Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 18 maart 2015
  • Auteur: Tom van BLOM
  • Categorie: nieuws

Kan een heftruckopleiding zorgen voor minder ongevallen?

Afstudeeronderzoek van instructeur Damyam van Doornik
 

Bij BLOM opleidingen zijn we continu bezig met het verbeteren en verheffen van de intern transportwereld. Onderzoek naar hoe de veiligheid verbeterd kan worden, speelt hierbij een belangrijke rol. Daarvoor hebben we een veiligheidsdeskundige nodig. Onze instructeur Damyam van Doornik volgt daarom de opleiding MVK, veiligheidskunde. Voor zijn scriptie doet hij onderzoek naar hoe ongevallen en letsels bij chauffeurs voorkomen kunnen worden. Met het uiteindelijke doel om onze heftruckopleidingen verder te verbeteren.

 

Waarom juist deze onderzoeksvraag?
 

Als opleidingsinstructeur bij BLOM opleidingen heeft Damyam dagelijks te maken met de veiligheid van heftruckchauffeurs. De getallen van ongevallen en schade zijn volgens hem nog steeds veel te groot. De reden dat hij juist voor deze onderzoeksvraag heeft gekozen, is dan ook simpel: “In de eerste negen maanden van 2014 waren er al zes dodelijke ongevallen in combinatie met een heftruck. Daarbij gebeuren er dagelijks nog veel meer ongevallen die (blijvend) letsel veroorzaken.” Waar Damyam achter wil komen is de reden van deze ongevallen. Komt het door het gebrek aan opleiding? Ligt het aan de ondergrond waarop gereden wordt of was de chauffeur niet aan het opletten?

 

Download het gratis beoordelingsformulier


De vertaalslag naar de praktijk
 

Samen met het ingenieursbureau RPS in Delft doet Damyam onderzoek naar de cijfers. Via de InspectieSZW worden, in verband met privacy, maar langzaam cijfers bekend. Veel googlen en speuren op lokale nieuwssites levert veel gegevens op, met name cijfers. Aan de hand van die cijfers gaat Damyam verder op zoek naar de oorzaak. Met als doel om in kaart te brengen hoe ongelukken ontstaan en een manier bedenken om deze te voorkomen. Deze informatie zal hij niet alleen verwerken in een rapport maar ook direct in de praktijk brengen tijdens de opleidingen van BLOM.

 

“Al is het maar één dode minder op jaarbasis”
 

Damyam heeft daarnaast nog een motivatie om dit onderzoek te doen: “Mijn collega’s en ik werken er hard aan dat iedereen zich ervan bewust is dat een heftruck geen speelgoed is. Met een gedegen onderzoek, onderbouwd met cijfers,  kunnen wij meer mensen daarvan bewust maken en de inhoud van de opleiding aanpassen naar de behoefte. Al zou dat maar een paar schades minder veroorzaken of resulteren in één dode minder op jaarbasis, dan heb ik mijn doel al bereikt.
 

Publicatie resultaten
 

Wij publiceren de onderzoeksresultaten, zodra Damyam zijn scriptie heeft afgerond. Inmiddels heeft Damyam zijn scriptie "Veiligheid kost weinig, een ongeval kost veel" afgerond. Uiteraard houden we u ook op de hoogte over hoe wij aan de hand van deze resultaten onze opleidingen verder gaan verbeteren.

Succes Damyam!

 

Plaats bericht


Naar top