Menu
Gemiddelde beoordeling 8.9
  • Geplaatst op: 25 mei 2018
  • Auteur: TOM van BLOM
  • Categorie: bedrijven

6 heftrucktips van een BLOM-instructeur

Ga je een heftruckcursus volgen of wil je een heftruckcertificaat halen? Dan zorgen deze heftrucktips van een BLOM-instructeur alvast voor de perfecte voorbereiding! Onthoud deze 6 tips over het besturen van een heftruck. Zo begin je straks perfect voorbereid aan de heftruckcursussen bij BLOM Opleidingen.

Tip 1: Stand van de vork

Let goed op de stand van de vork. Tijdens het rijden mag de vork ongeveer 10 centimeter boven de grond staan met de mast achterover gekanteld. Hierdoor wordt ernstige schade voorkomen tijdens een botsing met een persoon. Bovendien moet de vork altijd in zicht zijn van de heftruckchauffeur. Zo kunnen botsingen worden voorkomen.

Tip 2: Draaien op hoogte

Draai niet terwijl je de last op hoogte draagt. Om te beginnen vergroot je het gevaar om te kantelen. Ook kan de last van de vork afglijden. Bovendien veroorzaak je veel schade wanneer je een stelling raakt met last op hoogte. Een uitzondering hierop is wanneer je een vrachtwagen laadt vanaf de zijkant. De hoogte van de vrachtwagen is namelijk beperkt en je kunt hier weinig schade veroorzaken.

Tip 3: Handen in de kooi

Houd tijdens het besturen van een heftruck je handen binnen de cabine. Deze ‘kooi’ beschermt jou als heftruckchauffeur tijdens het rijden. Houd je als chauffeur toch vingers, handen of armen buiten de cabine van de heftruck? Dan kan dit ernstige gevolgen hebben tijdens een botsing.

Download het gratis beoordelingsformulier

Tip 4: Toeteren

Rijd je met de heftruck langs een hoek of een onoverzichtelijk gedeelte van het magazijn? Gebruik dan altijd de toeter. Zo laat je als heftruckchauffeur weten dat je er aankomt en worden ongelukken voorkomen.

Tip 5: Controle over de heftruck

Zorg er als chauffeur voor dat je controle houdt over de heftruck. Dit houdt in dat je instuurt richting de lading zonder noemenswaardige correcties. Zo kun je de lading sneller optillen. Houd de lading verder stabiel op de vorken. Kijk als heftruckchauffeur bovendien altijd in de rijrichting. Hierdoor werk je als heftruckchauffeur zo efficiënt en veilig mogelijk.

Tip 6: Draag een gordel

Het dragen van een gordel is op de heftruck niet altijd verplicht. Maar het is voor jou als heftruckchauffeur een stuk veiliger om wél een gordel te dragen. Krijg je een ongeluk en draag je geen gordel? Dan kun je onder de heftruck terecht komen als de heftruck kantelt. Voorkom dus levensgevaarlijke situaties en draag een gordel.

Nog meer tips voor de heftruck?

We hopen dat je dankzij deze 6 tips van een instructeur perfect voorbereid bent op een heftruckopleiding bij BLOM Opleidingen. Wil je vooraf nog meer veiligheidstips ontvangen over heftrucks? Download dan gratis de veiligheidsposter van BLOM Opleidingen en hang deze op jouw werkplek.

Plaats bericht


Naar top