• Geplaatst op: 18 maart 2019
  • Auteur: Tom van BLOM
  • Categorie: nieuws

BLOM en STILL gaan voor innovatie!

Waar BLOM Opleidingen ooit begon als organisatie die zich bezighield met de in- en verkoop van heftrucks, zagen we al snel dat een goede opleiding voor heftruckchauffeurs van enorm belang is. Niet alleen om de veiligheid voor de chauffeur en in het magazijn te vergroten, maar ook om de productiviteit te verhogen en het aantal schades en ongelukken in magazijnen te verkleinen. Heftruckchauffeurs vormen een belangrijke schakel in intern transport. Maar uiteindelijk is er een grens aan het menselijk kunnen. En de grens tussen mensen en robots zal op termijn steeds verder vervagen.

Volgens Rob Otkerink van BLOM bestaat de wereldbevolking in de toekomst uit mensen én robots. “Mensen zullen steeds minder fysiek werk gaan leveren. Bedrijven in de IT-industrie houden zich bezig met de ontwikkeling van software voor robots, terwijl de robots zelf het meest zware en routinematige werk zullen uitvoeren. “Mensen werken aan het verbeteren van software voor robots en bedrijven in de IT-industrie richten zich op de ontwikkeling van programma’s voor robots.” Dat betekent dat BLOM nu al wil anticiperen op de komst van die robots: “Iemand moet die robots toch leren om een heftruck te besturen.”

BLOM en STILL  slaan handen ineen met opleiden van robots.

BLOM opleidingen heeft als missie om de veiligheid in de interne transportwereld te verbeteren en dit plan sluit daar naadloos op aan. “Bij onze cursisten wordt veel aandacht besteed aan het aanleren van vaardigheden, het afleren van verkeerde gewoontes en het daadwerkelijk overdragen van kennis. Dit zal bij robots een stuk gemakkelijker gaan. Het intern transport zal veiliger en efficiënter worden.” Daarnaast zijn daar de financiële voordelen voor BLOM: “Het gaat ons op termijn enorm veel schelen. Een robot heeft uiteraard geen verkeerde gewoontes, wordt niet ziek en luistert naar opdrachten. En je hoeft aan een robot de lesstof maar één keer uit te leggen. Bovendien scheelt het onze docenten de nodige frustratie die de menselijke cursisten nog wel eens oproepen.”

STILL heeft een voorname rol bij deze innovatieve ontwikkeling. Automatiseringsoplossingen op maat worden steeds populairder. Afhankelijk van de vraag en het toepassingsgebied biedt STILL individuele oplossingen en uitbreidingsopties voor elke behoefte. De twee bedrijven hebben de handen ineengeslagen en werken aan de plannen voor de komst van robots, waarbij nieuwe type heftrucks nodig zijn.

“Een essentieel onderdeel is comfort”, zegt Sandra Herlaar van STILL. “Dat hebben we helemaal niet meer nodig en kan geschrapt worden. Geen prettige leren stoel meer met alle ergonomische voorschriften waar we rekening mee moeten houden of verende chassis om trillingen te verminderen. Dat het op een metalen ondergrond moet zitten, kan een robot echt niets schelen. Moet je een menselijke cursist dan eens horen klagen!” Voor het zover is gaan BLOM en STILL de komende maanden gezamenlijk experimenteren met een robot uit Azië. “In China zijn ze al jarenlang bezig met de ontwikkeling van zogenaamde ‘humanoids’, de menselijke uitziende robot. De ontwikkelingen daar gaan razendsnel”, aldus Otkerink. “We hebben het afgelopen jaar achter de schermen natuurlijk al de eerste verkenningen gedaan. Dat deden we toen nog met crashtestdummy’s uit de auto-industrie.”
Otkerink vult lachend aan: “Dat veroorzaakte veel robotsingen”.

Plaats bericht


Y Valk

Geplaatst op: 29 maart 2019

""Bovendien scheelt het onze docenten de nodige frustratie die de menselijke cursisten nog wel eens oproepen.” Als ik frustratie tijdens mijn werk had. Zal ik ander werk gaan zoeken. Jammer. Ik waardeer mijn cursisten als mensen en ze zijn welkom. "

Naar top