde onze instructeur Herman Fontijn in een interview. Met een heftruckcertificaat is de basis gelegd, maar pas dan leer je rijden. Net als met een autorijbewijs. Maar een auto kun je kopen of lenen om meer rij ervaring op doen, met een heftruck ligt dit anders. Wat als je een werkzoekende bent met een heftruckcertificaat op zak, maar je wordt afgewezen op ervaring? In dit artikel geven we een aantal tips om werkervaring of om op lange termijn toch sneller in aanmerking te komen voor de functie van heftruckchauffeur.

 

1) Ken de voordelen van een medewerker zonder ervaring

Veel bedrijven kiezen het liefst voor een chauffeur met werkervaring. Voor organisaties waar een hoge werkdruk ligt, is het begrijpelijk dat ze kiezen voor ervaren chauffeurs. Maar wat maakt een nieuwe medewerker nu juist interessant? Een nieuwe medewerker heeft een frisse blik, hij ziet dingen die anderen al lang niet meer zien en hij is voorzichtiger omdat het werk nog nieuw is. Benadruk deze voordelen in je sollicitatiebrief en tijdens het sollicitatiegesprek.
 

Download het gratis sollicitatiepakket

 

2) Solliciteer op andere functies binnen het bedrijf

Als je eenmaal binnen bent bij een bedrijf is het makkelijker om voor een bepaalde functie in aanmerking te komen. Misschien zijn er andere functies binnen een logistiek bedrijf waarvoor je ook in aanmerking komt. Ga op zoek naar bedrijven die je interessant lijken en kijk of ze op de website vacatures hebben staan. Als er geen vacatures zijn kun je ook een open sollicitatie sturen.
 

3) Schrijf je in bij alle uitzendbureaus

Uitzendwerk is vaak niet het ideale soort dienstverband, maar leent zich wel uitstekend om werkervaring op te doen. Ben je ingeschreven bij een uitzendbureau? Schrijf je bij zoveel mogelijk uitzendbureaus in. Elk uitzendbureau heeft namelijk weer vacatures van andere bedrijven. Je maakt dus meer kans wanneer je bij meerdere bureaus staat ingeschreven. Op de website van het UWV vind je een overzicht van alle uitzendbureaus in Nederland. 
 

4) Gebruik je persoonlijke netwerk

Je netwerk inzetten is duizendmaal interessanter dan uren of zelfs dagenlang het internet afspeuren naar vacatures. Het probleem met vacatures die online staan, is dat er meer mensen zijn die de vacatures kunnen vinden. Je concurrentie is online dus veel hoger. Een ander voordeel is dat iemand alvast een goed woordje voor je kan doen. Laat je vrienden, familie, kennissen en oud-collega’s weten dat je op zoek bent. Vertel het mensen persoonlijk, plaats een bericht op social media of stuur een e-mail rond. Niet geschoten is altijd mis.
 

5) Weet wat je te bieden hebt

Heb je wel ervaring met andere motor voertuigen? Of ben je misschien heel technisch aangelegd, zodat je ook op die manier toegevoegde waarde kan leveren aan een bedrijf? Licht dit dan duidelijk toe in je (open) sollicitatie.
 

6) Werkervaring opdoen met proefplaatsing via het UWV

Ben je langer dan 3 maanden werkeloos en heb je al van alles geprobeerd om aan een baan te komen? Als je een bedrijf vindt die jou een kans wil geven, kan deze via het UWV een proefplaatsing van 2 maanden aanvragen. De werkgever hoeft dan niet jouw loon te betalen. Na afloop van de proefplaatsing kan de werkgever jou in dienst nemen. Een mooie kans om werkervaring op te doen.  
 

7) Volg een herhalingscursus

Is het al lange tijd geleden dat jij je heftruckcertificaat hebt behaald? Volg dan een herhalingscursus om je kennis en ervaring weer op te krikken.

Meelopen

Heb je een organisatie gevonden die om dit moment geen vacatures heeft, maar wel interesse in jou heeft? Vraag dan of je een keer een dag of week mag meelopen. Zo krijg je een goede indruk van wat het betekent om een heftruckchauffeur te zijn en wat er allemaal bij komt kijken!

Veel succes met je zoektocht! Lees ook onze tips om je sollicitatiebrief te verbeteren en verheffen!

Plaats bericht


Ingrid Arends

Geplaatst op: 28 februari 2017

"Ik bezit nu 3 maanden mijn Hef- en Reachtruckcertificaten en VCA en solliciteer intensief op relevante vacatures maar er is niet 1 persoon die mij uitnodigt voor een gesprek. Bij de logistiek opleiding waar ik mijn certificaten in 3 weken heb behaald heb ik echt wel vlieguren gemaakt en geef ook aan dat dit nog steeds mogelijk is wanneer er werk op mijn pad komt! Wat is hier het probleem? Dat ik de 40 gepasseerd ben, dat ik een vrouw ben of toch de ontbrekende werkervaring? Ik voeg nu zelfs een foto toe als bewijs dat ik nog niet achter de geraniums hoef te gaan zitten, ik wordt hier totaal moedeloos van want ik wil en moet gaan Reachen."

Gwen Lawera

Geplaatst op: 17 mei 2017

"Beste Ingrid, Ik lees net dit bovenstaande stuk. Mag ik je vragen of ik met jou contact mag opnemen of jij met mij? Ik heb namelijk een baan als Reach- en heftruckchauffeur voor je in Den Bosch voor 40 uur in de week. Als je mij kunt appen of mailen met je gegevens, dan kun je dit sturen naar post@pdcwerkt.nl of via 06-24282167. Met vriendelijke groet, Gwen Lawera PDC Werkt www.pdcwerkt.nl"

Naar top