Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 17 mei 2023
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: nieuws

Logistieke sector maakte vorig jaar 8 dodelijke slachtoffers

In de logistiek zijn vorig jaar 8 medewerkers overleden als gevolg van een arbeidsongeval. Dat is minder dan in 2021, toen er 11 mensen overleden tijdens het werk in de transport of het magazijn. Uit het jaarverslag van de Arbeidsinspectie blijkt dat in totaal bij 51 van de 3700 gemelde arbeidsongevallen een dode is gevallen.

Bedrijven moeten een arbeidsongeval melden als sprake is van een ziekenhuisopname, blijvend letsel of dodelijke afloop. Dat is in 2022 maar liefst 3700 keer gebeurd, 6 procent meer dan het jaar ervoor. Opvallend is dat het aantal meldingen van arbeidsongevallen nog altijd structureel lager ligt dan in de jaren voordat het coronavirus uitbrak.Niet alle meldingen leiden overigens tot een onderzoek door de Arbeidsinspectie. Vorig jaar hebben de inspecteurs 2418 ongevallen onderzocht. Dat is maar liefst 19 procent meer dan het jaar ervoor. Die stijging heeft niet alleen te maken met het grotere aantal meldingen, maar ook met de uitbreiding van het aantal inspecteurs.

Logistiek in de top drie

De meeste ernstige ongevallen vonden net als eerdere jaren plaats in de sectoren industrie, bouw, handel en logistiek. Dat heeft deels te maken met het grote aantallen mensen dat in deze sectoren werkzaam is.

Als we daarmee rekening houden, is afvalbeheer de sector met de meeste ernstige ongevallen (129 per 100.000 banen), gevolgd door de bouw (124 per 100.000 banen) en landbouw, bosbouw en visserij (93 per 100.000 banen. Met andere woorden: een baan als heftruckchauffeur is minder gevaarlijk dan een baan als vuilnisman, bouwvakker of boer.

New call-to-action

Meeste doden in de bouw

De bouw is ook de sector waarin in 2022 de meeste dodelijke slachtoffers vielen: 10. De sectoren industrie en logistiek staan op een gedeelde tweede plaats met 8 dodelijke slachtoffers.

In 2021 was de logistieke sector nog koploper met 12 dodelijke slachtoffers, gevolgd door industrie (11) en handel (9). Het totale aantal mensen dat in Nederland overlijdt tijdens het werk schommelt al jaren tussen de 50 en 70 dodelijke slachtoffers per jaar.

Plaats bericht


Naar top