Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 5 juni 2018
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: bedrijven

Veilig en productief werken op de heftruck (4 tips)

Werk je elke dag met een heftruck? Dan wil je het werk natuurlijk zo snel en goed mogelijk uitvoeren. Tegelijkertijd is het essentieel om veilig te werken met een heftruck. Wij van BLOM Opleidingen hebben daarom 4 tips om de productiviteit te vergroten, zonder dat dit ten koste gaat van de veiligheid. 

1. De heftruck inspecteren

Controleer altijd de heftruck voordat je gaat rijden. Hierbij gaat het niet alleen om het spotten van mogelijke defecten en oneffenheden aan de machine. Bekijk ook essentiële zaken zoals de bandenspanning, benzinestand of elektriciteitsmeter. Defecte apparatuur of een lege gastank kan zowel veiligheidsproblemen veroorzaken als de productie verminderen.

2. Gecontroleerde rijstijl

Snel rijden met de heftruck klinkt zo verleidelijk. Je kunt sneller de goederen vervoeren en bent eerder klaar met je werkzaamheden. Klinkt perfect toch? Helaas is het omgekeerde waar. Veel ongelukken met heftrucks gebeuren omdat chauffeurs te snel rijden. Ook valt de lading makkelijker van de vork af op hoge snelheden. Verder zorgt veel gas geven ervoor dat de gas- of elektrotank van de heftruck sneller leeg raakt. 

Met veel snelheid rijden zorgt er bovendien voor dat jij als heftruckchauffeur harder moet remmen. Behalve dat dit onveilige situaties oplevert, neemt ook de kwaliteit van de remmen sneller af. Een gecontroleerde rijstijl bevordert de productiviteit én veiligheid op de heftruck.

3. Onnodig de motor laten draaien

Start de heftruck alleen wanneer je deze daadwerkelijk gaat gebruiken. Hierdoor verspilt de accu van de heftruck geen onnodige energie en kun je de heftruck langer gebruiken. Een nieuwere accu functioneert bovendien efficiënter. Laat de heftruck dus niet aan staan tijdens pauzes of tussenstops die langer zijn dan één minuut.

4. Volg een goede heftruckcursus

Om veilig en productief te werken met een heftruck is het volgen van een cursus essentieel. Niet alleen maak je hier kennis met basisbeginselen zoals veiligheidsmaatregelen en de heftrucktheorie. Ook zorgt een goede heftruckopleider voor voldoende rijtijd, zodat je de heftruckbesturing perfect onder de knie krijgt.

Veilig en productief werken op de heftruck?

We hopen dat deze tips ervoor zorgen dat je elke dag productief en veilig aan de slag gaat met de heftruck. Wil jij leren om productiever én veiliger te werken op de heftruck? Volg dan een heftruckopleiding bij BLOM Opleidingen. Na het succesvol afronden van de opleiding ontvang je een officieel certificaat. En dankzij de gegarandeerde rijtijd leer je de heftruck perfect te beheersen.

Download het gratis beoordelingsformulier

Plaats bericht


Naar top